Sâmbătă,
26.11.2022
Innorat
Acum
4°C

Câte grădinițe din Sibiu vor funcționa în luna august

Câte grădinițe din Sibiu vor funcționa în luna august

Curtea Constituțională urmează să decidă azi dacă modificările adoptate de parlamentari, potrivit cărora grădinița va deveni obligatorie, sunt constituționale. Până atunci, vă spunem care dintre grădinițele din Sibiu vor funcționa în luna august.

Mai mulți părinți ne-au întrebat dacă sunt grădinițe în Sibiu care au program în luna august. Ne-am interesat la Inspectoratul Școlar Județean Sibiu despre acest lucru, de unde ni s-a comunicat că doar două instituții vor funcționa în ultima lună de vară. Este vorba despre Gradinița cu P.P. Nr. 14 Sibiu și Grădinița cu P.P "Căsuța din povești" Sibiu.

Grădinița cu program prelungit nr. 14 din Sibiu se află pe strada Iezer, 1 și are o capacitate de 175 de locuri. Aici copiii sunt împărțiți în șapte grupe, dintre care în șase limba de predare este româna, iar în una - germana. Instituția funcționează în regim normal pe parcursul anului, iar vara este deschisă în funcție de lucrările care sunt de efectuat. „Într-un an poate să fie deschisă în luna iulie, în altul - în luna august. Noi în luna aceasta avem închis, pentru că avem lucrări de rașchetat parchetul și ne-am gândit că poate nu le terminăm la timp. Și să avem timp, să nu ne ducem în septembrie, când începe școala cu adevărat. De aceea, am hotărât împreună cu consiliul de adminsitrație să avem deschis anul acesta în august și nu în iulie”, explică directoarea Anca Dănilă.

Directoarea instituției ne spune că în luna august sunt aduși doar copiii ai căror părinți sunt ocupați și nu au cu cine să-i lase. „Sau n-au bunici în zonă. De obicei, veneau cam 30 de copii. Anul acesta nu știm câți vor fi exact”.

Întrebată dacă în acest an, în luna august, cineva ar dori să-i ducă pe  cei mici la grădiniță, o vor putea face, Anca Dănilă ne-a spus că acest lucru nu se va putea face în acest an, din cauza că bucătăria nu va funcționa, respectiv copii nu vor fi hrăniți. „Nu avem bucătărie; și copilașii noștri vin cu sandwich-uri de acasă - e o înțelegere între noi și ei. Doamna bucătar este în concediu, are și probleme de sănătate. Astfel, nu putem să luăm din altă parte în aceste condiții... Doar în cazul în care n-au ce face cu ei - n-au bunici; E doar în cazuri excepționale deschisă grădinița”, ne-a explicat directoarea.

La grădinița 14 în luna august vor activa câte o educatoare dimineața și după masă.

Cealaltă grădiniță care va funcționa în luna august, cu excepția ultimei săptămâni din august și a primei luni din septembrie, este „Căsuța din Povești” din Sibiu - se află pe strada Axente Sever, 14. Aceasta a funcționat de la bun început în luna august. „Părinții nu au concedii mai mult de 2 săptămâni în timpul verii. Nu toți pleacă simultan în concediu. Unii copii lipsesc în iunie-iulie, iar alții - în august. Neavând pisibilități cu cine să rămână copiii acasă, părinții sunt nevoiți să aducă copiii la grădiniță și pe timpul verii. În timpul vacanței de vară, stabilită de Ministerul Educației, funcționăm ca și club educativ. Programul este unul recreativ, cu multe activități, workshopuri și diverse vizite - muzee, parcuri, obiective de interes public, instituții etc.”, ne spune Roxana Băcilă, directoarea instituției.

În luna august, Grădinița „Căsuța din Povești” este frecventată de aproximativ 50 de copii. Instituția are o capacitate de 65 de copii la grădiniță și 30 de copii la creșă. Aceștia sunt repartizați în grupe mari, mijlocii și mici, în funcție de anul nașterii. Directoarea grădiniței mai precizează că în lunile de vară 15 iunie - 27 august „funcționăm conform unui program mai lejer. Părinții sunt informați săptămânal despre programul care urmează în săptămâna respectivă”. Iar dacă cineva ar dori să-și aducă copilul la grădiniță - „primim cu drag orice copil în unitatea noastră, în limita locurilor disponibile”, spune Roxana Băcilă.

Câte grădinițe sunt în Sibiu

Conform datelor Inspectoratului Județean Școlar Sibiu, în județ sunt 187 de grădinițe din care 24 sunt particulare – opt acreditate și 16 autorizate. Cele mai multe activează în municipiul Sibiu – 47 de grădinițe – și în Mediaș – 13 grădinițe. În Avrig activează cinci instituții preșcolare, în Agnita – trei, în Cisnădie, Dumbrăveni și Săliște – câte patru, în Agnita, Miercurea Sibiului și Copșa Mică – câte trei, în Talmaciu – două, în Ocna Sibiului – o grădiniță. În total, la nivelul județului Sibiu sunt 4.700 de locuri în grădinițe, dintre care 4.200 sunt în cele de stat, iar 480 în cele private.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus