Vineri,
04.12.2020
Cer Senin
Acum
9°C

„Penalii trebuie înlocuiți cu oameni noi” - o nouă campanie în România

04 Septembrie 2018 12:51

„Penalii trebuie înlocuiți cu oameni noi” - o nouă campanie în România

După campania „Fără penali în funcții publice” în România s-a lansat o altă inițiativă: peste 20 de organizații civice și trei partide politice au anunțat că încep colectarea de semnături pentru a modifica legislația electorală. Principalul scop al acesteia este reprezentarea politică și calitatea acesteia.

Inițiativa de reformă a legislației electorale - „Oameni noi în politică” - a fost lansată în luna iunie, iar din septembrie și timp de 6 luni autorii acesteia își propun să adune 100.000 de semnături, care sunt necesare pentru a o înregistra în Parlament. Printre inițiatori se numără mai multe organizații civice din diferite orașe ale României, printre care Vă Vedem din Sibiu, precum și partidele politice Mișcarea România Împreună RO+, Partidul Oamenilor Liberi și Uniunea Salvați România.

Din expunerea de motive: România este o democrație de aproape 30 de ani, însă continuă să rămână o națiune care nu reușește să se exprime la adevăratul său potențial. România parcurge mecanic procesele specifice democrației, însă acestea nu sunt asociate cu responsabilitate și convingere din partea cetățenilor săi și a instituțiilor (...) Elitele politice românești și societatea civilă deopotrivă se află într-un moment în care trebuie să acționeze neîntârziat pentru a restabili încrederea în Parlament și în partidele politice (...) Considerăm că este necesar să existe un cadru legal care să încurajeze participarea cetățenilor, prin îmbunătățirea ofertei politice, prin sporirea competitivității din cadrul sistemului de partide și din interiorul partidelor, prin micșorarea distanței dintre alegători și aleșii locali sau naționali și prin eficientizarea pârghiilor existente de participare a cetățenilor la viața politică.
Inițiatorii își propun ca prin modificarea legii, să fie eliminate pragurile electorale la alegerile locale și europarlamentare, precum și redus numărul de semnături necesare pentru înscrierea în alegeri. De asemenea, aceștia propun alegerea primarilor în două tururi de scrutin, dublarea numărului de parlamentari care reprezintă Diaspora, iar românii care trăiesc în afara țării, dar nu au domiciliul în străinătate, să poată vota la alegerile parlamentare la orice secție de votare din străinătate pentru candidații din judeţul în care îşi au domiciliul în ţară.

„Introducerea votului preferențial pe liste de partid (liste deschise), astfel încât cetățenii să poată vota omul pe care îl preferă, iar nu lista impusă de partid” - este o altă viziune a semnatarilor inițiativei care vor astfel să promoveze calitatea reprezentării politice.

„Românilor cinstiți și competenți le este aproape cu neputință să candideze cu șanse reale la o funcție de demnitate publică. Guvernările din ultimii 30 de ani au avut grijă să pună piedici legale de netrecut: Un număr uriaș de semnături pentru înscrierea în alegeri; Un singur tur de scrutin în competiția pentru fotoliul de primar; Un număr foarte mic de parlamentari pentru diaspora; Un proces dificil de a vota în străinătate”.
„Acum curățăm împreună clasa politică semnând #fărăpenali. Însă trebuie să îi și înlocuim. Cu profesori, medici, antreprenori, tineri geniali din țară sau din diaspora, cu oameni harnici și cinstiți. Cu oameni noi”, mai spun inițiatorii campaniei.

Propunerea celor peste 20 de organizații civice și patru partide a fost avizată pozitiv de Consiliul Legislativ pe data de 2 iulie 2018. Urmează ca proiectul și avizul să fie publicate în MOnitorul Oficial, după care să înceapă strângerea a cel puțin 100.000 de semnături timp de 6 luni, din cel puțin 11 județe și municipiul București.

Odată strânse semnăturile, proiectul și expunerea de motive se înregistrează la Parlament, care va înainta propunerea către Curtea Constituțională pentru controlul de constituționalitate. Dacă toate aceste etape vor fi trecute așa cum își planifică autorii inițiativei, atunci va începe procedura parlamentară, cu dezbateri în comisii și vot în plenul Camerei Deputaților și Senatului.

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor
Telefon:
0757201737

Comentarii

1 comentarii

motanul garfield

Acum 2 ani

La vremuri noi, tot noi, nu voi!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus