Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Olimpicii sibieni vor să descopere lumea și să revină în țară să facă schimbarea

Olimpicii sibieni vor să descopere lumea și să revină în țară să facă schimbarea

Elevii din județul Sibiu, care au obţinut rezultate deosebite la olimpiadele și concursurile naționale organizate de Ministerul Educației Naționale, în anul şcolar 2017-2018, au fost premiați de Inspectoratul Școlar Județean Sibiu.

Evenimentul a fost organizat cu ocazia Zilei educației, marcată la începutul lunii octombrie. „Proiectul prin care elevii sunt premiați este finanțat de Consiliul Județean prin programul Agenda Culturală”, a ținut să precizeze inspectorul general adjunct Gheorghe Bîrză.

După un program artistic, cu piese cântate de elevii din Sibiu, a urmat premierea. În total, au fost oferite 21 de premii și 25 de mențiuni.

Premiul I a fost câștigat de cinci tineri: Flavius Dancășiu și Mihai Zăbavă (clasa a VIII-a) de la Liceul Teoretic Gundisch Gustav din Cisnădie pentru succesele de la Concursul Național „Proiecte de Mediu”; Naomi Mușan (clasa a XI) de la Liceul Teoretic „Constnatin Noica” din Sibiu pentru participarea la Olimpiada de Religie Alianța Evanghelică - etapa națională; Aurel Vidrean (clasa a XII-a) de la Colegiu Național „Octavian Goga” din Sibiu pentru că a luat premiul I la Concursul Național de proiecte „Made for Europe” și Robert Gyarmati (clasa a X-a) de la CN „Samuel von Brukenthal” din Sibiu pentru succesul de la Olimpiada Națională de Limba Germană Maternă.

„Liceul la care învăț este unul bun, cu pretenții, ceea ce este foarte bine, pentru că pe noi ne stimulează să muncim mai mult și să ajungem sus, să avem rezultate. În momentul de față, mă pregătesc pentru BAC, respectiv admitere”, spune unul dintre premianți, Aurel Vidrean.

aurel vidrean

Tânărul spune că la anul vrea să aplice pentru un loc la Politehnică la Cluj-Napoca, unde să studieze ingineria în domeniul IT. El ia în calcul însă și studiile la Sibiu „pe profil de matematică/informatică - este un lucru benefic pentru mine. Vreau să fiu inginer în IT”.

În ceea ce privește viitorul său, Aurel crede că va munci în țară: „Vreau să rămân în România, pentru că se pot face lucruri frumoase și aici, dacă muncești și ești sigur pe tine”.

Printre cei care au luat Mențiune se numără Ștefania Tomuța, elevă în clasa a XI-a. „Am luat mențiune în cadrul concursului național Antidrog Împreună. A fost despre alternative antidrog - ce am putea face ca să ieșim din dependență, să o combatem (...) După liceu mă gândesc să fac Relații Internaționale, Politică. Încă nu știu exact, sunt în aer încă”.

Ștefania spune că îi place politica și vrea să se implice în politica românească pentru a schimba mai multe lucruri, însă o va face numai după ce va studia în străinătate să descopere lumea. „Vreau să fac politică; vreau mai mult să mă axez pe drepturile omului. Mi se pare tragic ce se întâmplă în lume, în afara Europei, în Serbia, războaiele din Israel. Mi se pare că tu, ca om, trebuie să lupți pentru o viață mai bună, pentru ceea ce meriți ca persoană. Mă gândesc ca după liceu să-mi fac studiile în străinătate. Probabil în Anglia sau dacă nu, în Franța. Mă gândesc și la România, Cluj sau București, dar nu știu exact”, spune tânăra. Eleva se vede membru de partid, dar unul care să aducă o schimbare în țară. „Sincer, vreau să vin înapoi în țară, să rezolvăm conflictele astea pe care le avem, cu referendumul, cu partidele etc. Vreau să merg să descoper ce e în afara Europei, cum lumea abordează totul”, afirmă Ștefania.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

///

Acum 5 ani

Chiar mai credeti in Mos craciun?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus