Marţi,
31.01.2023
Innorat
Acum
-2°C

Vă era dor de Miliție?

Mi-am petrecut o bună parte din cariera de jurnalist prin poliție, jandarmerie, pe la pompieri, eram reporter de eveniment și pe vremea aia asta însemna că te trezeai la 4 și te duceai cu mascații în razie. Aveai poze de la fața locului, nu de pe whatsapp sau de pe grupuri de facebook, noroi până în gât și subiecte în exclusivitate. În dubă spre te miri ce cătun uitat de lume am apucat să cunosc o grămadă din oamenii care apar cel mai des în public în uniformă, cu mască sau nu. Am cunoscut și mulți șefi care nu se sfiau să ceară câte o invitație la te miri ce eveniment pentru un sfert de informație, sau să îți ceară mici servicii contra bunăvoinței lor, dar i-am cunoscut și pe polițiștii ăia adevărați, care, de fapt, sunt majoritatea. Oameni care își fac treaba cu devotament, care își respectă uniforma și statutul pe care piesa aia de îmbrăcăminte i-l dă. Le-am ascultat de aproape problemele cu care se confruntau, duelul permanent cu sistemul, pe care cel mai des îl pierdeau, toate neîmplinirile lor. Niciuna nu mai conta când se deschidea ușa dubei și coborau. Aveau o treabă de făcut și trebuiau să și-o facă. Indiferent că în spatele ușii pe care urmau să o spargă îi așteptau doi țigani drogați sau un nebun cu glonțul pe țeavă.

Munca de polițișt presupune, în primul rând, să asculți ordine. Fără organizarea militară poliția nu ar putea funcționa. Dar, în același timp, înseamnă și să și înțelegi și să interpretezi aceste ordine, mai ales când lanțul de comandă este din ce în ce mai corupt. Legea nu o aplică ministrul de la care vine ordinul, agentul care semnează procesul verbal o aplică. Semnătura aia face diferența dintre un polițist și un simplu executant de ordine. După mine, polițiștii ar trebui, acum, să protesteze masiv împotriva abuzului comis împotriva proprietarului mașinii cu numărul M**e PSD. Acum. Întreaga integritate a Poliției Române e compromisă. A supraviețuit pe perfuzii după scandalul cu Bogdan Gigină dar acum se va fărâmița complet. Întreg lanțul care a dus la momentul în care șoferului i s-a întocmit dosar penal mâine trebuie să demisioneze, începând cu agentul care a semnat ordinul și terminând cu șeful IGPR-ului. Ministrul e numit politic, să stea cât poate acolo, dar șeful poliției e polițist iar ăsta e un abuz pentru care, dacă are onoarea uniformei, ar trebui să demisioneze. Dacă și asta merge sub preș, sau lângă colegul vostru, să știți că nu sunteți altceva decât niște milițieni.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

7 comentarii

Civilizatie ca la Sibiu

Acum 4 ani

Superb cum omiteti evenimentul din trafic cu cocalarul local din familia prietena cu voi, deontologilor si formatorilor de opinie, pentru redusii din Sibiu, orasul ciorbei de burta, al micilor si al horcaielii infecte!
Raspunde

Nicu

Acum 4 ani

@o opine Jupane parte a copilariei mi-am pe trecut-o spunand ca ceausescu e Tata nostru, militia in daciile alea Albe cu albastru e o institutie care te bate in talpi la beci daca spui cuvinte gen: am un unchi in Canada, marci, dolari, jos partidu etc. astazi dupa 30 de ani de la revolutie am simtit acelasi fior. Tovarasi va intoarceti in timp. Democratia inseamna printre altele si libertatea de a spune ce vrei despre un partid.
Raspunde

Maria

Acum 4 ani

De ce nu scrieti nimic despre incidentul de vineri de pe M.Viteazul?! Sau tineti partea agresorului, sunteti prieteni cu familia acestuia, cum spunea cineva mai sus?? Si va rog sa imi publicati comentariul, este a 2-a oara cand va scriu.
Raspunde

Iancu

Acum 4 ani

Dragă jurnalistul, sunt de acord cu ce ai scris până la un anumit punct. Onoarea! Niciodată nu vei fi în măsură să vorbești despre onoarea militarului/polițistului. Dragă jurnalistule ,consideri că meritați tu sau ceilalți cetățeni ca agentul ce a primit și executat ordinul de a ridica numerele ,,...", să se sacrifice demisionând din poliție? Oare știi tu cu ce probleme se confruntă când dezbracă uniforma de serviciu? Ai tu atâta onoare încât să-i asiguri o pâine și poate și un credit pe o perioadă de 30 de ani? Rugămintea mea este să renunți la articole de genul, axează-te pe Oktoberfest, Artmania s.a.m.d.!
Raspunde

Republica Teleormăneană România

Acum 4 ani

Tu ai impresia că pentru noi ăștialalți e altfel? Crezi că mie îmi asigură cineva ceva? Crezi că acel credit pe 30 de ani îmi cade din cer și pâinea de mâine o primesc pomană de la firmă? Și pe lângă toate astea trebuie să dau cu sapa în plus intoadeauna cu 41% mai mult că să asigur de toate pentru toți!
Raspunde

Nicu

Acum 4 ani

Pai politia nu mai e miltarizata. Ce ordine? Acolo acu se discuta: obiective targeturi ca la multinationala numa ca managerii au nume pompoase chestor, inspector, agent etc.
Raspunde

Românul

Acum 4 ani

Nu sunt de acord nici cu abuzurile autorităților, nici cu obscenitățile spuse sau scrise pe care le aud zilnic, nici cu oportuniștii care apără sau proslăvesc pe cei care se comportă astfel, deoarece dovedesc imposibilitatea evoluției românilor de la barbarie la civilizație.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus