Miercuri,
12.05.2021
Cer Senin
Acum
24°C

Trei sibieni infectați cu virusul West Nile

Trei sibieni infectați cu virusul West Nile

Trei sibieni din județ sunt infectați cu virusul West Nile, anunță Direcția de Sănătate Publică, boala fiind ținută sub control.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu au anunţat, miercuri, că în judeţ au fost confirmate, la sfârşitul lunii august, trei cazuri de infecţie cu virusul West Nile (în localităţile Poiana Sibiului, Roşia şi Ruşi), aflându-se în curs de investigare un alt caz, cu domiciliul în municipiul Sibiu.

Astfel, conform DSP Sibiu, este vorba de un bărbat de 75 de ani din Poiana Sibiului, un altul de 50 de ani din Ruşi şi o femeie de 47 de ani din Roşia. Suspiciunea se referă la un bărbat în vârstă de 66 de ani din municipiul Sibiu.

Toţi bolnavii au prezentat simptome clinice de meningo-encefalită, iar evoluţia a fost favorabilă, în prezent fiind externaţi.

”Știți că boala este transmisă prin mușcătura acestui țânțar, prin urmare trebuie să fim foarte atenți când mergem în zonele cu vegetație abundentă. Când apar anumite simptome, precum cefalee, dureri de cap, trebuie să ne adresăm de urgență medicului de familie, este cel mai important lucru. Aceste persoane s-au adresat medicilor, au fost internate, au fost tratați corect și în acest moment ei au fost externați, sunt la domiciliu și starea lor se îmbunătățește”, a declarat directorul DSP Sibiu, Gabriel Budescu.
Cazurile sunt sporadice, nu au legătură între ele, precizează DSP Sibiu.

În acest context, DSP Sibiu a informat toate instituţiile implicate pentru a se aplica cu rigurozitate măsurile de prevenire a răspândirii acestei infecţii, în cele trei localităţi, conform Planului de măsuri pentru supravegherea şi prevenirea infecţiei cu virusul West Nile în judeţ.

”Principala măsură este să acționăm pe această vegetație, la momentul oportun, cu anumite substanțe care să ducă la o reducere a populației de țânțari. Aceste recomandări, dar și multe altele, le-am făcut și primăriilor”, a mai declarat Gabriel Budescu.
Municipalitatea sibiană spune că în 2018 au fost trei acțiuni de dezinsecție și urmează a patra.
”Primăria Sibiu a organizat anul acesta până în prezent trei acțiuni de dezinsecție împotriva țânțarilor, în lunile mai, iulie și august. În prezent, în contextul înmulțirii excesive a țânțarilor, este în curs de contractare o nouă acțiune care se va desfășura la începutul lunii septembrie. Vom reveni cu un anunț  privind perioada exactă”, spun reprezentanții Primăriei Sibiu.
Conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, din 2 mai şi până în 22 august, au fost înregistrate 56 de cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecţia cu virus West Nile, fiind semnalate 6 decese.

Specialiştii menţionează că infecţia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţânţar.

Circa 80% din persoanele infectate nu au simptome, dar în cazul în care apar febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături şi erupţii cutanate se recomandă vizita la medic. În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei mai multe măsuri de protecţie: evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; utilizarea substanţelor repelente de ţanţari; montarea de plase la ferestrele locuinţelor pentru a împiedica pătrunderea ţînţarilor; limitarea deplasărilor în zonele cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.), asigurarea măsurilor de desecare a bălţilor cu apă din jurul gospodăriilor şi îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei şi a gunoiului menajer.

Nu există vaccin sau tratament antiviral specific.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus