Un studiu al Comisiei Europene arată că românii au început să uite de brânza autohtonă și mănâncă tot mai multă brânză de import. Conform statisticilor, brânza românească s-a vândut în primele cinci luni ale anului cu 22% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut. La Sibiu, producătorii de brânză spun că această schimbare nu se simte.
Balanța comercială cu brânzeturi a României se înclină tot mai mult spre importuri, consumul intern bazându-se din ce în ce mai tare pe marfa de peste granițe, arată ultimele date ale Comisiei Europene. În primele cinci lui ale acestui an, importurile de brânză din restul statelor membre a depășit pragul de 29.000 de tone, cu 5% peste perioada similară a anului trecut, în timp ce la exporturi producătorii s-au limitat la aproximativ 3.900 de tone, cu 22% mai puțin decât în primele cinci luni ale lui 2017, arată studiul, relatat de economica.net.
La Sibiu, producătorii de brânză spun că această diferență nu se simte. Marele atu al producătorilor locali, spun aceștia, este acela că brânza nu este vândută în cantități mari, iar cei de la piață și-au făcut de-a lungul anilor o clientelă fidelă pe care nu au pierdut-o.
„Nu se simte nici o schimbare la noi. Avem aceleași prețuri de câțiva ani buni, brânza se vinde la fel de mult și asta pentru că noi avem clienți fideli care vin mereu și cumpără de la piață. Cei care au gustat odată o telemea bună, nu mai merg acum la supermarket sau la magazinele mari să cumpere una de import, ambalată. În rest, cred că oamenii cumpără mai mult din import pentru că tot mai multe magazine se deschid peste tot, de unde poți să îți cumperi tot ce îți trebuie rapid și dintr-un singur loc”, spune o producătoare de brânză de pe Valea Hârtibaciului.Producția locală de brânză este totuși pe un trend ascendent, arată Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui. Același lucru este valabil și în ceea ce privește consumul de brânză autohtonă.„Brânza mea se vinde la fel de bine ca până acum. Același este și cazul cunoscuților mei. Chiar discutam recent despre faptul că prețurile noastre nu au mai scăzut de mult timp și totuși omul vine și cumpără. Asta pentru că noi avem produse locale, de calitate, care nu se pot compara cu cele din import, ambalate, care nu au cum să fie proaspete. De ce cred că sunt oameni care cumpără mai multă brânză de import e pentru că cea din magazine, adusă din alte părți, e mai ieftină decât cea din piață. Totuși, nu se compară din punct de vedere al calității”, spune o alta.
„Suntem o piață liberă în care hypermarketurile pot aduce orice produs alimentar sub marca proprie sau pot colabora cu orice distribuitori care și-au creat branduri puternice în spatele cărora sunt diverși poducători", a explicat pentru economica.net Dorin Cojocaru.Acest lucru este susținut și de reprezentanții Ministerului Agriculturii. Tendința românilor de a mânca mai sănătos și produse de calitate, iar asta îi impulsionează pe producători să își certifice brânzeturile.
„Eu pot să vă asigur de un lucru care este cert: pe zi ce trece consumatorul român caută tot mai mult brânzeturi de calitate, este mai atent la ce consumă iar producatorii au înțeles acest lucru și își certifică produsele conform schemelor europene de calitate, cu indicatii geografice și protecția denumirilor. Din nouă produse aflate în diverse stadii de evaluare la Comisia Europeană pe care România le are, sunt 3 din categoria 1.3 Brânzeturi: Telemeaua de Sibiu-Indicație Geografică Protejată (cea mai cunoscută și apreciată), Telemea de Ibănești -Denumire Origine protejată și Cașcaval de Saveni -de asemenea Indicație Geografică Protejată”, spune Ionuț Diaconeasa, consilierul Ministrului Agriculturii, Petre Daea.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Comisiei Europene , Valea Hartibaciului , Petre Daea , Comisia Europeană , Ministrului Agriculturii , Asistenţă Socială Sibiu , Ionuț Diaconeasa , branza , Indicație Geografică Protejată , telemea , Ministerului Agriculturii , brânză autohtonă , brânză de import , Asociației Patronale Române , Denumire Origine , Industria Laptelui , Dorin Cojocaru
Vizualizari: 1745
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
S
Acum 1 oră
Parinte de la Peda
Acum 3 ore
Leonard
Acum 3 ore
Sibianul
Acum 4 ore
Todor Cristina Iuliana