Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Ce se va întâmpla în cele 4 zile ale ITO 2018, care începe azi în Sibiu

Ce se va întâmpla în cele 4 zile ale ITO 2018, care începe azi în Sibiu

Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortdocși (ITO), ediția 2018, începe astăzi la Sibiu, la ora 18:00, când va avea loc deschiderea oficială. Peste 3.000 de participanți sunt așteptați în centrul orașului la unul dintre cele mai mari evenimente dedicate tinerilor și unul dintre cele mai scumpe evenimente finanțate de Primăria Sibiu pe Agenda Culturală din acest an.

Primii participanți care vor participa la eveniment au sosit în Sibiu acum 4 zile - un grup de tineri din Patriarhia Ierusalimului. Cei mai mulți, vor sosi astăzi în oraș, iar seara toți își vor da întâlnire în Piața Mare. La ora 18:00, la deschiderea oficială a ITO 2018 vor participa patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Daniel, Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza, primarul Sibiului, Astrid Fodor, precum și numeroși alți clerici, funcționari și tineri. În Piața Mare va fi organizat un Te-Deum, vor fi prezentate delegațiile, după care vor urma momente artistice: spectacol oferit de grupul vocal „Anatoly” din Brașov, corul copiilor din Parohia Irești-Vrancea, corul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, dirijat de pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre, corul de copii „Concertino” din Gura Râului, tenorii Marcel Pavel, Vlad Miriță și Iordache Basalic, Hanul cu Bragă, actori de la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu și dansatori din cadrul Ansamblului Junii Sibiului.

VINERI - workshopuri pentru tineri

A doua zi a Întâlnirii, vineri, 7 septembrie, va fi una plină și dedicată diverselor workshopuri. Astfel, de dimineață, participanții la ITO 2018 se vor deplasa spre bisericile recomandate, unde vor asculta rugăciunile de dimineaţă „cu rânduială specială pentru ITO 2018”. De la ora 10 aceștia se vor deplasa spre școli - unde la intrarea în școală, fiecare tânăr va extrage un bilețel care îi va indica numărul clasei unde va participa la dezbateri. Timp de 2 ore vor fi organizate workshopuri în sălile de clasă. Conform programului, vor fi prezentate și se vor purta discuții pe teme stabilite în grupuri de maximum 20 de tineri, din diferite regiuni ale ţării.

După amiază, urmează vizitarea orașului Sibiu, unde fiecare va alege ce vrea să facă: să viziteze muzee sau centrul istoric. Seara, de la ora 17:00, la Sala Transilvania, va avea loc conferința „Unitate. Credință. Neam. De 100 ori România”. După cină, la ora 19.40 va avea loc Procesiunea Unității în ordinea numerelor pe traseul Sala Transilvania – Catedrala Ortodoxă Sfânta Treime – Piața Mare.

La ora 21.00 în Piața Mare va începe un concert de muzică populară care va ține o oră și jumătate.

SÂMBĂTĂ - ateliere despre Marea Unire și seara cu surprize

Sâmbătă, 8 septembrie 2018, va fi prăznuită sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului. Cu această ocazie, participanții la ITO 2018 se vor deplasa la Muzeul ASTRA, acolo unde va fi oficiată, de la ora 9:30 Sfânta Liturghie, de către ÎPS Laurențiu Streza. Tot acolo, de la ora 11:30 și până la 13:30, conform programului stabilit de organizatori, vor fi organizate mai multe ateliere cu tematica „Țăranul român de la război la Marea Unire”, iar după prânz, de la ora 15:00 atelierele vor continua cu tematica „Satul român în Centenarul Marii Uniri”.

Participanții vor reveni în centrul Sibiului seara, unde la ora 19:30 este programat să aibă loc un concert de muzică ușoară. Invitatul special este interpreta Andra. Organizatorii anunță că au pregătit și o surpriză pentru această seară.

DUMINICA - concluzii și predarea ștafetei

În ultima zi a ITO 2018, duminică, 9 septembrie, va fi predată ștafeta către organizatorii evenimentului de anul viitor.

Ziua va începe cu Sfânta Liturghie arhierească, la Catedrala Mitropolitană, oficiată de de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

Oficial, evenimentul se va încheia la ora 12:00, când ÎPS Laureanțiu Streza va transmite un mesaj către tineri și va preda ștafeta către organizatorii ITO 2019 - Arhiepiscopia Craiovei.

De la ora 15:00, după plecarea participanților, va avea loc o întâlnire a mitropolitului Ardealului cu voluntarii şi organizatorii evenimentului la Aula Facultății de Teologie sau Curtea Facultății. Aceștia vor evalua evenimentul.

Precizăm că ITO 2018 (Sibiu) este un eveniment care a ajuns la a cincea ediție, precedentele Întâlniri fiind organizate la Baia Mare, Cluj, București și Iași. În cele patru zile ale evenimentului sunt așteptați la Sibiu tineri ortodocși din toate regiunile României, dar și din numeroase alte țări, dintre care amintim Republica Moldova, Ucraina, Grecia, Serbia, Albania, Macedonia, Germania, Franța, Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Elveția, Turcia, India și altele.

Evenimentul a fost inclus și pe Agenda Culturală a Sibiului din acest an, care a primit finanțare de la Primărie în sumă de 285.000 de lei - cea mai mare sumă dintre evenimentele finanțate de autoritățile locale în acest an.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

3 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Rezy Stentu

Acum 5 ani

Dar ce ati vrea, sa finanteze Primaria doar protestele voastre rezistente, ca pana acum? Probabil si-au dat seama ca bagau bani unde nu trebuie...
Raspunde

Adrei

Acum 5 ani

Ciudata finantare... incep sa ma indoiesc tot mai mult de decizile primariei.
Raspunde

rosu

Acum 5 ani

Primaria ar fi trebuit sa finanteze prezervativele, in primul rand. La atata tineret...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus