Duminică,
02.10.2022
Partial Noros
Acum
16°C

Modelele românilor: Gigi Becali, Arsenie Boca și BMW-ul

Modelele românilor: Gigi Becali, Arsenie Boca și BMW-ul

Potrivit unui sondaj IRES, realizat în luna iulie 2018 și publicat în ultimul număr al revistei Sinteza, 57% dintre români spun că au un sfânt din credința ortodoxă pe care îl venerează, pe primul loc situându-se Arsenie Boca, deși nu este canonizat. Boca este urmat de Ioan Botezătorul, Iisus Hristos și Sfânta Maria. 32% dintre români au fost cel puțin o dată la un pelerinaj, 53% cred în icoane făcătoare de minuni, iar 90% cred că există suflet, 87% cred în păcat, 79% cred în îngeri, 74% cred în rai, 44% cred în învierea morților, 58% cred în existența iadului.

Datele fac parte din studiul “România magică. Mituri și aspirații ale românilor”, realizat de IRES, în perioada 6 – 13 iulie 2018, pe un eșantion de 1.291 de persoane, reprezentativ pentru populația adultă din România. Eroarea maximă tolerată: + / – 2,7%.

Ca model de succes, românii visează la Gigi Becali. La întrebarea ”care este personalitatea publică din România cu care v-ar plăcea să asemănați”, 6% au dat răspuns direct – Gigi Becali. 3% - Ion Țiriac, 2% Andra Măruță, 2% - Monica Tatoiu, 2% - Andreea Marin, 2% - Gheorghe Hagi, 2% - Smiley. Studiul subliniază faptul că lipsa modelelor și a reperelor este o realitatea în România. 1 din 5 români (22%) își găsesc modele în viața publică de la noi, dar 4 din 10 admiră celebrități din străinătate.

Mașina la care râvnesc cei mai mulți români e neapărat de producție germană. Românii și-ar cumpăra, dacă ar avea bani, un BMW (11%), Audi (10%), Volkswagen (9%), Mercedes (9%). Procentul cel mai mare de românii care-și doresc BMW provine din sudul țări, în Transilvania e preferat un automobil Audi sau Mercedes, iar în Moldova – Volkswagen.

Potrivit IRES, atunci când sunt întrebați, în general, despre românii cu care ne putem mândri în lume, un sfert dintre respondenți nu știu să indice un nume, iar în top 10, printre personalități istorice și culturale , își fac loc doar marii sportivi – Simona Halep, Nadia Comăneci sau Gheorghe Hagi, alături de Constantin Brâncuși, Regele Mihai și de Nicolae Ceaușescu.

”Recursul la imaginar şi idolatrie poate fi un mecanism de apărare”

Vasile Dâncu, directorul fondator al revistei Sinteza, care a prezentat studiu, notează că în urmă cu cinci ani, IRES a realizat un studiu similar – “În ce mai cred românii în 2013?” -, iar astăzi rezultatele sunt aproape identice. “Acum o jumătate de deceniu, 92% dintre respondenți credeau în existența sufletului, 88% credeau în păcat, iar 82% credeau în îngeri. Credința în viața de după moarte era împărtășită de 66% dintre respondenți, iar în existența raiului credeau 76%, în schimb, în iad credeau doar 61% dintre participanții la studiu. Cu ocazia acelei cercetări, sociologii au constatat că un procent de 51% dintre respondenți cred în învierea morților, că doar 24% cred în reîncarnare, credință care se regăsea la tinerii între 18 și 35 de ani, la respondenții cu studii medii și superioare și la cei care aveau domiciliul în zona de Sud a țării. Tot atunci., 45% dintre respondenți recunoșteau că obișnuiesc să consulte horoscopul, iar 16% țin cont de horoscop în viața de zi cu zi. Majoritare la acest capitol sunt femeile, cei care au între 36 și 50 de ani, respondenții fără studii sau cu studii elementare. În plus, majoritatea românilor (62%) considera la acest moment că un politician care nu crede în Dumnezeu nu este potrivit pentru a ocupa o funcție publică”.

Dâncu susține că românii nu mai au încredere în politicieni și în instituțiile statului și că se refugiază în misticism. ”Românii nu au încredere în liderii lor, nu cred în politică şi în partide şi, cu atât mai puţin, în instituţii. Găsesc puţin sprijin pentru viaţa lor de zi cu zi, iar recursul la imaginar şi idolatrie poate fi un mecanism de apărare, cunoscut fiind faptul că psihologii vorbesc tot mai des de mecanisme de apărare ca distorsiuni ale imaginii, fie că este vorba despre imaginea de sine, despre imaginea celorlalţi sau a lumii, în general. Aceste mecanisme pot funcţiona la nivelul negării, al respingerii, dar şi la nivelul distorsiunii, al deformării imaginii, prin reverie sau identificarea proiectivă”, a mai scris sociologul.

 

Studiul poate fi văzut aici

http://revistasinteza.ro/studiu-ires-visuri-si-fantasme-mioritice/

 

Care este sfântul din credința ortodoxă pe care îl venerați?

Arsenie Boca – 15%

Ioan Botezătorul – 11%

Iisus Hristos – 10%

Nicolae – 7%

Fecioara Maria – 7%

Gheorghe – 6%

Petru – 6%

 

Care este personalitatea publică din România cu care v-ar plăcea să semănați?

Gigi Becali – 6%

Ion Țiriac – 3%

Andra Măruță – 2%

Monica Tatoiu – 2%

Andreea Marin – 2%

Gheorghe Hagi – 2%

Smiley – 2%

Raed Arafat – 1%

Florin Piersic – 1%

Simona Halep – 1%

Cristian Tudor Popescu – 1%

Andrei Pleșu – 1%

 

Care credeți că este românul cu care am putea să ne mândrim cel mai mult din toată istoria noastră?

Ștefan cel Mare – 10%

Mihai Viteazul – 8%

Vlad Țepeș – 6%

Mihai Eminescu – 5%

Simona Halep – 4%

Nicolae Ceaușescu – 4%

Alexandru Ioan Cuza – 4%

Nadia Comăneci – 3%

Constantin Brâncuși – 3%

Regele Mihai – 2%

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Shade

Acum 4 ani

Trist!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Teodora Artimon

Acum 4 ani

Credinta ne-a tinut uniti pe noi romanii in timp de razboaie, suntem o natie frumoasa si credincioasa dupa unire! Domnul Becali a facut multe pentru tara asta dar nu a fost lasat! Este ortodox si a dat bani multi. Iar cei care nu le convine ca luam masini scumpe si de calitate sunt invidiosi ca ei au logan si muncesc in schimburi si nu au cunoscut fericirea si implinirea materiala.
Raspunde

Model jiji

Acum 4 ani

Cu asemenea modele ca jiji nu mai e nimic de mirare, probabil ca in viitor va fi si canonizat. Draga Teodora cauta pe youtube injuraturile lui jiji si spune-ne daca iti mai mentii parerea. Un exemplu de urmat clar!
Raspunde

Cititescu

Acum 4 ani

Cine e de vina ca nu sunt popularizate personalitati de succes reale? Cine popularizeaza numai nulitati, impostori si curve (de succes!)? Cine promoveaza subcultura prin emisiuni de divertisment? Nu cumva chiar presa centrala si televiziunile "comerciale"? Ce fel de slujbe fac popii in biserici daca "credinciosii" cred ca Arsenie Boca e mai sfant decat Fecioara Maria?!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus