Sâmbătă,
01.10.2022
Cer Senin
Acum
18°C

30 de elevi vor să pună în valoare Turnul Înclinat al bisericii din Ruși

30 de elevi vor să pună în valoare Turnul Înclinat al bisericii din Ruși

Peste 30 de elevi ai școlilor din Ruși și Slimnic, precum și absolvenți ai acestora, au înfințat Cavalerii Turnului Ȋnclinat din Ruși, un club de inițiativă comunitară pentru tineri, pentru a promova patrimoniul local și eco-turismul. 

"Asemenea cavalerilor, copiii sunt ȋncurajaţi să preţuiască adevăratele valori morale şi să se pună ȋn slujba binelui şi frumosului, prin iniţierea unor acţiuni menite să schimbe faţa localităţii dar şi mentalitatea localnicilor. Acest lucru pare să prindă contur pentru că, deşi nici nu au ȋmplinit un an de la ȋnfiinţare, Cavalerii Turnului Ȋnclinat din Ruşi, au ȋntreprins deja acţiuni de igienizare ȋn diverse zone ale satului, şi au pus bazele unor proiecte ce urmează a fi implementate pe viitor. Unul dintre aceste proiecte doreşte popularizarea şi promovarea Turnului Ȋnclinat şi a poveştii sale. Deşi au trecut secole de la construire, acesta a beneficiat de o promovare precară, uneori aproape inexistentă," se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

elevi rusi turnul inclinat (1)

Astfel, tinerii cavaleri, coordonaţi de Mira Bogdan şi Simtion Cosmin, ambii profesori la şcoala din localitate, au reuşit pentru prima oară, cel puţin ȋn istoria recentă a localităţii, să monteze indicatoare stradale, dar şi un panou informativ, prin care să semnalizeze existenţa turnului. Până ȋn toamna acestui an, Cavalerii, vor inaugura şi un loc de popas, ȋn apropierea Ansamblului Bisericii Evanghelice Fortificate, pentru a le oferi vizitatorilor, ocazia de a petrece timp ȋn compania liniștii și a poveștilor Turnului.

elevi rusi turnul inclinat (2)

Potrivit acestora,  Turnul Ȋnclinat din Ruşi are o inclinaţie de 1.4 metri. Povestea acestui monument ce datează din anul 1741, când a fost construit de comunitatea saşilor din zonă ca parte a Ansamblului Bisericii Evanghelice Fortificate din Ruși (sec XVII-XVIII), e ştiută de puţini şi pare a se face pierdută. Turnul a trecut prin grele încercări, în 1846 se prăbușește vârful clopotniței, în 1858 a supraviețuit unui cutremur, în 1944 și 1966, unor fulgere, iar în 1955 și 1968 unor noi alunecări de teren.

elevi rusi turnul inclinat (4)

Toţi cei interesaţi să ȋi cunoască pe Cavalerii Turnul Înclinat din Ruși ȋi pot ȋntâlni la Festivalul Fiii Satului din Slimnic ȋn 28-29 Iulie.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

Gogo

Acum 4 ani

Felicitari ! Era cazul ! La fel si cu Cetatea Stolzenburg din Slimnic ...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus