Joi,
06.10.2022
Cer Senin
Acum
17°C

Autostrada Sibiu-Pitești amânată din nou: Ce declara premierul Dăncilă în aprilie?

Autostrada Sibiu-Pitești amânată din nou: Ce declara premierul Dăncilă în aprilie?

Licitațiile pentru autostrada Sibiu-Pitești ar urma să aibă loc deabia anul viitor, anunță Lucian Șova, ministrul Transporturilor. Asta în condițiile în care, în luna aprilie, premierul Viorica Dăncilă spunea că trei dintre loturi vor fi licitate începând chiar cu luna iunie a acestui an, relatează Digi 24

Ministerul Transporturilor și Guvernul nu pot da informații sigure privind calendarul autostrăzii Sibiu Pitești. În luna aprilie premierul Viorica Dăncilă dădea speranțe că licitațiile vor avea loc în acest an incepând cu luna iunie.

”M-aţi întrebat de autostrada Bucureşti-Piteşti, stadiul autostrăzii Sibiu... Da, vreau să vă răspund punctual şi de aceea sunt foarte atentă. Stadiul autostrăzii Sibiu-Piteşti: secţiunile 1 şi 5 ale autostrăzii se află în evaluare, iar la începutul lunii mai se vor anunţa câştigătorii acestor licitaţii. Secţiunile 2,3,4 vor fi scoase la licitaţie după data de 18 iunie şi se va obţine acordul de mediu”, spunea premierul.
”După data de 18 iunie” pare a fi mai degrabă anul 2019. Aceasta pentru că obținerea acordului de mediu trebuie să preceadă licitația, după cum cerea recent comisarul pe politici regionale ale CE, Corina Crețu. Acordul de mediu mai așteaptă însă luni bune.
”În ceea ce priveşte pregătirea proiectului, licitaţia şi gestionarea, vă recomand să evitaţi metodele care au dus la întârzieri de proiect şi depăşiri de costuri în trecut, cum ar fi începerea procedurilor de licitaţie înainte ca evaluările impactului asupra mediului (EIM) să fie efectuate. Acesta a fost cazul pentru, Lugoj-Deva, unde trebuie luate măsuri suplimentare şi costisitoare în vederea protejării mediului. În pofida acestei experienţe negative şi în ciuda avertismentelor clare ale serviciilor Comisiei, CNAIR a optat pentru aceeaşi abordare în licitaţia pentru loturile 1 şi 5 ale autostrăzii proiectate Sibiu-Piteşti, şi anume, deschiderea licitaţiei, fără a aştepta rezultatul impactului asupra mediului (EIM) care este obligatoriu”, scria Corina Crețu Guvernului în luna mai 2018.
Marți ministrul Transporturilor, Lucian Șova, a făcut un anunț care semnifică întârzieri impotante ale proiectului. Acordul de mediu va fi obținut până la finele anului ceea ce înseamnă că dacă se respectă cele cerute de Corina Crețu, licitațiile vor avea loc anul viitor.
”Documentația tehnică pentru secțiunile 2,3 și 4 ale autostrăzii este în faza în care se aduc completări în conformitate cu solicitările consultanților europeni de la Jaspers. Se estimează că până la sfârșitul acestui an va fi elaborat Acordul de Mediu”, a comunicat marți Ministrul Transporturilor, citat de Digi24.
Comunicatul menționează un traseu al autostrăzii Sibiu-Pitești care ”trece pe teritoriul a trei județe: Sibiu, Vâlcea și Argeș și este împărțit în 5 secțiuni: Sibiu-Boița, Boița-Cornetu, Cornetu-Tigveni, Tigveni-Curtea de Argeș, Curtea de Argeș- Pitești”. Ministerul Transporturilor evită să publice orice calendar al lucrărilor la acest proiect care să fie și respectat.

Până acum au fost scoase la licitație doar secțiunile 1 și 5 ale autostrăzii, cele mai ușoare, dinspre capete, însă nu au fost anunțați câștigătorii licitațiilor.

 

Foto: digi24.ro

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

S

Acum 4 ani

A crezut cineva ca cei de la guvernare actioneaza altfel decat in interesul infractorilor..? Cand e vb de borfasi se pot face modificari cruciale peste noapte....cand e vb de interesul comun ( scoli,spitale,autostrazi,reducerea birocratiei),...atunci totul merge greu si deloc
Raspunde

zzz

Acum 4 ani

stima noastra si mandria. iesiti limbricilor din PSD SB si spuneti-ne cum e cu dezbinarea lui johannis, cu procurorii de la DNA, cu turcan care trebuie sa isi dea demisia, cu aia care sar gardul la aeroport, adica despre probleme reale ale tarii si ale orasului! printre picaturi spuneti-ne si cum banii din taxele pe gazul din M Neagra se duc intr-un "fond special" unde doar coruptii, incompetentii si lingaii au acces. who gives a flying f* daca nu sunt autostrazi, scoli, spitale?!
Raspunde

Apa din toaleta

Acum 4 ani

Personal, mi-e greata de politica europeana, transpusa in legislatia romaneasca in materia achizitiilor publice, si nu numai. Sunt foarte putini aceia care au incercat sa citeasca o directiva europeana. In engleza, franceza, germana sau romana. Iar cei care au incercat, inteleg ce spun. Pentru a cheltui 36 de lei, am avut nevoie de 10 zile si 12 foi de hartie... Dar pentru o autostrada ?? Veorica e venita de pe alta planeta, habar nu are ce inseamna achizitiile...
Raspunde

Erlkonig

Acum 4 ani

Catus comunistii la putere nu vedeti voi autostrada aia. Da macar sa gate pana la Arad si Sebes_Turda, ca tot n-am treaba in sud
Raspunde

Popa

Acum 4 ani

Autostrada pana la Arad nu o sa fie gata in urmatorii 3 ani . De ce ?! Pentru ca desi stiau de 3-4 ani ca trebuiesc construite 2 tuneluri pentru ursi , EI NICI MACAR NU AU FACUT STUDIUL DE FEZABILITATE ! Vorbim de o investitie de 110 milioane euro a carei executie va dura 2 ani cu siguranta ! Probabil o sa termine autostrada anul viitor , dar va fi intrerupta in 2 locuri , neprevazute cu bucle , de aceea vom circula tot pe DN .
Raspunde

liviu D

Acum 4 ani

..ne cerem scuze tuturor puscariasilor pentru aceasta mica problema,dar prioritatea noastra este sa va scoatem intai din penitenciare...toate pot astepta in rest...
Raspunde

zzz

Acum 4 ani

°ne cerem scuze tuturor analfabetilor functionali ca nu i-am pus inca in functii interimare de conducere, nu disperati, va veni si randul vostru! °ne cerem scuze tuturor cumparatorilor de diplome false ca nu v-am luat consilieri ministeriali, nu disperati, va veni si randul vostru! °ne cerem scuze tuturor funcionrailro corupti pentru ca nu am dezincriminat INCA coruptia si ei inc anu isi pot lua joburile inapoi, nu disperati, va veni si randul vostru! °ne cerem scuze tuturor beizadelelor nesimtite ca nu vam putut pune ministri si secretari de stat, nu disperati, va veni si randul vostru!
Raspunde

Petre

Acum 4 ani

Nu avem nevoie de autostrazi pentru ca ni s-ar ridica nivelul de trai si pretentiile salariale si ar pleca multinationalele din tara. Si ceea ce cu chiu cu vai se construieste, se tine inchis, pentru ca “nu este satisfacatoare calitatea asfaltului si trebuie verificata” -cazul celor cativa km finalizati de pe A10. Iar intre timp mor oameni nevinovati pe sosele patriei zilnic.
Raspunde

Popa

Acum 4 ani

" Acordul de mediu mai așteaptă însă luni bune " --- f gresit ! Acordul de mediu , implica executarea a 1000 de foraje !!! Ei au facut 200 in loc de faca 1200 . Vorbim de cel putin inca un an ! Probabil ca in continuare o sa construiasca autostrazi doar pe hartie - ca in Teleorman ! Daca incep lucrarile peste 5 ani , sa fim fericiti !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus