Vineri,
03.02.2023
Ceata
Acum
1°C

Nuntă ciobănească și multe alte evenimente în Muzeul Astra

Nuntă ciobănească și multe alte evenimente în Muzeul Astra

Spectacolul  ”Nunta ciobănească la Rășinari” va fi prezentată duminica 15 iulie 2018, ora 15.00 în Muzeul Astra in cadrul manifestărilor  ASTRA Multicultural, Sibiul în Anul Centenarului 13-15 iulie 2018 în cadrul unui parteneriat închieat între Primăria Rășinari și Complexul Național Muzeal Astra.

Piesa folclorică este formată din trei acte, este semnată de Corneliu Dragoman și conține prelucrări corale de Gheorghe Șoima.

Nunta ciobănească este transpunerea scenică a folclorului autentic din Mărginimea Sibiului fără nici o prelucrare sau selecție a obiceiurilor, în baza unui scenariu amănunțit în care axul principal îl constituie cântecul şi dansul, cel rapsodic sau cel de tipul teatrului profesionist. Autenticitatea este păstrată neștirbită de o fericită îmbinare a cântecului, dansului şi versului din Mărginime , puncte expres de trimitere la nucleul care i-a dat naștere-satul românesc. Autorul, răşinărean şi el,  a scris această piesă special pentru Ansamblul Folcloric din Rășinari, o formaţie cu vechi tradiţii în domeniul artistic căci există documente ce atestă existența sa încă din anii 1884.  Autenticitatea operei şi mai ales autentictatea cantecelor , a punerii în scenă şi jocul rolurilor au fost confirmate prin obţinerea Premiului de Stat în anul 1957 la Bucureşti. Repusă în scenă în anul 2017 la inițiativa primarului Bogdan Bucur și a nepoatei autorului Olteanu Carmen piesa a fost jucată pentru prima dată integral de Rusalii în Căminul Cultural Rășinari. Piesa a fost pusă în scenă de: Regia artistică Cătălin Grigoraș, îndrumător muzical-Ana Iliu Gladcă și fluieraș- Alexandru Tărtăreanu. Rășinarenii s-au mobilizat și au demonstrat cu profesionalism și dedicație că sunt demni urmași ai celor care cu 70 de ani în urmă au jucat pentru prima dată în NUNTĂ CIOBĂNEASCĂ.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus