Regizorul Radu Nica a luat inițiativa „Fără penali în funcții publice” și a transformat-o în clipuri publicitare. Artistul sibian a creat, cu ajutorul mai multor actori ai Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu două clipuri care, speră el, îi vor determina pe români să semneze petiția. Atât el cât și actorii și întreaga echipă implicată în proiect au lucrat benevol la crearea clipurilor. Reporterul Turnul Sfatului a vorbit cu regizorul despre proiectul său, dar și despre nemulțumirile care l-au determinat să facă acest pas.
Ce te nemulțumește? De ce ești un militant atât de aprig?
Am întâlnit aceleași situații multe și banale pe care le au toți românii - când mergi la doctor, când ai înmormântări, nunți, botezuri, când mergi la un concurs. M-am izbit de corupție la toate nivelurile. Ce m-a determinat să fac aceste filmulețe a fost mometul în care am aflat un lucru care mi se pare incredibil - faptul că s-au strâns 3 milioane de voturi în țara asta pentru sprijinirea ideii de familie tradițională, iar pentru o chestiune care mi se pare infinit mai gravă și o problemă reală, anume corupția din țara noastră, nu se strâng semnături. Iar asta pe mine m-a îngrijorat profund, iar pentru mine este un serios semnal de alarmă în ceea ce privește mentalitatea acestui popor. Căci transmite mai degrabă un mesaj de ură decât unul de normalitate. Pentru mine normalitatea este lipsa corupției, normalitatea nu este aceea de a ne ocupa de ceea ce fac oamenii în viața privată și cum își găsesc ei fericirea. M-am gândit cumva ce anume i-ar face pe oameni să semneze aceste formulare. Am fost șocat să văd că lumea nu vine să semneze în mod masiv, așa cum m-aș fi așteptat. Probabil că eu trăiesc într-o realitate paralelă, dar mie unul mi se pare un lucru de minim bun simț să vrei să fii condus de oameni care nu sunt corupți, care nu sunt hoți.
La Sibiu cum e situația? Se strâng semnături?
La Sibiu situația e bună, dar în țară nu. Asta am încercat prin aceste filmulețe - să mă adresez și oamenilor din afara Sibiului, pentru că în multe alte județe nu s-au strâns cele 20.000 de semnături necesare. Trebuie să se strângă minim 20.000 de semnături în 21 de județe pentru ca această inițiativă să intre în discuție în Parlament.
După decizia președintelui Klaus Iohannis de a o demite pe Laura Codruța Kovesi, având în vedere și modul în care a făcut acest anunț, crezi că oamenii au fost întorși împotriva lui și a inițiativei anticorupție? Să fie acesta unul din motivele pentru care nu se strâng voturi?
Nu cred că are legătură cu reacția președintelui, deși cred că pe unii aceasta i-a demotivat. Pe mine nu m-a demotivat, dimpotrivă, m-a responsabilizat și mai mult. Tocmai de aceea am început să facem filmulețe, să ne luăm tot mai mult din timpul nostru liber, să lucrăm absolut benevol, cu bugete zero. Se implică inclusiv copiii și animalele, după cum ați văzut, deci avem șanse să câștigăm. Măcar din punct de vedere moral.
Reprezentanții actualei guvernări se laudă că în ultimul an au crescut salariile și pensiile. Ție ți-a crescut salariul?
Teoretic mi-a crescut, practic prin impozitele pe care trebuie să le plătesc ulterior, am ajuns tot cam acolo. Creșterea e nesemnificativă și nu o simt efectiv în puterea de cumpărare. În schimb, ce am simțit foarte drastic, este scăderea bugetelor din teatre. Se lucrează cu niște bugete mult mai mici, din cauza faptului că au crescut salariile, dar nu au crescut și bugetele pe măsură. Mai ales teatrele naționale suferă cel mai mult, pentru că peste 70% din bugetele lor totale sunt pentru salarii. Orice instituție care are un astfel de dezechilibru e limpede că nu își poate face treaba cum trebuie. Practic vor să cumpere oamenii în așa fel încât aceștia să stea fără să lucreze și să îi voteze. Asta este strategia lor perversă și extrem de dăunătoare.
Se pare că cei din cultură nu au putut fi cumpărați.
Te contrazic. Hai să ne uităm chiar la Ministrul Culturii și ne dăm seama că nu-i deloc așa. Am văzut bine ce a făcut cu Roșia Montană. Sau, mai bine zis, nu a făcut: în loc să sprijine candidatura acestui valoros sit arheologic la Unesco, s-a luat decizia de a amâna inițiativa și au fost astfel serios afectate șansele ca Roșia Montană să intre în patrimoniul Unesco. De ce? Din niște rațiuni financiare și juridice, vezi doamne. Nu știu cât de juste erau rațiunile acelea, din punct de vedere moral însă, mi se pare foarte grav. Corupția este deci o problemă endemică a societății românești. Este la toate nivelurile, inclusiv între intelectuali. Ce mă îngrijorează este că nu sunt mai mulți oameni care să reacționeze. Ba sunt extrem de mulți cărora le e frică. Asta în secolul XXI, la 100 de ani de la Marea Unire, la 28 ani de la Revoluție.
Ți se pare că involuăm din acest punct de vedere?
Încă sper că este doar o fază în care se cern lucrurile, nu-mi dau seama. În orice caz, suntem într-un moment de cumpănă în care ori decidem că o luăm spre Europa, ori o luăm din nou către totalitarism și dictatură... eu sper foarte tare că vom opta pentru libertate și valori europene.
Ne întoarcem puțin la clipuri. Înțeleg că ar trebui să fie cinci, dar au apărut doar două.
Avem cinci scenarii, dar celălalte necesită din păcate un buget pe care nu îl avem la dispoziție, așa că nu știu dacă le vom face până la urmă sau nu. Suntem însă în discuții avansate pentru încă unul.
Ce reacții ai avut la clipuri?
Am avut reacții bune, dar sigur că sunt și hateri pe facebook, cărora nu mă obosesc să le răspund. Am lucruri mai importante de făcut, decât să-mi manifest disprețul față de semenii mei. Chiar dacă avem păreri contare.
Cele două clipuri publicitare vorbesc despre corupția care pornește de la cel mai mic nivel - administratorul blocului care a fugit cu banii de gaz sau învățătoarea care a luat fondul clasei și a dispărut. La crearea lor au contribuit Radu Nica, regizor, Alex Tocilescu, scenarist, Marius Grunca, imagine și montaj, Tamaslacaru Denisa, sunet, precum și câțiva dintre actorii TNRS - Cristina Ragos, Timbus Cristian, Marius Turdeanu, Ion Pop, Arina Ioana Antonia Trif, Cristina Ragos, Smaranda Bălan și trei fetițe - Alexandra Bălan, Daria Bălan și Karina Umbrich.
Foto: Radu Nica/facebook
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: TNRS , semnaturi , klaus iohannis , Roşia Montană , fara penali in functii publice , Marea Unire , Marius Grunca , Cristina Ragos , Asistenţă Socială Sibiu , Teatrului Naţional Radu Stanca , Laura Codruța Kovesi , Reporterul Turnul Sfatului , Regizorul Bogdan Sărătean , Ion Popescu , Ministrul Culturii , Radu Nica , Smaranda Bălan , Alex Tocilescu , petitie , Secţia Actorie , Marius Turdeanu , Alexandra Bălan , Arina Ioana Antonia Trif , Regizorul Radu Nica , Daria Bălan , Tamaslacaru Denisa , Timbus Cristian , clipuri publicitare , Karina Umbrich
Vizualizari: 4208
Ultimele comentarii
Acum 35 minute
Marko
Acum 40 minute
Adybady
Acum 49 minute
M
Acum 1 oră
Noi noi
Acum 1 oră
Flo