Miercuri,
21.02.2024
Ceata
Acum
1°C

Ciprian Ștefan, candidat la președinția Rețelei Naționale a Muzeelor din România. „Muzeele vor duce România mai aproape de Occident”

Ciprian Ștefan, candidat la președinția Rețelei Naționale a Muzeelor din România. „Muzeele vor duce România mai aproape de Occident”

Ciprian Ștefan, managerul Complexului Național Muzeal ASTRA, și-a anunțat candidatura la președinția Rețelei Naționale a Muzeelor din România. Directorul sibian spune că își dorește să fructifice fiecare oportunitate pe care o are pentru ca muzeul românesc să devină „furnizorul de educație culturală, servicii comunitare dar mai ales generatorul de activități sustenabile în zona turismului cultural”.

Noul președinte al rețelei va fi ales la începutul lunii octombrie, în cadrul Adunării Generale a Rețelei Naționale a Muzeelor din România, atunci când vor avea loc alegeri și pentru cele 6 locuri vacante de membru în cadrul Consiliului Director. Primul membru RNMR care și-a asumat inițiativa de a candida la funcția de Președinte al Rețelei Naționale a Muzeelor din România pentru următorii patru ani este chiar Ciprian Ștefan.

Ce v-a determinat să vă anuntați candidatura pentru această funcție?

Faptul că sunt tânăr, plin de energie și speranța că voi face ceea ce trebuie. Am demonstrat și voi demonstra în continuare la Muzeul ASTRA că dacă vrei, se poate. În funcția de președinte al RNMR, îmrepună cu colegii din consiliul director, colegii din muzeele care compun rețeaua, voi și vom face toate eforturile necesare pentru ca muzeele să fie la același nivel cu instituțiile de spectacole, pentru că muzeele sunt generatoare de venituri economice indirecte, sunt poli de dezvoltare și inspirație pentru o mare parte din industriile culturale. Dar în primul rând, dacă tot am decis să rămân în țară, vreau să fac toate eforturile pentru ca valorile identitare gestionate de muzee să fie puse în slujba comunităților iar muzeul să devină ceea ce în Occident este deja – furnizorul de educație culturală, servicii comunitare, dar mai ales generatorul de activități sustenabile în zona turismului cultural.

Care sunt obiectivele dumneavoastră în cazul în care veți ocupa această funcție?

Planul meu, dacă voi fi ales, este ca împreună cu toată comunitatea muzeală a rețelei să convingem mediul politic de faptul că suntem foarte importanți când vine vorba de dezvoltarea și de educarea societății. De aceea salariile trebuie să fie unele decente, de aceea trebuie investit în infrastructura culturală, de aceea trebuie să fim prezenți în procesul de dezvoltare al comunităților din care facem parte. Până la urmă și noi suntem un fel de doctori, tratăm în felul nostru, prin activități educaționale și recreative.

Ce credeți că ar trebui să existe în plus în comunitatea muzeală românească?

Mai multă unitate între noi și probabil mai multă interacțiune cu publicul, mai multă fermitate în relația cu autoritățile și, mai ales, asumarea unor activități și programe menite să fie asumate intr-un final de cei cărora le adresăm.

Comunitatea muzeală din România este luptătoare și foarte bine pregătită. Muzeele dețin un patrimoniu fabulos, puțină asumare a unui tip de lobby, autorități mai generoase, pentru că investesc pentru comunitățile lor, iar investiția este una pe termen lung. Cred că vor duce România mai aproape de țările dezvoltate din Occident, poate chiar la același nivel din acest punct de vedere.

Cum stă Sibiul la capitolul „muzee”?

Sibiul stă bine spre foarte bine. Totuși aici, puțini din păcate văd asta și dau o mână de ajutor, sunt cele mai importante sau printre cele mai importante muzee din țară, ASTRA și BRUKENTHAL. Mai avem lucruri de reparat, de asumat, programe interactive cât mai multe și mai mult lobby pe lângă primărie, pentru ca într-un viitor relativ scurt să genereze programe strategice în domeniul culturii la care să avem acces, fără să mai concurăm cu mediul ONG. În primul rând, beneficiarii direcți ai programelor noastre sunt sibienii și cei care vin în Sibiu, pentru oraș sau chiar pentru noi. Deci consumă în Sibiu, varsă bani la bugetul local. Corect ar fi să fim și noi ajutați, mai ales la cheltuielile de capital. Consiliul Județean Sibiu face eforturi mari să asigure fondurile de care avem nevoie și nu mai trebuie să menționez fondurile pe care noi le atragem și producem. Dar Sibiul are o șansă uriașă în față. Despre asta, cu altă ocazie.

Și nu, această funcție, dacă voi fi ales, nu înseamnă plecarea mea de la muzeul ASTRA. Muzeul ASTRA este parte din viața mea și nu mă gândesc să îl părăsesc până nu îl voi duce acolo unde este locul lui, nu doar la nivel național dar mai ales la nivel european.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Mara

Acum 5 ani

Mult succes!
Raspunde

Stoianovici

Acum 5 ani

Acest om, chiar merită.
Raspunde

danny

Acum 5 ani

SUCCES!!!
Raspunde

danny

Acum 5 ani

De asemenea oameni are nevoie Sibiul, nu de gunoaie precum tov. Trif!
Raspunde

rosu

Acum 5 ani

Ce om vrednic! Cand va mai avea si timp pentru "plug care este viitorul"? Sau nu mai este? http://www.turnulsfatului.ro/2017/04/17/directorul-de-muzee-care-dupa-serviciu-ia-plugul-si-ara-acesta-este-viitorul/
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus