Miercuri,
20.01.2021
Innorat
Acum
1°C

Prima parcare subterană a Sibiului ar urma să coste 12,5 milioane de lei. Cel mult

Prima parcare subterană a Sibiului ar urma să coste 12,5 milioane de lei. Cel mult

Între 350 și 400 de locuri de parcare urmează a fi amenajate în prima parcare subterană a Sibiului, amenajată pe trei niveluri. Valoarea acestei investiții, potrivit studiului de fezabilitate întocmit, ar fi de cel mult 12,5 milioane de lei, cu tot cu TVA.

Consilierii locali ai Sibiului vor avea de aprobat, în cadrul ședinței de săptămâna viitoare, indicatorii tehnico-economici ai primei investiții într-o parcare subterană din oraș. Aceasta urmează a fi realizată în zona Pieței 1 Decembrie 1918 (Piața Gării), mai precis pe amplasamentul actualei parcări. Doar că, viitoarea investiție, ar urma să aibă trei niveluri: două la subsol, cu o capacitate de câte aproximativ 100 de locuri fiecare, și unul la parter, unde numărul locurilor de parcare amenajate ar urma să fie cuprins între 150 și 200. Aria utilă a celor două subsoluri ar urma să fie de 3.440 de mp (S2) și, respectiv, 3.575 de mp (S1), în timp ce aria utilă a parcării, la suprafață, va fi de 3.800 de mp, se mai arată în referatul care însoțește proiectul de hotărâre de aprobare a indicatorilor tehnico-economici. Suprafață totală utilă a viitoarei parcări este de 10.411 mp. “Necesitatea realizării lucrărilor de amenajare rezidă în faptul că ne dorim satisfacerea cerințelor cetățenilor legate de noi locuri de parcare în zona Gării din Sibiu și, de asemenea, de a sistematiza traficul din această zonă pentru a evita ambuteiajele și a asigura fluența traficului atât pentru autoturisme, cât și pentru transportul public local și, implicit, protecția mediului înconjurător“, se mai arată în referatul citat.

Ca termen de comparație, în luna martie a acestui an, Primăria Sibiu a semnat un contract pentru amenajarea a zece zone de parcare din cartierele orașului (zone oricum folosite deja în acest scop). În cele zece zone – cu o suprafață totală de 32.000 de mp -  ar urma amenajate aproximativ 600 de locuri de parcare. Valoarea totală a contractului pentru amenajarea acestor locuri de parcare este de 6,3 milioane de lei, cu tot cu TVA.

Din fonduri europene

Valoarea exactă a lucrărilor de amenajare a viitoarei parcări subterane va fi stabilită, însă, după organizarea procedurii de atribuire a contractului de execuție a lucrărilor. Contract care, însă, va trebui precedat de proiectare. Finanțarea acestei investiții ar urma asigurată, în cea mai mare parte, din fondurile europene alocate Sibiului în actualul exercițiu bugetar. Potrivit datelor din tema de proiectare elaborată de administrația locală, viitoarea parcare subterană va trebui dotată și cu un sistem de supraveghere video, dar și cu o stație destinată viitoarelor autobuze electrice care vor lega Gara de Pădurea Dumbrava și Valea Aurie. Stația va trebui să aibă și puncte de încărcare pentru autobuzele electrice. Accesul în viitoarea parcare subterană va trebui asigurat și persoanelor cu dizabilități, prin intermediul lifturilor.

Urmează și a doua

În vara acestui an, la câteva luni după scoaterea la licitație a studiului de fezabilitate necesar parcării subterane din Piața Gării, Primăria a lansat o nouă procedură similară, însă pentru o parcare ce ar trebui amenajată sub piața agroalimentară Cibin. Din tema de proiectare, această parcare ar urma amenajată pe un singur nivel, cu un număr de locuri de parcare estimat a fi cuprins între 450 și 500 de locuri.

Sursa foto: Wikipedia Commons

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

MB

Acum 2 ani

Este bine ca sunt initiative de genul asta si trebuie sa le primim cu bratele deschise. Dar de cate ori am am avut treaba in zona respectiva (cam rar ce e drept, asa ca s-ar putea sa ma insel), am gasit fara prea mari probleme loc de parcare. Poate era mai oportuna realizarea unui astfel de proiect intr-una din zonele mult mai aglomerate ale orasului si proiectul din zona garii realizat ulterior...just saying...
Raspunde

un sibian - cel original

Acum 2 ani

@MB Oriunde ar fi Sibiul e mult prea mic ptr a dezbate locatia. Important este sa fie in jurul centrului si de acolo sa ai mijloace de transport catre cartiere sau puncte de atractie. In perioada Mai-Septembrie, inclusiv Sibiu e sufocat de evenimente si impicit turisti iar locurile de parcare existente nu sunt nici pe departe suficiente.
Raspunde

x

Acum 2 ani

cel mult in 2040
Raspunde

LL

Acum 2 ani

De ce nu se fac terane! Ca în tarile civilizate! Parcări etajate! Anvelopate pe exterior! Subterane! Voi nu sunteți normali!
Raspunde

Saint Bartholomew

Acum 2 ani

@LL ești bolnav ?De ce p... să faci parcări etajate, când poți face parcări subterane, iar spațiul de deasupra îl poți folosii pe post de parc, spre exemplu. Nu e cazul de față, dar e un exemplu bun DE CE. Ți-ar plăcea să ai un turn de 10 etaje în locul unui spațiu liber ?
Raspunde

Popescu

Acum 2 ani

De ce tocmai la gară? Propun să demolăm toate vechiturile din Piața Mică și să facem acolo o parcare supraetajată pe patru nivele. Fain, din beton, o vopsim verde-deschis.
Raspunde

S

Acum 2 ani

Vă doriți satisfacerea cerințelor cetățenilor...ce sa zic, ce ați păzit 29 de ani de la revolutie și 12 de la intrarea în UE? In mod normal pana acum in tot centrul istoric nu mai trebuiau să fie mașini decât pt aprovizionare și riverani.
Raspunde

Calin

Acum 2 ani

Proiectul va depasi bugetul datorita structurii solului din zona (izvor subteran) plus vestigii istorice. Dar mai grav e locatia aleasa ineficient. Va fi mereu goala, asta daca scopul nu e sa deserveasca cladirea abandonata din zona, acum scoasa la vamzare....
Raspunde

rosu

Acum 2 ani

Caline, acolo nu sunt "vestigii istorice". Si este binevenita, avand in veder sutele si miile den turisti care vor vrea neaparat sa mearga cu Mocanita la Cornatel. ;-)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus