Vineri,
19.08.2022
Ploi Scurte
Acum
19°C

Sibiul nu-și mai sortează din deșeuri, ci le vinde ”la vrac”

Sibiul nu-și mai sortează din deșeuri, ci le vinde ”la vrac”

Pentru că aproape 400 de tone de deșeuri de plastic și metal, precolectate de sibieni, sunt refuzate lunar de la sortare și redirecționate direct către groapa de gunoi, autoritățile au luat decizia de a depozita temporar aceste deșeuri. Și de a încerca să le vândă ”la vrac”.

Situația deșeurilor de plastic și metal refuzate de la sortare de către cei de către cei de la Bratner, operatorii stației de sortare, durează de la jumătatea lunii mai anul acesta. În baza unei prevederi contractuale potrivit căreia, la intrarea în stației, deșeurile reciclabile sunt supuse unei inspecții vizuale, cei de la Brantner refuză prelucrarea cantităților colectate de Soma din pubelele galbene amplasate în Sibiu și celelalte 20 de localități învecinate unde, din 2016, a fost implementat sistemul de colectare selectivă. Odată refuzate, mașinile erau redirecționate către groapa de gunoi de la Cristian, fapt care contravine și legislației (care interzice depozitarea deșeurilor sortate la gropile de gunoi), dar și generează pierderi sistemului. Pierderile sunt generate de faptul că – odată sortate – deșeurile sunt valorificate, iar sumele pot ajunge până la 1.500 de lei pe tonă. Acești bani se reîntorc în bugetele autorităților locale (administrate de primării), bugete din care este susținut sistemul de colectare selectivă și la care contribuie fiecare cetățean prin taxa de salubrizare. Din moment ce aceste deșeuri nu mai sunt prelucrate, ci refuzate și trimise la groapa de gunoi de la Cristian, în loc ca acestea să genereze venituri, generează doar cheltuieli, pentru depozitarea fiecărei tone de deșeu fiind perceput tariful de aproximativ 65 de lei pe tonă.

Trebuie precizat că deșeurile de plastic și metal refuzate de cei de la Brantner sunt doar cele precolectate în pubele, nu și cele precolectate în igluri. Aceste deșeuri din pubele sunt precolectate cu autospeciale (gunoiere) pentru care inspecția vizuală poate fi realizată doar prin intermediul unui mic orificiu, prin care – potrivit operatorilor – nu poate fi văzută o cantitate mai mare de 1% din cea aflată în autospecală. În opinia celor de la Soma, operatorul de colectare și transport al deșeurilor, o astfel de inspecție vizuală este irelevantă, având în vedere perspectiva redusă asupra cantităților preluate de la cetățeni. Situația este diferită în cazul deșeurilor din igluri, care sunt preluate de cei de la Soma cu un alt tip de autospeciale (remorci al căror interior este compartimentat). Aceste deșeuri de plastic și metal colectate din igluri sunt acceptate de cei de la Brantner.

Atât în contractul prin care Brantner a preluat stațiile de sortare și compostare, cât și în cel care reglementează modul de lucru între firma de transport și cea de sortare, este specificat un procent în baza căruia deșeurile pot fi redirecționat către groapa de gunoi. Practic, actele prevăd că dacă în deșeurile reciclabile cantitatea de deșeuri reziduale (nevalorificabile) depășește 30%, aceste deșeuri reciclabile compromise pot fi redirecționate direct către depozitul de la Cristian.

După interpretări

În mai, de când cei de la Brantner, au început să refuze deșeurile de plastic și metal din pubele, reprezentanții Soma apreciau că această decizie este una cel puțin una interpretabilă, având în vedere modul de inspecție care precedă refuzul. Autoritățile au anunțat că vor înființa o comisie care să verifice situația, iar între timp aproape 400 de tone de deșeuri de plastic și metal ajungeau, lunar, în groapa de la Cristian. Pentru a opri aceste pierderi, în zona industrială est, pe platforme amenajate de cei de la Soma, deșeurile refuzate sunt acum depozitate în vederea valorificării. ”Pentru a nu duce la groapa de gunoi deșeurile respective - deșeuri care sunt colectate cu o rigurozitate mai scăzută, ca să zic așa – s-a găsit varianta stocării temporare, până se vând, vrac, așa cum sunt. Banii din aceste valorificări, atâția câți sunt, se întorc la unitățile teritorial-administrative. De valorificat, se valorifică destul de greu, e destul de complicat cui să găsești să vinzi așa ceva”, arată Claudia Iordănescu, directorul executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Eco Sibiu.

Aproape 170 de tone de astfel de deșeuri au fost duse, până acum, pe platformele de depozitare temporară din Zona industrială est. De valorificat, însă, cantitățile vândute sunt mici – câteva zeci de tone, unei societăți din Bihor. ”Cel puțin, în loc să fie plătiți 65 de lei pentru fiecare tonă depozitată la Cristian, așa sunt încasați aproximativ 50 de lei pe tonă de la cei care le sortează”, explică reprezentanții depozitului temporar avantajul variante alese.

Precizare. “Deșeurile reciclabile neacceptate în stația de sortare Brantner nu au fost depozitate pe platforme în zona industrială vest a Sibiului. Informația este eronată și dezinformează cititorii. Aceste deșeuri au fost transportate într-un depozit autorizat pentru valorificarea acestora situat în comuna Șelimbăr, pe strada Gării“, transmit reprezentanții Primăriei Sibiu, ca urmare a publicării articolului. Facem precizarea că, în articolul inițial, a apărut că depozitul se află în zona industrială vest, din eroare de redactare.

Până când?

În acest moment, singurele deșeuri pe care cei de la Brantner le sortează la stația de la Șura Mică sunt cele de plastic și metal din igluri, cele de hârtie și carton și sticla. Deșeurile biodegradabile (cele precolectate în pubelele maro) sunt, de asemenea, refuzate, pe motiv că sibienii nu sortează în mod corect.

În acest context, situația are o rezolvare, doar că una care poate fi implementată doar în decurs de câțiva ani. ”Dacă am fi avut o stație de tratare-mecanico-biologică, lucrurile ar fi stat altfel, deoarece am fi putut redirecționa aceste deșeuri către stația tratare, de unde ar putea fi valorificate pe componente”, arată Claudia Iordănescu, directoarea ADI Eco. Achiziționarea unei stații TMB va putea fi făcută doar după întocmirea unui nou plan județean de management al deșeurilor, act care așteaptă după normative ce ar trebui emise la nivel național.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

platim, colectam selectiv

Acum 4 ani

si nenorocitii astia is bat joc. Toti. De tot.
Raspunde

jonyjon

Acum 4 ani

Selectiv o laie. Am vazut PET-uri in igluul de sticle, mochete puse la biodegradabile si cate si mai cate.
Raspunde

cu siguranta sunt

Acum 4 ani

si mistocari cu sau fara voie care incurca pubelele (asta daca nu sunt chiar angajati Brantner aka sabotori ) dar multe sunt sortate corect. Daca asteptam pana ne apropiem 100% de selectare corecta mai bine ne lasam pagubasi. Deci destula lume selecteaza si asta trebuie sprijinit. Din cate stiu eu gunoiul selectat e ridict la comun, adia toate pubelele se golesc in aceeasi masina. Care-i faza ?
Raspunde

Ricardo Ceptura

Acum 4 ani

Fără supărare, dar stația de colectare a deșeurilor reciclabile aparține în acte de propietate firmei acesteia?! Eu citeam tot la dvs. pe site că Primăria a atras ceva fonduri europene sau a mai făcut un împrumut de dezvoltare europeană de cam 1 milion și ceva pentru a construi această stație pe terenul ei. Se poate să mă înșele memoria, însă și în articolul de față specificați ca Brantner este doar operatorul platformei, ori asta înseamnă că au contract cu propietarul care este Primăria Municipiului Sibiu! Nu este admisibil ca firma respectivă să nu fie sancționată financiar, iar contracul de operare desfăcut unilateral pentru proaste practici și rea credință în îndeplinirea sarcinilor contractuale! Adică eu îți dau ție facilități de colectare și sortare, pe terenul amenajat de mine, te plătesc lună de lună cu sute de mii de lei și tu mă ameninți pe mine?! Cam asta e logica actuală. Primăria să dea dovadă de seriozitate și servus Brantner. Nimănui nu îi este dor de tine colectând gunoiul public din Sibiu o dată la 2 săptămâni cu excepția zonei ultra centrale! Nici de asocierea cu firma de deszăpezire din perioada în care aveam portiera îngropată în zăpadă de 10 zile nu ne este dor (Nu că nu puteam da eu zăpada la o parte, dar nu aveam mașină pentru dunele de zăpadă de pe străduțele nu tocmai principale, așa că o luam pe jos la patinaj). Seriozitate din pix pe contracte scumpe.
Raspunde

Anonymus

Acum 4 ani

vorba aia daca cei de la Brantner nu au putut castiga contracul unde iasa bani multi macar sa puna bete in roate poate reusesc sa opreasca pe cei de la Soma si sa puna iar ei mana pe contract... Soma ar trebui ca la case sa nu ridice pubelele in care vizibil nu a fost sortat corect gunoiul iar la blocuri daca nu se sorteaza corect sa emita comunicate de atentionare pe asociatii si sa nu le ridice pana nu sunt sortate corect. Sa vedem si noi pe lenesii de la blocuri cum iasa sa isi sorteze corect gunoiul ca acolo fiecare arunca cum il taie capul... SIMPLU
Raspunde

Alex

Acum 4 ani

Daca citeai tot articolul aflai ca in discutie este gunoiul colectat de la case, cel in iglu-uri este acceptat, adica cel selectat de "lenesii de la blocuri"...
Raspunde

un oarecare

Acum 4 ani

"la sortare de către cei de către cei de la Bratner" ne mai balbaim si in scris domnu Deleanu ce sa-i facem
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 4 ani

E greu sa educi cetatenii sa recicleze,se pare ca nu multi stiu germana! Trebuie multa munca pentru a educa oamenii sa recicleze,dar moto_ritatile nu au in plan asa ceva. Oricum asa se merge si pe plan national,dar asta nu e o scuza pentru ca asa ceva sa se intample la Sibiu. Unde mergi vezi doar gunoaie, inclusiv din alea cu doua picioare !!!
Raspunde

Cetatean

Acum 4 ani

Informarea populatiei s-a facut doar prin ziar, nu toti citesc acest ziar, poate era bine un pliant la 6 luni in posta sau pus un afis pe gardul ce impresmuieste tomberoanele
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus