La doar 21 de ani, tânăra originară din Blaj, a câștigat concursul de bucătari Young Chef Awards și va reprezenta Sibiul pe plan internațional, inclusiv pe durata Regiunii Gastronomice Europene. În interviul acordat Turnul Sfatului Andra a recunoscut sinceră că tot ce a învățat în bucătărie reprezintă munca ei din ultimii doi ani și că baza o reprezintă școala de bucătari Adi Hădean, urmată de practica la restaurantul SyndicatGourmet și munca la Jules.
Rep.: Ce te-a făcut să participi la concursul Young Chef Awards și cum ți s-a părut?
A.A.: A fost primul meu concurs și prima mea experiență de acest gen. Am avut emoții foarte mari și am depus foarte multe ore de muncă, studiu, cercetare, în pregătirea participării. Am avut foarte multe încercări de realizare a unor preparate, am testat preparate noi, am avut și multe preparate eșuate...
Rep.: Cât te-ai pregătit, cât ai exersat înainte?
A.A.: Mult timp, am încercat mai multe rețete, m-am informat foarte mult, am mers și la bibliotecă unde am citit multe cărți, mi-am căutat și pe internet, am ținut să am surse cât mai variate, până am găsit rețete tradiționale.
Rep.: Deci nu a fost un impuls de moment...
A.A.: Nu, m-am gândit din timp la el, m-am pregătit și chiar și așa am fost puțin în dubii, nu eram foarte sigură că voi reuși să mă ridic la nivelul cerut, dar în cele din urmă mi-am luat inima în dinți am zis să încerc.
Rep.: Ce urmează acum pentru tine?
A.A.: Cred că de acum înainte o să iau totul mult mai în serios și o să muncesc și mai mult, deja am responsabilitate pe umeri și vreau să mi-o asum. Nu vreau să dezamăgesc persoanele care au avut încredere în mine.
Rep.: Simți că reprezinți Sibiul, simți că este o presiune pe tine?
A.A.: Da, simt că este o presiune acum și chiar simt că reprezint Sibiul, tocmai de aceea vreau să fac totul cu mândrie. Vă asigur că o să-mi dau toată silința ca oamenii să fie mulțumiți de mine.
Rep.: De cât timp gătești profesionist?
A.A.: Acum doi ani m-am apucat, pot să spun așa. Când m-am înscris la facultate, odată cu mutarea mea în Sibiu am descoperit școala de bucătari Adi Hădean și m-am înscris cu gândul: Dacă tot mă mut singură într-un oraș nou, hai să învăț și eu să fac ceva de mâncare! Nu știam nimic să gătesc, absolut nimic nu știam să fac.
Rep.: Totul se bazează pe ce-ai învățat în ultimii doi ani?!
A.A.: Da! Nu știam nici măcar să fac o tocană, o ciorbă, nimic! Am văzut totul ca pe o oportunitate, să învăț pentru mine în primul rând, să mă pot descurca singură. În timpul școlii a fost o perioadă de teorie, care într-adevăr a fost mai plictisitoare, dar au fost informații de care aveam neapărat nevoie și care ne-au ajutat apoi. Perioada ulterioară, cea de practică a contat foarte mult. În această școală nu poți să zici că înveți enorm și ieși mare bucătar, dar e ocazia perfectă să-ți dai seama dacă meseria aceasta este pentru tine sau nu.
Rep.: Și tu cum ți-ai dat seama că vrei să faci asta, că îți place să gătești?
A.A.: Am avut noroc de oameni buni în jurul meu, oameni dedicați, care mi-au însuflat din pasiune și care m-au sprijinit foarte mult. Mă refer aici în primul rând la băieții de la Syndicat Gourmet care au avut răbdare, mi-au explicat toate detaliile, am pornit de foarte de jos, după cum v-am spus. Peste tot sunt oameni mai binevoitori și mai puțin binevoitori, însă eu am avut parte de susținere. Așa s-a întâmplat și la Jules, unde am cunoscut oameni cu care am simțit că mă potrivesc și alături de care chiar vreau să lucrez în viitor.
Rep.: Cine vrea să guste din preparatele realizate de reprezentantul Sibiului în gastronomie, să vină la Jules, nu?
A.A.: Oricând, acolo mă găsesc.
Rep.: Ce așteptări ai de la programul Regiunii Gastronomice? Simți să se schimbă lucrurile prin Sibiu, prin restaurantele din oraș?
A.A.: Eu am intrat recent în acest domeniu, nu pot să spun că fac parte din lumea gastronomiei de mult timp, așadar nu sunt un bun cunoscător al ei. Pot doar să spun că în acești doi ani, din experiența mea, observ că lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună. Tot mai mult se promovează produsele locale, preparatele locale, rețetele locale, cu ingrediente locale... Aproape toate restaurantele vorbesc despre preparate cu ingredientele locale, sibiene.
Rep.: În afară de restaurantul unde gătești, bănuiesc faptul că mai ai prieteni, cunoștințe prin alte restaurante din Sibiu, ne poți face niște recomandări?
A.A.: Sincer, nu am legături cu celelalte restaurante, discuțiile legate de ce gătim, ce preparate noi introducem în meniu și așa mai departe le port cu echipa mea și cu șefa mea, care își dă foarte mult silința și ne susține foarte mult. De multe ori, vă dați seama, din cauza muncii foarte multe, a stresului, oboselii, am vrut să renunț și ea a fost cea care m-a ambiționat mereu, a văzut în mine potențial. Trebuie să mulțumesc pe această cale.
Rep.: Chiar au fost momente multe în care ai vrut să renunți?
A.A.: Da, au fost zile întregi de muncă, oboseală, mă gândeam uneori dacă merită asta, dacă asta îmi doresc eu să fac în viață? Și vin pe urmă momente de bucurie, cum este acest concurs, în care văd recompensele și îmi dau seama că a meritat.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: interviu , inscriere clasa pregatitoare , Syndicat Gourmet , Ambasadorul Republicii Islamic , Andra Andriuc , mancare sibiu , Sandra Bullock , Adi Hădean , Regiunii Gastronomice , Cibinium Culinaria Rediviva , Turnul Sfatului Andra , Young Chef Awards , Masterchef Adrian Hădean , Regiunii Gastronomice Europene
Vizualizari: 3900
Ultimele comentarii
Acum 44 minute
Sibiu
Acum 56 minute
@Turnu Sfatului
Acum 1 oră
Un sibian
Acum 1 oră
@Emil
Acum 1 oră
SYLC