Asociația HID – Centrul Cultural Maghiar din Sibiu organizează în acest sfârșit de săptămână a o nouă ediție a Zilelor Hungarikum, eveniment dedicat promovării culturii maghiarilor din zona Sibiului. Ocazie numai bună pentru a sta de vorbă cu Levente Serfőző, organizatorul evenimentului, și pentru a-l întreba unde găsim cel mai bun gulyáș din Sibiu.
Rep.: Cât de unită este comunitatea maghiară din Sibiu și cât de importante sunt astfel de evenimente dedicate culturii și obiceiurilor ungurești?
L. S.: Comunitatea maghiară din Sibiu este copie fidelă, la scară redusă a ceea ce este comunitatea maghiară per ansamblu în România. Totodată, pot să afirm că se mulează perfect și pe ceea ce regăsim la nivel de comunitate sibiană cu micro-comunitățile și vecinătățile existente. Trăim vremuri destul de tulburi care macină nu doar comunitățile mici sau mari, ci chiar individul. Mulți își pierd ”busola” realității în aceste condiții. Noi, organizatorii celor mai importante și cunoscute festivaluri maghiare din regiune, adică Asociația HID – Centrul Cultural Maghiar din Sibiu ne-am propus încă de la primele evenimente oferite să facem abstracție de ceea ce dezbină, ne trage înapoi sau ne poticnește. Scopul nostru este simplu: iubim necondiționat acest oraș și regiunea acesteia, astfel că facem totul pentru a trăi decent și valoros atât în microcosmosul nostru din familiile proprii, cât și la nivel de comunitate maghiară și cu toți locuitorii acestei regiuni. Ne-am stabilit câteva obiective simple, pe care urmărim să le implementăm cu ajutorul unor activități pe care le coordonăm, care sunt acceptate atât de comunitatea noastră, maghiară cât și de publicul larg. Suntem deschiși către nou, suntem permanent în legătură cu persoanele cărora le oferim programele noastre și încercăm să-i convingem pe cât mai mulți dintre maghiari să nu se dezică de rădăcinile proprii, deoarece pot rămâne ca o barcă în larg fără vâsle și cârmă. Cultura, tradițiile și valorile maghiare au făcut dintotdeauna parte integrantă a culturii din Transilvania.
Rep.: Unde se găsește cel mai bun gulyáș din Sibiu?
L. S.: La concursul de gătit din cadrul festivalului Zilele Hungarikum, printre cele peste 20 ceaune gătite anual... Sunt foarte bucuros că acest preparat a prins atât de bine la Sibiu. O să vă împărtășesc un secret, totodată un mic succes datorat evenimentului nostru. Acum 10 ani doar în două-trei locații din Sibiu se regăsea în meniuri gulyáșul. Acum, după ce – lăsând falsa modestie deoparte – festivalul nostru a scos în prim plan acest preparat aproape nu lipsește din meniurile locațiilor noastre. Cred că putem vorbi de un win-win dacă ne referim la gulyáș, am câștigat cu toții, preparatul este bine primit de consumatori, de turiști și astfel a câștigat Sibiul.
Rep.: De ce puneți accent pe evenimentele gastronomice? E mai ușor pentru oameni să socializeze dacă se așază la aceeași masă?
L. S.: Dorim să ne adresăm unui public mai numeros și mai divers. Pentru asta ne-am dat seama că trebuie să fim deschiși și să ne asumăm organizarea unor evenimente legate și de gastronomie. Toată lumea mănâncă de două-trei ori pe zi, deci cultura gastronomică face parte din viața de zi cu zi a fiecăruia. Să nu uităm un fapt esențial: ceea ce mâncăm, ce și cum gătim, cum organizăm și derulăm activitatea legată de mâncare în general este parte integrantă a ființei noastre. Deci, cultura gastronomică este la fel de importantă ca și muzica pe care o ascultăm sau spectacolele vizionate. Totul este parte integrantă a ceea ce suntem și a modului cum ne exprimăm. Prin cele două festivaluri, și împreună cu alte evenimente pe care le organizăm sau parteneriatele pe care le considerăm foarte importante facem în așa fel încât să ne aducem un aport firesc la dezvoltarea sănătoasă a regiunii, să prezentăm toate valorile pe care le avem aici și să ne simțim bine acasă, în Sibiu.
Rep.: Cu ce contribuție vine comunitatea maghiară din Sibiu la proiectul Regiunii Gastronomice din 2019?
L. S.: Noi am demarat acest festival în 2010, atunci când nici nu-mi amintesc să fi existat la Sibiu ceva asemănător. Dacă am putut fi ”pionieri” în domeniu consider că avem multe de oferit și putem contribui din mai multe puncte de vedere la întregul proiect SRGE 2019. Facem parte din structurile și programele oficiale, ne aducem aportul nostru de plus-valoare specific maghiară. Dacă-mi permiteți și o scurtă părere personală despre acest proiect sunt destul de trist că se întârzie foarte mult cu anumiți pași firești ce trebuie parcurși în perspectiva anului viitor. În al doilea rând, nu cunosc să fi fost asumat acest program la nivel național, și nu doar asumat ci să observ susținere în acest sens. În ultimul rând - au spus-o și experți în domeniu – nu prea știm să ne încadrăm programul într-un concept euro-regional firesc. Mă refer la faptul că nu există nici o strategie de parteneriat cu țările vecine. Ori, vrem nu vrem suntem vecini cu Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina și Moldova nu cu Olanda, Marea Britanie sau SUA. Țări foarte importante de altfel, cu populație puternic consumatoare pe segmentul turistic, dar dacă ne rupem de realitatea din jurul nostru cred că nu e de bine și să nu ne mire dacă balanța comercială cu țările din jur nu ne este favorabilă. Cred că suntem în măsură, avem potențialul și capacitatea de a echilibra balanța comercială, măcar pe segmentul turistic cu țările vecine.
Rep.: În încheiere, spuneți-ne câteva vorbe despre evenimentul de la început de iulie, ce este mai atractiv pentru public?
L. S.: Pentru publicul larg sunt foarte atractive evenimentele în aer liber legate de gastronomie, respectiv concursul de gătit și Gulyáș-ul Uriaș, împreună cu activitățile care se organizează în paralel. Familiile din Sibiu și turiștii vor beneficia și în acest an de surprize frumoase și avem câteva noutăți în program. Anul acesta vom găti cel mai mare gulyáș preparat vreodată în România - într-un ceaun de 1500 litri, ne spune invitatul nostru special, deja prietenul sibienilor, dl. Sándor Csányi. Avem în program și o expoziție atractivă și specială cu portrete ale unor personalități din Sibiu realizate din papură, o alta o vom vernisa în Galeria Bisericii Reformate și poposește la Sibiu doar 4 zile, venind tocmai din Slovacia. Vom organiza concerte în biserici și vom prezenta primul ghid turistic complex în limba maghiară. Zilele Hungarikum este un festival dedicat întregii familii și prin evenimentele pe care le organizăm oferim programe culturale diverse, pentru toate gusturile și tuturor categoriilor de vârstă.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: bancuri cu unguri , interviu , marea britanie , Sibiu Jazz Festival , Zilele Hungarikum , Zilelor Hungarikum , Centrul Cultural Maghiar , Levente Serfőző , Regiunii Gastronomice , Tradiţii Etnice , Concurs Gulyás , Pentru Sibiu , Sandor Csanyi , Galeria Bisericii Reformate
Vizualizari: 2795
Ultimele comentarii
Acum 14 ore
Cornel Sibianul
Acum 14 ore
Ada
Acum 14 ore
Ioan Rotar
Acum 15 ore
Rotar
Acum 16 ore
EVREU