Duminică,
21.04.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Fraude informatice prin site-uri de vânzări online din America de Sud. 22 de persoane, la audieri la DIICOT Sibiu

Fraude informatice prin site-uri de vânzări online din America de Sud. 22 de persoane, la audieri la DIICOT Sibiu

Procurorii DIICOT Sibiu împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Alba Iulia - Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatic au efectuat ieri un număr de 12 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Sibiu, Vâlcea, Gorj şi Constanţa, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de fraudă informatică. Au fost audiate 22 de persoane, iar faţă de patru dintre ele, procurorii DIICOT Sibiu au dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

Potrivit procurorilor, în cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2014-2015 șapte suspecţi au constituit un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea de fraude informatice, prin intermediul unor site-uri de vânzări online din America de Sud.

Membrii grupului au postat anunţuri fictive pe mai multe site-uri de vânzări on-line, anunţuri de vânzare a unor bunuri inexistente în realitate, în special autoturisme, comunicând informaţii eronate victimelor tranzacţiei prin intermediul poştei electronice şi/sau a mesajelor SMS, constând în modalitatea de achiziţie, plata preţului, transferul/transportul bunurilor respective.

Pentru a putea a intra în posesia sumelor de bani provenite din fraudele informatice, suspecţii le indicau potenţialelor victime anumite conturi bancare în care să fie virate sumele de bani pentru produsele „oferite spre vânzare” iar uneori transferul banilor se făcea inclusiv prin intermediul serviciilor de transfer rapid de bani.

În urma investigaţiilor efectuate a rezultat faptul că membrii grupului infracţional au deschis conturi pentru a fi folosite la fraudele informatice şi în afara în României, în speţă fiind identificate astfel de conturi deschise, la instituţii bancare din Ecuador

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare au fost identificate şi ridicate sisteme informatice (laptop-uri – în unele cazuri chiar în curs de folosire la săvârşirea de fraude informatice, telefoane mobile, medii stocare), precum şi sume de bani (84 150 lei, 5500 Euro, 820 lire sterline si 500 USD), se arată într-un comunicat al DIICOT

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Sibiu au fost aduse 22 de persoane, iar faţă de patru dintre ele, procurorii DIICOT Sibiu au dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

La acţiune au participat şi poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Sibiu, Vâlcea, Gorj, Bucureşti şi Constanţa, precum şi poliţişti ai serviciilor pentru acţiuni speciale şi jandarmi.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus