Sâmbătă,
15.08.2020
Innorat
Acum
18°C

De azi, Dragnea ar fi fost ”mai legal” decât Iohannis

09 Iulie 2018 17:09

După cum orice altă instituție a statului își rezervă cele 30 de zile de procesare a unei solicitări sau adrese, și Klaus Iohannis și-a alocat acest timp pentru situația în care a fost pus de trioul ministrul Justiției - Codruța Kovesi – Curtea Constituțională a României.

De ce a așteptat fix 30 de zile aș încerca un rămășag: pentru că omul Klaus Iohannis a vrut să priceapă. Și să priceapă nu altceva decât drept constituțional. Un domeniu extrem de tehnic, pentru care e nevoie de ani de studii superioare și de alți mulți de ani de practică astfel încât să poți emite păreri avizate. Omul Klaus Iohannis nu cred că a vrut să emită păreri avizate, ci doar a vrut să priceapă cât mai mult din tot acest subiect întors pe atâtea fețe încât, de multe ori, i se pierde esența.

Și în cea de-a 30-a zi, președintele României, Klaus Iohannis, a făcut ceea ce într-un stat democratic se face: se aplică decizia Curții Constituționale.

Evident, modul în care a anunțat public respectarea legii este unul care poate fi supus discuției: că ar fi trebuit sau nu să iasă în fața poporului, la ora șapte seara, că ar fi trebuit sau nu să își ia geaca roșie și să citească decizia la o portavoce în fața protestatarilor, că ar fi trebuit sau nu să aștepte până în ziua în care ceilalți, de la PSD-ALDE, i-ar fi anunțat declanșarea suspendării, că ar fi trebuit sau nu să dea mai multe detalii din ceea ce a aflat zilele acestea inclusiv dinspre Comisia de la Veneția... Multe, foarte multe pot fi discutate. Și asta se va și întâmpla în zilele următoare.

Îndrăznesc însă o readucere aminte: ”decât să fiu mârlan, mai bine pierd alegerile” nu a fost spusă la întâmplare de candidatul la Președinție, Klaus Iohannis. Nici atunci, nici acum, nici peste un an, Klaus Iohannis nu va deveni președinte – jucător, precum predecesorul. Klaus Iohannis va încerca, probabil, să mențină instituția Președinției acolo unde a spus încă din campanie: într-o zonă a decenței.

Iar, în cele din urmă, Iohannis nu a făcut decât să respecte normele de funcționare ale unui ”stat de drept”, sintagmă atât de des uzitată de discuțiile încinse ale momentului. Iar într-un stat de drept, un condamnat penal în primă instanță precum Liviu Dragnea ar fi fost, de azi, mai îndreptățit să vorbească despre respectarea legii decât Klaus Iohannis. Căci Liviu Dragnea, azi, ar încălca eventual normele morale ale societății noastre, nu și cele legale. Pe când, Iohannis, prin neaplicarea deciziei CCR în ceea ce o privește pe șefa DNA, ar fi încălcat legea.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 2 ani

Ati pierdut ramasagul dl Deleanu: Presedintele ,nu omul,nu poate avea nevoie de 30 de zile pentru a pricepe o evidenta asa cum un sofer n-ar trebui sa aiba nevoie de timp de gindire pentru a opri la semafor atunci cind lampasul e pe rosu.Daca ati fi implicat intr-un proces,civil sau penal,ati fi la sedinta ''de pronuntare'', ati accepta sa fiti prejudiciat in orice fel,desi cu o zi sau doua inainte, prin publicare in MO, a devenit obligatorie o Decizie a CCR,doar pentru ca judecatorii din complet considera ca au nevoie de timp pentru citit si priceput si nu respecta Decizia?Dar sa fiti favorizat?''Statul de drept'' nu e o sintagma ci un principiu constitutional.E drept,exista si ''onoarea'' da' asta nu-i scrisa in Constitutie deci nu-i obligatorie.Cind imi aduc aminte ca Gigi Becali a fost membru al Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor din partea PNL(ala vechi,istoric nu marele hibrid de azi) ma bosumfla risul.Moderare placuta!
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 2 ani

Inca ceva:In loc de analize mai mult sau mai putin reusite va recomand publicarea pe site a Constitutiei Romaniei.In felul asta ,dupa lecturare,chiar si tinerii caruia li se adreseaza dl Danilet ar pricepe ca Republica Romania este o Republica Parlamentara nu Prezidentiala sau semi-Prezidentiala si ar fi mai atenti si,de ce nu,mai prezenti la alegerile generale decit la cele presidentiale.Asa n-ar trebui sa #reziste patru ani degeaba si nici sa-si manince tineretile cu mitinguri pe Corso ,Milea sau Balea .Moderati si asta!
Raspunde

dadush

Acum 2 ani

Din cate stiu eu, Romania este republica semi-prezidentiala, Tillule! Nu ar trebui sa citesti tu Constitutia inaintea tinerilor? Si inca ceva, voi astia perimati din sistemul comunist ne mancati tineretile, nu protestele. https://ro.wikipedia.org/wiki/Rom%C3%A2nia
Raspunde

Republica Teleormăneană România

Acum 2 ani

Am ajuns să trăim într-o țară unde oamenii ce construiesc sunt la limita legii și borfași dovediți sunt cei care fac legi!
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 2 ani

Citeste Constitutia copchile! Iti recomand art.61si 80.Incearca sa gindesti singur, nu lua de-a gata de la altii.Partea cu comunistii fumeaz-o in alt bar:am fost ''pe-acolo'' prin 89' ca sa ai tu azi dreptul evident de a nu fi de acord cu mine.
Raspunde

ergo

Acum 2 ani

Presedintele este ales de catre popor prin vot direct si nu de catre parlamentari-indirect cum ar veni, deci e republica semiprezidentiala. Constitutia se citeste in ansamblu ei si nu numai doua articole....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus