Luni,
28.11.2022
Partial Noros
Acum
7°C

Interviu cu Andra Andriuc, ambasadorul culinar al Sibiului: Acum doi ani nu știam nici să fac o tocană!

Interviu cu Andra Andriuc, ambasadorul culinar al Sibiului: Acum doi ani nu știam nici să fac o tocană!

La doar 21 de ani, tânăra originară din Blaj, a câștigat concursul de bucătari Young Chef Awards și va reprezenta Sibiul pe plan internațional, inclusiv pe durata Regiunii Gastronomice Europene. În interviul acordat Turnul Sfatului Andra a recunoscut sinceră că tot ce a învățat în bucătărie reprezintă munca ei din ultimii doi ani și că baza o reprezintă școala de bucătari Adi Hădean, urmată de practica la restaurantul SyndicatGourmet și munca la Jules.

Rep.: Ce te-a făcut să participi la concursul Young Chef Awards și cum ți s-a părut?

A.A.: A fost primul meu concurs și prima mea experiență de acest gen. Am avut emoții foarte mari și am depus foarte multe ore de muncă, studiu, cercetare, în pregătirea participării. Am avut foarte multe încercări de realizare a unor preparate, am testat preparate noi, am avut și multe preparate eșuate...

Rep.: Cât te-ai pregătit, cât ai exersat înainte?

A.A.: Mult timp, am încercat mai multe rețete, m-am informat foarte mult, am mers și la bibliotecă unde am citit multe cărți, mi-am căutat și pe internet, am ținut să am surse cât mai variate, până am găsit rețete tradiționale.

Rep.: Deci nu a fost un impuls de moment...

A.A.: Nu, m-am gândit din timp la el, m-am pregătit și chiar și așa am fost puțin în dubii, nu eram foarte sigură că voi reuși să mă ridic la nivelul cerut, dar în cele din urmă mi-am luat inima în dinți am zis să încerc.

Rep.: Ce urmează acum pentru tine?

A.A.: Cred că de acum înainte o să iau totul mult mai în serios și o să muncesc și mai mult, deja am responsabilitate pe umeri și vreau să mi-o asum. Nu vreau să dezamăgesc persoanele care au avut încredere în mine.

Concurs EYCA 2

Rep.: Simți că reprezinți Sibiul, simți că este o presiune pe tine?

A.A.: Da, simt că este o presiune acum și chiar simt că reprezint Sibiul, tocmai de aceea vreau să fac totul cu mândrie. Vă asigur că o să-mi dau toată silința ca oamenii să fie mulțumiți de mine.

Rep.: De cât timp gătești profesionist?

A.A.: Acum doi ani m-am apucat, pot să spun așa. Când m-am înscris la facultate, odată cu mutarea mea în Sibiu am descoperit școala de bucătari Adi Hădean și m-am înscris cu gândul: Dacă tot mă mut singură într-un oraș nou, hai să învăț și eu să fac ceva de mâncare! Nu știam nimic să gătesc, absolut nimic nu știam să fac.

Rep.: Totul se bazează pe ce-ai învățat în ultimii doi ani?!

A.A.: Da! Nu știam nici măcar să fac o tocană, o ciorbă, nimic! Am văzut totul ca pe o oportunitate, să învăț pentru mine în primul rând, să mă pot descurca singură. În timpul școlii a fost o perioadă de teorie, care într-adevăr a fost mai plictisitoare, dar au fost informații de care aveam neapărat nevoie și care ne-au ajutat apoi. Perioada ulterioară, cea de practică a contat foarte mult. În această școală nu poți să zici că înveți enorm și ieși mare bucătar, dar e ocazia perfectă să-ți dai seama dacă meseria aceasta este pentru tine sau nu.

Rep.: Și tu cum ți-ai dat seama că vrei să faci asta, că îți place să gătești?

A.A.: Am avut noroc de oameni buni în jurul meu, oameni dedicați, care mi-au însuflat din pasiune și care m-au sprijinit foarte mult. Mă refer aici în primul rând la băieții de la Syndicat Gourmet care au avut răbdare, mi-au explicat toate detaliile, am pornit de foarte de jos, după cum v-am spus. Peste tot sunt oameni mai binevoitori și mai puțin binevoitori, însă eu am avut parte de susținere. Așa s-a întâmplat și la Jules, unde am cunoscut oameni cu care am simțit că mă potrivesc și alături de care chiar vreau să lucrez în viitor.

câștigătoarea Andra Andriuc

Rep.: Cine vrea să guste din preparatele realizate de reprezentantul Sibiului în gastronomie, să vină la Jules, nu?

A.A.: Oricând, acolo mă găsesc.

Rep.: Ce așteptări ai de la programul Regiunii Gastronomice? Simți să se schimbă lucrurile prin Sibiu, prin restaurantele din oraș?

A.A.: Eu am intrat recent în acest domeniu, nu pot să spun că fac parte din lumea gastronomiei de mult timp, așadar nu sunt un bun cunoscător al ei. Pot doar să spun că în acești doi ani, din experiența mea, observ că lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună. Tot mai mult se promovează produsele locale, preparatele locale, rețetele locale, cu ingrediente locale... Aproape toate restaurantele vorbesc despre preparate cu ingredientele locale, sibiene.

Rep.: În afară de restaurantul unde gătești, bănuiesc faptul că mai ai prieteni, cunoștințe prin alte restaurante din Sibiu, ne poți face niște recomandări?

A.A.: Sincer, nu am legături cu celelalte restaurante, discuțiile legate de ce gătim, ce preparate noi introducem în meniu și așa mai departe le port cu echipa mea și cu șefa mea, care își dă foarte mult silința și ne susține foarte mult. De multe ori, vă dați seama, din cauza muncii foarte multe, a stresului, oboselii, am vrut să renunț și ea a fost cea care m-a ambiționat mereu, a văzut în mine potențial. Trebuie să mulțumesc pe această cale.

Rep.: Chiar au fost momente multe în care ai vrut să renunți?

A.A.: Da, au fost zile întregi de muncă, oboseală, mă gândeam uneori dacă merită asta, dacă asta îmi doresc eu să fac în viață? Și vin pe urmă momente de bucurie, cum este acest concurs, în care văd recompensele și îmi dau seama că a meritat.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vecina

Acum 4 ani

Pe altcineva nu ați găsit sa va reprezinte auzi acum 2 ani nu știa nici o Tocana sa facă altii gătesc de ani grei nu doar o Tocana dar iar este doar show
Raspunde

Vecinu

Acum 4 ani

Vecino, altii au realizari in 2 ani cat nu ai tu intr'o viata. Ramai si ineaca'te in mediocritatea ta
Raspunde

Alex

Acum 4 ani

Oricine ai/ati fi vedeti-va de lungul nasului.....si apreciati munca acestei fete, o cunosc foarte bine si stiu ce poate. De asa ceva are nevoie tara asta sa creasca, pers care muncesc si se rup sa reuseasca ce isi propun, nu comenatri idioate ca cel de sus, cu asa pers in tara nici nu ma mira ca se duce pe rapa. Fereasca sfatu daca merg la vot asemenea pers. Si am incheiat!
Raspunde

Konig von Siebenburgen

Acum 4 ani

Partea cea mai buna este ca tanara este din Blaj, nu din sud! Ma bucur ca nu numai sudistii balcanici populeaza Sibiul!
Raspunde

Chef Costel

Acum 4 ani

Deci concluzia este: haideti fetelor ca se poate! In ultimii ani de cand cu emanciparea femeii rar mai auzi sa gateasca careva, sunt obisnuite sa gateasca barbatul pentru ele sau sa fie scoase in oras. Dar judecand dupa reclama la familia netraditionala mai nou femeia se ocupa cu vopsitul si el cu cozonacii. Nu sunt cel mai mare sustinator al familiei traditionale dar trebuie sa observam ca s-au cam inversat valorile si lumea e cam cu fundul in sus in ultima vreme. Prea multe asteptari si prea putin oferit in schimb. Felicitari domnisoarei si cred ca este un exemplu pozitiv de urmat.
Raspunde

Lara

Acum 4 ani

Mda, sa nu fie doar modul românesc de a impinge in fata anumite persoane cand altii piate la fel de talentați și muncitori asteapta demult o recunoaștere a muncii lor!
Raspunde

Lara

Acum 4 ani

P.S.sper ca ati inteles apropo, cand serviți masa in oras sa mergeți la restaurantul Jules, nu suna a reclama ascunsă?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus