Joi,
28.10.2021
Cer Senin
Acum
15°C

Începe înnoirea flotei de autobuze Tursib (CP)

Începe înnoirea flotei de autobuze Tursib (CP)

În luna martie 2018, Primăria Sibiu a depus un proiect la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) în baza căruia acest minister va achiziționa din fonduri UE un număr de 9 autobuze electrice cu o lungime de 12 m pentru Sibiu.

În prima fază se va semna un protocol între Primăria Sibiu și MDRAP, Consiliul Local Sibiu urmând să se exprime asupra acestuia în ședința din 26 iulie. După obținerea finanțării, Ministerul va face achiziția propriu-zisă, iar Primăria Sibiu va semna contractul cu furnizorul.

Cele 9 autobuze electrice vor fi însoțite de 9 stații de încărcare lentă (peste noapte) și 3 stații de încărcare rapidă. Autobuzele vor circula pe traseul 5 (Valea Aurie - Gară) și pe traseul 13 (Gară – Dumbrava/Muzeul Astra).

De asemenea, Tursib a achiziționat 55 de autobuze cu motoare EURO 6 din creditul contractat de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, contractele de furnizare fiind deja semnate:

 • 38 de autobuze de 12 m, cu 95 de locuri pe scaune și în picioare. Ofertantul câștigător este Anadolu Isuzu Sanayi ve Ticaret AS, valoarea contractului fiind de 38,97 milioane Termenul maxim de livrare a autobuzelor este de 25 de săptămâni de la semnarea contractului, acestea urmând să fie livrate în tranșe;
 • 17 autobuze de 18 m, cu 147 de locuri pe scaune și în picioare. Ofertantul câștigător este Karsan Otomotiv Sanayi ve Ticaret AS, valoarea contractului fiind de 26,77 milioane lei. Termenul maxim de livrare este de 22 de săptămâni de la semnarea contractului, și acestea urmând să fie livrate eșalonat.
Dotările autobuzelor pentru confort, siguranță și informarea pasagerilor:
 • Autobuzele vor avea podea joasă și facilități pentru accesul pasagerilor cu mobilitate redusă.
 • Locuri rezervate pentru pasageri cu nevoi speciale (vârstnici, invalizi, femei însărcinate sau cu copii în brațe).
 • Sistem de climatizare (încălzire, ventilație și aer condiționat)
 • Sistem informatic conectat la baza Tursib care va monitoriza autovehiculul, starea acestuia și conformarea cu programul de circulație.
 • Instalații de numărare a călătorilor la fiecare ușă
 • Sistem audio-video de informare a călătorilor, alcătuit din indicatoare de traseu, ecrane în interiorul autobuzului și un sistem audio pentru informarea verbală a călătorilor
 • Sistem de supraveghere video cu camere la exteriorul și în interiorul autobuzului
 • Sisteme electronice de validare a plății călătoriei, atât pentru biletele, cât și pentru cardul contactless
 • Echipamente pentru asigurarea serviciilor de WIFI gratuit în autobuz
Reamintim faptul că Primăria Sibiu are deja în curs o procedură pentru achiziția a 10 autobuze cu motoare EURO 6 de 12 metri cu 3 uși pentru pasageri și 92 de locuri pe scaun și în picioare. Procedura a fost mult întârziată de contestațiile depuse în repetate rânduri.

De asemenea, Primăria Sibiu pregătește achiziția a încă aproximativ 40 de autobuze ecologice. Proiectul se va depune în acest an pentru obținerea de fonduri europene, valoarea estimată a proiectului fiind de aproximativ 20 milioane Euro. Municipalitatea va achiziționa și 5 microbuze electrice pentru transportul în centrul istoric, finanțarea urmând să se solicite tot în acest an, din fonduri europene (aproximativ 2 milioane euro).

Astfel, după achiziționarea tuturor acestor autobuze, parcul auto al societății de transport public va număra aproximativ 120 de autobuze noi, față de cele 105 din parcul învechit existent.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Ana-Maria

Acum 3 ani

Era si timpul...
Raspunde

X

Acum 3 ani

...sa mai asteptam 20 ani dupa niste marci de autobuze! Nicaieri in Europa civilizată n am auzit de Ürüm düm powered by Isuzu! Asta mi confirma ca rămânem țară bananiera!
Raspunde

soferu' sibian

Acum 3 ani

de un an tot "incepe"...
Raspunde

calatorului ii sade bine cu drumul

Acum 3 ani

Slava cerului! In autobuzul 2, la ore de varf e dezastru... sa vedem cum va fi de acum...
Raspunde

Niko Leta

Acum 3 ani

Deviza sibiana ieftin da bun !! Bravo
Raspunde

xXx

Acum 3 ani

Foarte frumos . Dar soferii cand ii schimbați? Mai deunăzi am plecat de la semafor pe verde si din cauza șoferului de autobuz nr.10 pe banda 1 de pe Soseaua Alba Iulia care a lăsat autobuzul sa "curga" de la semafor soferul de pe banda 2 a trecut neavăzând culoare de rosu datorită autobuzului era sa il tamponez in plin . Astăzi acelasi sofer la semaforul de la Penny de pe Alba Iulia la fel pleacă cu vreo 6 secunde bune pe culoarea rosu . Unde so fii grabit ca imediat era statia de autobuz ? Sa nu mai vorbim de cum conduc de zici ca transporta cartofi nu oameni si de marii supracontroale care spui ca ei au creat pe Dumnezeu .
Raspunde

Beowulf

Acum 3 ani

Ca si la primaria bucuresti au castigat turcaletii! Cum papucii mei? Service si mentenanta unde au sa le faca? Primariile adevarate din eu stiu sa cumpere de la Mercedes, Man etc. Noi suntem mai destepti, luam Karsan si part!
Raspunde

Mircea cel Batran

Acum 3 ani

Turcii sunt pe noi ca la Rovine... Nu vedeti ca ne dau tot telenovele turcesti? De cand sunt turcii asa mari telenovelisti?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Markus

Acum 3 ani

O mica corectura,firmele care au castigat sunt turcesti dar folosesc tehnologie japoneza isuzu,care e peste man ,mecedes etc si cu mult sub preturile lor deci in loc sa luam 3 ,luam 5....
Raspunde

Beowulf

Acum 3 ani

Mai Markus nici tu nu crezi ce spui. Probabil berlinezilor le pare rau acuma dupa ce au comandat 950 de autobuze mercedes. Cu banii aia iti dai seama cate rable turcesti cu tehnologie japoneza luau?
Raspunde

Beowulf

Acum 3 ani

Comenzi recente pentru autobuze Mercedes Citaro electrice/hibride au fost facute de orase ca Hamburg, Berlin, Cracovia, Dubai si altele. Orasele de provincie. Nu e cazul Sibiului. Cine se respecta isi trage o fumigena turceasca autentica .
Raspunde

...

Acum 3 ani

poate baga primaria si niste autobuze prin arhitectilor, ca sa nu mai vedem atatea masini de ot si vl prin oras
Raspunde

Calator

Acum 3 ani

Nu doar starea autobuzelor reprezinta o problema. Daca traseele raman cele actuale, daca programul de circulatie ramane la fel, daca pentru a traversa de la un capat la altul orasul va trebui sa schimbi in continuare 2 autobuze cu interval de minim 20 de minute intre ele ( aceasta e realitatea , nu programul fantasmagoric afisat in statii ), atunci nu s-a rezolvat mai nimic si orasul se va bloca total in 2-3 ani.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus