Miercuri,
09.10.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

VIDEO O dată pe an. Centrul Sibiului - golit de mașini. ”Turiștii se bucură. Localnicii nu prea renunță la mașină”

VIDEO O dată pe an. Centrul Sibiului - golit de mașini. ”Turiștii se bucură. Localnicii nu prea renunță la mașină”

Piețele din centrul istoric al Sibiului au fost golite, zilele acestea, de mașini. O dată pe an – în Săptămâna mobilității europene – autoritățile locale interzic accesul autoturismelor în Piața Mică, Piața Huet, Piața Schiller, strada Centumvirilor și str. Arhivelor, spre admirația turiștilor și dezamăgirea unor sibieni.

Nicio mașină nu a mai avut acces în principalele piețe din centrul istoric al Sibiului, cu ocazia evenimentelor pregătite de administrația locală și alți parteneri, în cursul zilelor de sâmbătă și duminică. Total diferit față de restul perioadei din an, cu excepția Pieței Mari, unde se desfășura Cibinfest, o liniște spartă doar de vocile oamenilor a pus stăpânire pe piețele istorice. Iar lumea a profitat de acest lucru. ”Mă bucur că se continuă acest proiect. Dacă anul trecut nu a fost o vreme fantastică, acum astrele s-au aliniat astfel încât beneficiem de vreme foarte bună. Mă bucur de răspunsul oamenilor, care efectiv au cucerit azi Piața Mică. Atât creatorii de evenimente, care au creat proiecte culturale, sportive ori culinare, care au beneficiat de o maximă vizibilitate din partea turiștilor și localnicilor în Piața Mică”, observă Adi Oprea, proprietarul localului hub-cultural Sibiu.

fara masini piata mica

”Mi se pare relaxant”

În zona Pieței Schiller, pe strada eliberată de mașini, autoritățile locale au adus și ”fotolii-puf” de care au profitat turiștii. Printre ei, Alexandra, de origine din Bacău, dar de mai mulți ani bucureșteancă. ”Mi se pare foarte relaxant și foarte fain. Nu știam că, de obicei, aici parchează mașini, chiar am apreciat când am văzut că polițiștii i-au trimis în alte locuri pe cei care încercau să se strecoare aici. E foarte liniștitor și cred că era nevoie de alungarea mașinilor”, apreciază Alexandra, care apreciază că – acum – orașul arată mai bine decât la precedenta ei vizită, din urmă cu mai mulți ani. După două ture în zona străzii Tipografilor, un șofer sibian, cu familia în mașină, nu este chiar atât de fericit. ”Da, aveți dreptate. Arată mai bine. Dar să-mi spuneți eu unde parchez. Nici la gară, de merg, nu cred că găsesc locuri. Vrem oraș frumos, dar fără investiții”, bombăne la final șoferul care n-are poftă de a critica administrația decât dacă ”anonim”. În cele din urmă, sibianul își îndeamnă familia să coboare din mașină, până când găsește un loc de parcare liber.

De altfel, sibienii s-au cam obișnuit să își bea cafeaua cu ochii pe propria mașină, observă Adi Oprea, după ziua de sâmbătă, în care Piața Mică a fost golită de mașini. ”Turiștii sigur se bucură mai mult de această variantă, în care chiar pot să vadă clădirile, intrările... Localnicii, în schimb, s-au obișnuit atât de mult de a veni cu mașina până în buza terasei, coaforului sau cafenelei, încât – din experiența mea de azi – preferă locurile în care au parcare, nu renunță la acest confort. Să nu trebuiască să urce “atâta deal» pe sub Podul Minciunilor”, apreciază, ușor ironic, Adi Oprea.

piata huet fara masini

Dans, chitară, trotinete, polițiști, concursuri

Evenimentele pregătite de Primăria Sibiu și partenerii săi cu ocazia Săptămânii Europene a Mobilității nu presupun doar închiderea accesului auto în piețele centrului istoric al Sibiului pentru zilele de sâmbătă și duminică. Autoritățile au îndemnat sibienii să lase mașinile acasă, cursele cu autobuzele Tursib fiind gratuite în aceste două zile. În plus, au fost organizate și concursuri, prin care sibienii sunt îndemnați să se fotografieze cu bicicleta în cinci puncte din oraș, iar imaginile să le posteze pe Facebook, însoțite de #Sibiuziuafaramasini. ”În ultimele 12 luni am făcut peste 500 km doar pentru deplasarea de acasă până la locul de muncă. Înmulțit cu doi «pentru că» tandem. Asta înseamnă multe săptămâni la rând, o mașină în minus în trafic la orele de vârf (de două ori pe zi). Nu-i mult, dar ne-am făcut partea noastră mică pentru a reduce blocajele de trafic și poluarea în oraș”, a postat, de exemplu, Nicoleta Tompa, deasupra fotografiilor făcute alături de soțul ei în Piața Mare, în Sub Arini, la Teatrul Gong, Zoo și în fața Muzeului din Dumbrava Sibiului. Zone în care a mers cu bicicleta ”în tandem”.
”În primul rând, asta este piața. Pentru că, în rest, este parcarea din Piața Mică. Este un loc primitor fără mașini, un loc care aduce oamenii pentru o plimbare, pentru a petrece timp liber, pentru a vizita, pentru a se bucura de mai mult de oraș”, Adi Oprea, proprietar de local în centrul istoric
Totodată, o serie de evenimente au fost organizate și în Piața Mică. Cei de la Decathlon au adus trotinete, pe care le-au închiriat gratuit. Nici sibienii, nici turiștii nu s-au înghesuit, însă, la trotinete. ”Doar opt, până la această oră. Cred că îi descurajează piatra cubică din aceste piețe”, aprecia reprezentantul Decathlon, sâmbăta după-amiaza.

fara masini piata mica politie

Mult mai mulți s-au oprit, însă, la cortul unde doi polițiști sibieni dădeau sfaturi copiilor despre mersul cu bicicleta sau pe jos. ”Peste 200 de copii au venit la noi, până la această oră. Și vom continua și duminică. Facem prezentări tematice, teoretice despre regulile pentru pietoni și bicicliști, apoi avem și «probă practică», pentru a aplica cele învățate. Noi, polițiștii, încurajăm folosirea mijloacelor de transport alternative mașinii personale”, spune Ionuț Natea, din cadrul Serviciului Rutier - Biroul Drumuri Naționale și Europene al Inspectoratului Județean de Poliție Sibiu. Și Ionuț Natea a venit la cortul din Piața Mică pe bicicletă, una din cele aflate în dotarea poliției sibiene.

fara masini piata mica 2

Activitățile programate cu ocazia acestui eveniment au mai inclus și lecții de dans susținute de reprezentanții Teatrului de Balet în Piața Huet, dar și recitaluri de chitară în Piața Mică ori spectacole gratuite la Teatrul Gong, pentru cei care ajungeau cu bicicleta. La Zoo și în Muzeul din Dumbrava, de asemenea, intrarea a fost gratuită pentru cei care s-au deplasat cu bicicleta ori trotineta.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Romanita Seulean

Acum 6 ani

Poate sa ramana asa, cel putin pentru cat timp mai are Sibiul pana va fi sters de pe fata pamantului, ca urmare a pacatului in care se scufunda locuitorii orasului!!!
Raspunde

Ricardo Ceptura

Acum 6 ani

Susțin ideea unui oraș/centru istoric de sus lipsit de mașini, altele decât cele menite să aducă marfă dimineața în jurul orei 06:30 și să plece. Una peste alta, orice pieton cu puțin “antrenament” (adică mers pe jos măcar 3 zile/săptămână minim 2-3 km) poate parcurge ruta Continental Forum-Str. Constituției în circa 10-15 min max. Nu îmi spuneți că pentru cele 4 minute pe care vi le câștigă mașina (poate chiar mai puține cu tot cu găsitul locului de parcare, pe lângă deplasarea în sine), nu puteți concepe un centru în care mașinile să aibă interzis... din Piața Mare în caz de evenimente de sezon, ai stații de taxiuri la distanțe relativ egale, la maxim 7 min de mers pe jos, că vorbim de Gară, Sala Thalia sau de Cazarma 90. La fel e și cu stațiile Tursib. Ce ne trebuie imperativ însă, înainte de a scoate toti locatarii de pe locurile lor de parcare, sunt cele 3 parcări promise, unde aceștia să plătească abonamente preferențiale, dacă pot face dovada domiciliului pe centru. Un 30 de lei pe lună, cred că nu ar fi prea scump pentru a îți lăsa mașina la 10 min de casă, acoperită și păzită. Ceilalți, putem accesa centrul și venind cu autobuzul (mai ales dacă se vor și cumpăra cele noi) sau cu bicicleta (mai multe piste și locuri unde să o lași în siguranță, ori chiar un serviciu public de ride sharing ca în marile orașe). E doar o părere personală pentru înfrumusețarea și eficientizarea orașului turistic și cultural.
Raspunde

Grup de turisti

Acum 6 ani

Da ba...ca la iarna cand sunt -30 de grade toata lumea are chef sa mearga pe jos 10 minute pana la masina. Apoi in capul vostru masina inseamna doar transport de la A la B. Da ba, eu am masina si cu portbagaj. Asta inseamna ca e mult mai usor sa transporti ceva cu masina decat pe jos. Apoi da baaa, unii lucram si nu avem timp de pierdut mergand agale prin zona centrala. Da baaa, sunt servicii pe care le gasesti doar in centru si trebuie sa termini treaba in timp util iar apoi sa te intorci in cealalta parte a orasului iar apoi sa te intorci si la job. Deci nu-mispune tu mie ca orasul sibiu e construit pt asa ceva. Sa aduca baaa autobuze care sa aiba banda dedicata ca sa ju mai stea lumea o ora in statie. Sa faca in plm transportul in comun ca in tarile cu apa calda...iar apoi sa se gandeasca sa-mi inchida accesul in centru. Asa ca...baaaaa...taci in #%$ din gura si pune mana pe un job...ca sa vezi cum e sa nu ai timp de pierdut la plimbari romantice.
Raspunde

Konig von Siebenburgen

Acum 6 ani

De luni, ghiolbania, manelismul, manca-ti-as, vericule si bolidul la "cafia" vor reveni acasa...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

S

Acum 6 ani

@grup de turisti Te lauzi ca muncesti mult ca fraierul si n-ai timp de plimbari :) ce luzar. Realist vorbind, trebuie multe parcari, subterane sau pe maidane, in jurul centrului (si prin centru inteleg si zona cartierului Iosefin), ca totul sa devina pietonal. Dupa aia mere un mers pe jos maxim 20 min dintr-un capat in altul. Inclusiv pe -30. Mai pui o haina :) v-ati boierit toti.
Raspunde

Ricardo Ceptura

Acum 6 ani

Domnul sau doamna “Grup de turisti” probabil că este cu adevărat ocupat(ă), dacă vrea să lase mașina în fața intrării în clădire. Noi ceilalți, care alegem să mai mergem și pe jos și să reducem burta de bere, suntem mai fraieri. Nu putem pleca cu 15 mai devreme de acasă, că deh. Ah stai, probabil că individul este genul care pleacă cu o oră mai repede, să prindă loc de parcare la 2 m distanță de trepte. Cu plimbări romantice sau fără, el și mulți alții din aceași specie sunt o parte integrată a problemei pentru care nu funcționează nimic vestic la noi în țară... de proști și de săraci or merge olandezii doar cu bicicleta, câștigând “amărâții, doar” un 1500 de Euro minimul pe economie și un 4000 salariu mediu. La noi, dacă nu parchezi bamveul sau duba merțedes în fața casei ești luzăr și cu siguranță de prea mult bun simț. Oare persoana în cauză realizează că se manifestă exact în felul stereotipic pentru noi, cei din Est, sau? Așa ne văd europenii și americanii și ui că așa suntem. De deștepți ce suntem ca neam, avem averi prea mari și sărăcie 0,1%, las că știim noi mai bine ca stranieri ceia... nu o fi așa domnule Grup de Turisti? Banul iese mai bine, când îl arzi pe motorina din mașina producție 2008 din Germania, nu?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vecina

Acum 6 ani

Pe vremuri aveau oare toți mașini ?
Raspunde

Grup de turisti

Acum 6 ani

Da vecino, pe vremuri te violau toti in grup intr-o pestera si nu pateau nimic. Lumea a evoluat. Nu mai veniti cu exemple penibile.
Raspunde

Voltaire

Acum 6 ani

Hai sa facem mai mult loc pentru balet si turisti in centru, pentru asta hai sa ne caram copiii adormiti in brate, socrii care nu mai pot sa mearga in brate, bagajele in brate si vreo cativa egocentrici Ricardo Cepturi tot in brate. Am vazut de-astia si in autobuz, ei stateau pe scaun si femeia gravida statea in picioare langa ei.
Raspunde

Alin

Acum 6 ani

Parearea mea e ca nici macar nu ar trebui sa existe parcari trasate in aceste zone...dar cum romanul modern s-a cam obisnuit cu dosul in masina clar ca nu se poate. Ar intra cu masina daca ar putea pana pe scarile restaurantului in Piata Mica ca doara de....iarna e prea frig si vara e prea cald sa circulam pe jos. Binainteles ca acest lucru sa fie posibil(lipsa masinilor in pietele centrale)este nevoie de parcari - subterane , supra etajate....dar iar - nu se poate..
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus