Vineri,
19.04.2024
Parțial Noros
Acum
2°C

Vivi Martin și obiectele din lut: Învățăcel la 50 de ani, alături de copii, meșter în ale ceramicii la 67

Vivi Martin și obiectele din lut: Învățăcel la 50 de ani, alături de copii, meșter în ale ceramicii la 67

La aproape 67 de ani, o doamnă simpatică din Sibiu își prezintă obiectele din ceramică drept creații „foarte unicat”. Acum mai bine de 15 ani, Vasilica Martin, proaspăt ieșită la pensie, a decis să se înscrie la cercul de ceramică de la Palatul Copiilor. Acum se prezintă la marile evenimente de gen cu obiecte deosebite din lut.

Îmbrăcată în culori vii, cu o banderolă roșie pe cap și codițe blonde împletite, o doamnă simpatică ne-a atras atenția la Târgul Olarilor. Veselă și foarte deschisă la vorbă, Vasilica Martin ne-a povestit despre experiența ei cu olăritul și cum a ajuns ea învățăcel alături de copiii de clasa I de la Palatul Copiilor.

Vivi Martin lucrează cu lut de mai bine de 15 ani. Atunci când a ieșit la pensie, a simțit că trebuie să facă ceva cu timpul liber. Așa că după ce a descoperit plăcerea de a lucra cu lut, și-a amenajat chiar un atelier acasă, iar acum se prezintă cu mândrie la evenimentele care au în centrul atenției obiecte din ceramică.

„Eu fac treaba asta cam de 15 ani. Treaba cu lutul este următoarea: trebuie să îți placă, să ai mână bună și să ai inspirație cât cuprinde. Eu nu fac pe roată, doar foarte puțin. Fac numai cu mâna, pe o placă, cu un ciocan de lemn, e un proces foarte îndelungat, cu gălăgie, cu mizerie, cu de toate, dar produsul final este, zic eu, deosebit și unicat”
vivi martin olarit (6)

A început la Horezu, dar marea pasiune a găsit-o la Sibiu. Neștiind de unde să apuce exact această pasiune și cum să o transforme în ceva profesional, doamna Vivi a mers direct la sursă: s-a înscris la cercul de ceramică de la Palatul Copiilor. Oamenii au glumit cu ea, spunându-i că ar trebui mai degrabă să se ducă la băi, să se trateze.

„La Horezu a fost școala mea, dar mai ales aici la Palatul Copiilor, la cercul de ceramică. Nu a contat vârsta. Eu m-am dus și am învățat în rând cu cei de clasa I. Prima dată când m-am dus mi s-a dat un sfat: mi-au spus să mă duc la băi să mă tratez (râde). Aveam vreo 50 de ani pe vremea aceea. Tânără pensionară fiind, am zis să nu stau degeaba și să fac ceva. Am folosit foarte mult și Biblioteca ASTRA. Am documentat tot procesul tehnologic de a face obiecte de lut. Am atelier acasă, cuptor special, totul. Nu fac așa...cum fac alte persoane, cumpără obiecte gata făcute și le pictează. Eu fac munca de jos din plin și cu dedicare. Bine, să ne înțelegem, eu am desenat toată viața, iar fata mea e artist plastic cu diplomă. Suntem deci pe profil, nu ne-am trezit numai așa, în meseria asta”
vivi martin olarit (8)

Mai nou, s-a îndrăgostit de stilul „mandala” și lucrează mult pe el. Spune că sunt unice produsele ei și e foarte mândră de fiecare în parte.

„Chiar și câteva săptămâni lucrez la un obiect! Sunt toate unicat, foarte unicat chiar, cu accent pe foarte! Niciuna nu e la fel ca alta, toate sunt diferite, culori diferite, nuanțe...”
Doamna Martin poate fi găsită și pe pagina de facebook special creată pentru obiectele ei.

vivi martin olarit (7) vivi martin olarit (5) vivi martin olarit (4) vivi martin olarit (2) vivi martin olarit (3)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus