Vineri,
26.04.2024
Parțial Noros
Acum
6°C

Puncte de colectare pentru uleiul folosit, în Sibiu | Foto

Puncte de colectare pentru uleiul folosit, în Sibiu | Foto

Debarasarea corectă de uleiul folosit, precum colectarea selectivă, este un obicei la care încă lucrăm. Fiind mult mai ușor să arunce la toaletă sau chiar în chiuvetă uleiul folosit, prea puțini oameni recurg la punctele de colectare. 

În orașul Sibiu am găsit trei mari puncte de colectare a uleiului folosit. Cele trei se împart în tot atâtea categorii - cel unde dai un tip de ulei și primești un cadou, cel unde dai orice fel de ulei și nu primești nimic și cel unde dai uleiul doar dacă e filtrat și primești bani de o gumă de mestecat.

Prima oprire a fost la benzinăria Mol de pe Alba Iulia. Aici ești întâmpinat de o doamnă foarte drăguță la casa de marcat, care îți explică tot ce trebuie să știi despre acest schimb.

„Aduci uleiul folosit, dar numai ulei alimentar, nu de altul. Nu contează ce cantitate aduci și nici în ce îl transporți. Ideea e că dacă ne dai uleiul folosit, noi îți dăm un butoi, pentru următoarele tale colectări”
La momentul la care m-am prezentat la benzinărie cu găletușa de ulei, din păcate nu erau disponibile și butoiașele cadou. Motiv pentru care am pornit către cea de-a doua destinație - benzinăria Mol de la intrarea în Șelimbăr. Aici treaba stă puțin altfel: dai uleiul dar nu primești nimic în schimb.
„Acceptăm orice fel de ulei, inclusiv ulei de motor, nu contează. Folosit să fie”

„Oferiți ceva în schimb?”

„Nu, nu. Nimic. Luăm uleiul și atât”

ulei folosit (5) ulei folosit (1)

Și uite așa am rămas fără două găletușe de ulei, dar și fără cadoul pe care l-aș fi primit la cealaltă reprezentanță.

Al treilea și ultimul punct pe care l-am vizitat, de această dată fără ulei la purtător, a fost construcția de lângă Careffour-ul mare, de la Shopping City. În cea din urmă destinație se acceptă doar ulei foarte bine filtrat, adus în sticle transparente, ca să vadă nenea de la coșmelie cât e el de curățel. Dacă totul e în regulă, pe fiecare litru adus, primești 50 de bani.

„Domnișoară, eu pentru asta sunt pus aici, să verific. Nu se poate să vină oamenii cu tot felul de uleiuri. Toate trebuie filtrate foarte bine. Știți ce înseamnă asta, da? Trebuie date prin tifon. Neapărat, că altfel nu le primesc!”
ulei folosit (4) ulei folosit (3)

Indiferent de locația pe care o veți alege pentru a vă debarasa de uleiul folosit, un premiu important veți primi oricum - recunoștința naturii, pe termen lung, dar și a țevilor pe care le-ați tot necăjit de-a lungul anilor cu ulei încins.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Un sibian

Acum 5 ani

Daca am fi japonezi probabil am fi dispusi chiar sa platim ceva pentru a preda uleiul folosit, dar noi nu suntem japonezi, ca atare ne lipseste gena constiintei. Nu facem nimic fara a fi rasplatiti. Pe noi ne intereseaza natura doar cand mergem „la iarba verde“, dar nu si cand plecam de acolo!
Raspunde

Cristian

Acum 5 ani

Am fost și eu la "Mol"-ul de pe Alba Iulia acum vreo lună, domnișoara drăguță de la casă m-a trimis la "colegul de afară", care mi-a spus că ei colectează doar uleiul de motor uzat.
Raspunde

Hasibusi

Acum 5 ani

daca filtrati uleiul bine il puteti turna in masina daca e motor diesel. mai ales vara. Eu merg pina la 100% cu ulei vara, fara probleme, are ceva mirosul de cartofi pai si atat
Raspunde

sb

Acum 5 ani

ma lasi cu povestuile? bagi ulei de floarea soarelui si miroase a cartofi......
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 5 ani

Ce kit de conversie folosesti si la ce masina?Intrebarea e serioasa.Merge la un MB 190D cu injectie directa da' nu mult timp pentru ca infunda injectoarele.Din cite stiu uleiul trebuie pre-incalzit pentru marirea fluiditatii iar asta se face cu un kit de conversie inclusiv o resoftare a ''calculatorului motorului''.
Raspunde

...

Acum 5 ani

Poate cu motoare vechi, maxim SDI. Daca vrei sa dai masina la rabla dupa cativa ani poti incerca :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus