Sâmbătă,
08.08.2020
Innorat
Acum
17°C

Purceii lui Dragnea

07 August 2018 22:56

O anchetă apărută în ziarul Libertatea... Da, sună ciudat. Dar articolul cu pricina pune o întrebare destul de mare asupra liderului PSD, Liviu Dragnea. Pe scurt, acesta este acuzat voalat că și-a informat fiul cu privire la apropierea focarului de pestă porcină de România, acesta fiind însemnat, probabil să se descotorosească rapid de animale. Concluzia este că fiul liderului PSD, Liviu Dragnea – Valentin Dragnea – este printre oamenii de afaceri cel mai puțin afectați de epidemia de pestă porcină. Potrivit ziarului Libertatea, 13.585 de porci avea Romcip Salcia în iulie 2017, din datele oficiale ale ANSVSA. Pe 31 iulie 2017 în România este anunțat, la Satu-Mare, primul focar de pestă africană. De atunci, ferma din Teleorman nu mai cumpără porci, ci vinde, taie și procesează ce avea deja în propria fabrică. Astăzi, când molima se întinde spre Teleorman, la Salcia au rămas sub 3.000 de porci – scrie Libertatea.

Poate fi vorba de fler de afaceri. Poate. Poate fi vorba de o documentare exactă. Poate. Dar sunt convins că majoritatea românilor cred că există o legătură imorală în această chestiune. Și asta pentru că politica și mai ales comunicarea PSD conduce către această idee.

Dar exact această temă poate fi catastrofală pentru PSD. Pentru că vorbim de sute de mii de animale care sunt sacrificate în alte părți. Sunt recolte indendiate, sub amenințarea pestei porcine. Mulți oameni ăși văd munca ruinată, în timp ce nume grele asociate politicii, își numără banii cu profit.

În contextul larg însă, puteți lua aproape orice declarație publică a unui lider sau ministru PSD și veți descifra multă ură, venin, dar și dezinformare și minciuni.

Un exemplu: ministrul Turismului, sibianul Bogdan Trif. La prezentarea bilanțului de șase luni, a tunat și fulgerat împotriva agențiilor de turism. A explicat doct celor care au vrut să-l asculte că peste tot în Europa serviciile de turism sunt garantate 100%. ANAT a explicat elegant că nu e așa. ”Ați ales să dați exemplul Germaniei, unde garantarea este limitată la un procentaj redus din cifra de afaceri a firmelor de acolo”. De ce e nevoie de mici frânturi de adevăr vârâte într-o mare eroare? Pentru popularitate. Pentru încredere. Pentru capital electoral. Pentru voturi. Aceste mici erori, mănâncă piesă cu piesă întreg angrenajul partidului aflat la guvernare. Fărâma de credibilitate de care mai beneficiază.

Alt exemplu, la fel de recent: scandalul dintre Ministerul de Finanțe și Administrația Prezidențială cu privire la diminuarea bugetului instituției din urmă. Un ping-pong al declarațiilor care probabil că șochează toată lumea occidentală. Două instituții de bază din societatea românescă stau și-și vântură chiloții în public. Care, cum a cheltuit banii. Care, cum are nevoie de deplasări, de finanțare. Președintele riscă să rămână fără fonduri pentru deplasări externe în anul de dinaintea Summitului. Pentru că premierul Viorica Dăncilă a considerat că nu are nevoie de bani, de vreme ce nu și-a cheltuit nici jumătate din buget. De ce e nevoie de așa ceva? Pentru umilirea președintelui, desigur. Contează imaginea externă? Contează nivelul de încredere într-o țară care se devorează singură? Probabil că nu. O mică gogoriță care poate avea consecințe catastrofale pentru țară.

De cealaltă parte, PSD atacă invocând atacuri de la Bruxelles. Atacuri din partea președintelui. Atacuri din partea opoziției. Atacuri din partea diaspora. Atacuri din partea numerelor de înmatriculare. Atacuri din partea oamenilor care vor să se oprească totul. Și să se pună preț de profesionalism. Pe oameni pregătiți la nivelul funcției lor. Pe lucruri făcute cu un motiv documentat. Unul transparent. Obiectiv. Concret. Nu pe răzbunări, minciuni, exagerări.

Efectul unei politici nocive îl vedem aici. Pe internet. Site-ul Poliției Române luat cu asalt de zeci de mii de români. Liviu Dragnea ”sodomizat” on-line pe orice apariție publică. Localul Bogdan Trif umplut de ”respect” de peste 180 de sibieni, marea majoritate, pe pagina noastră de Facebook.

Românul încă mai vibrează puternic la o șuetă, pe Facebook, poate și la telefon. Iar prea-plinul acela care stă să reverse paharul probabil că va fi văzut la vot.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus