Marţi,
17.06.2025
Cer Senin
Acum
24°C

Bust fără aviz, inaugurat de viceprimarul Sibiului. A fost dat jos

Bust fără aviz, inaugurat de viceprimarul Sibiului. A fost dat jos

Bustul compozitorului Nicolae Bretan, dezvelit în luna aprilie a anului 2017 cu o întreagă ceremonie și amplasat în parcul din fața Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu, a fost înlăturat. Potrivit Direcției Județene de Cultură, bustul care a costat 25.000 de dolari fusese amplasat de primărie fără aviz, iar acum trebuie să fie relocat. 

Prezentă la dezvelire, Corina Bokor, viceprimarul Sibiului, declara în primăvara lui 2017 că municipalitatea sibiană a fost încântată de propunerea de a găzdui această sculptură. Se pare însă că în bucuria momentului, cei responsabili de documentație au uitat de avizul necesar amplasării bustului în parcul de peste drum de TNRS.

„Primăria va reamplasa bustul pentru că inițial a fost făcut fără aviz. Desigur, nici argumentele istorice nu erau în favoarea amplasării în locul respectiv. Peste drum de TNRS există propunerea să se amplaseze în schimb o statuie a lui Radu Stanca sau a unui alt mare om de teatru. Noi am făcut o solicitare ca toate statuile care au fost amplasate fără aviz, să fie reamplasate sau să se obțină aviz pentru ele. Nu știu dacă bustul lui Bretan a fost reamplasat, dar pentru mai multe informații trebuie să luați legătura cu primăria, acesta fiind proiectul lor de la bun început”, a declarat Valentin Delca, directorul Direcției Județene de Cultură Sibiu, pentru Turnul Sfatului.
bust bretan mutat

statuie nicolae breban (3)

Până la momentul publicării acestui articol, reprezentanții Primăriei Sibiu nu au dat curs solicitării de informații transmisă de reporterul Turnul Sfatului.

Născut în 1887 la Năsăud, Nicolae Bretan a fost compozitor, bariton și regizor de operă. A compus peste 200 de cântece pe versuri de poeți români, maghiari și germani, cinci opere și poemul vocal simfonic „Luceafărul”, printre altele. Câteva dintre operele sale cele mai cunoscute sunt: “Golem”, care a avut premiera în Elveția, în 1990, “Arald”, “Eroii de la Rovine” și o opera în trei acte: “Horia”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Mada

Acum 6 ani

II asteptam la anu` si la Cisnadie pentru a da jos statuia cu Mihai Viteazu si calul sau (ca si asta este tot fara aviz, cum se face totul pe la Cisnadie) si s-o duca domnule la Selimbar. Si sa le duca si o carte de istorie lui Huja si doameni arhitect ca au cam lipsit de la scoala.
Raspunde

Lostriţa du pă Cibin

Acum 6 ani

Sibiul, leaganul civilizatiei si randuielii terestre!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Andra Neajlovescu

Acum 6 ani

Trebuie statuia lui Tudor Vladimirescu in Piata Mare pentru ca Sibiul este oras romanesc pe pamant romanesc!
Raspunde

rosu

Acum 6 ani

Sa nu-l uitam pe Gheorghe Doja, saracu`! Ca nici lui nu i-o fast usor!
Raspunde

mihai

Acum 6 ani

cine te plateste?
Raspunde

Prea complicat ptr unii

Acum 6 ani

In primarie oricum se pricep numai la istotia saseasca. Ei parca nu au depus juramant in administratie romaneasca ci in Hermannstsat si moneda lui viitoare. Ramai traznit daca-l asculti pe Razvsnel.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus