Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

VIDEO Repetiție generală. Cum celebrează Sibiul Centenarul Marii Uniri

VIDEO Repetiție generală. Cum celebrează Sibiul Centenarul Marii Uniri

Oraș care – prin găzduirea Consiliului Dirigent - practic a coordonat unirea administrativă și socio-economică a Transilvaniei cu România după momentul 1 decembrie 1918, Sibiul va celebra la finele acestei săptămâni cei 100 de ani de la Marea Unire.

Sute de oameni îmbrăcați în straie populare, veniți din satele din jurul Sibiului, alte câteva sute de studenți ai Academiei Forțelor Terestre, Cindrelul – Junii Sibiului, Corul Madrigal, video-mapping despre Sibiu și o petrecere cu DJ sunt elementele evenimentului prin care Sibiul celebrează primii 100 de ani de la Marea Unire. Pentru evenimentul denumit “Sibiu 100 – Centenarul României Mari – și programat sâmbătă, 6 octombrie, de la ora 18:30, în Piața Mare a orașului, organizatorii au pregătit o repetiție generală în cursul serii de vineri. Repetiția a avut în prim-plan scenele care reconstituie vizita generalului francez Henri Berthelot la Sibiu: primirea acestuia de către Iuliu Maniu, discursurile celor doi, parada militară, dar și defilarea sătenilor din împrejurimile orașului.

repetitii centenar 6

Atmosfera

Câteva sute de sibieni și turiști au asistat, vineri seara, la repetiția generală a evenimentului care va fi transmis în direct și de către TVR. “Cred că va fi foarte frumos. De fapt, și ceea ce văd acum e frumos. Nu îmi dau seama, însă, dacă chiar așa vorbeau atunci oamenii“, spune Maria Ban, una dintre spectatoarele care a ascultat discursurile susținute de actorii care îi interpretează pe Iuliu Maniu și Henri Berthelot.

Organizatorii evenimentului, însă, tocmai asta au promis, o reproducere cât mai fidelă a ceea ce s-a întâmplat la Sibiu pe 1 ianuarie 1919, când generalul francez a fost primit la Sibiu, în cadrul turneului său de popularizare a ideii de România Mare. Spre exemplu, costumele (270 de armată și 30 – de epocă) purtate de studenți și actori sunt reproduse după schițele vremii. “Am studiat multe fotografii și cărți de istorie. Cel mai important e să reușească să surprindă atmosfera. Materialele sunt produse integral în România, toate detaliile de accesorii, toți furnizorii sunt din România. Costumele sunt făcute pe măsuri, noi am măsurat toți cei 300 de oameni“, arată Ina Isbășescu, costume designer.

repetitii centenar 2

“Un program special“

Din programul celebrării Marii Uniri nu puteau lipsi Cindrelul – Junii Sibiului. “Pregătim un spectacol special, în care jocurile oltenești, jocurile din Transilvania, jocurile moldovenești, se vor împleti într-o horă a bucuriei sufletești a tuturor românilor“, declară Silvia Macrea, managerul Centrului care găzduiește Junii. Pe scena din Piața Mare va urca și Corul național de cameră “Madrigal – Marin Constantin“. “Revenim cu bucurie în capitala culturală a României, la Sibiu. Vom cânta împreună cu copiii programului național «cantus mundi», dirijați de Ana Ungureanu, și vom aduce spiritul Centenarului în centrul țării“, promite Emil Pantelimon, managerul corului. “Sibiu 100 – Centenarul Mari Uniri“ este organizat de Primăria Municipiului Sibiu, cu sprijinul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescuʺ - partener strategic, Continental Automotive Systems - partener principal și al Casei de Cultură a Municipiului Sibiu – producător.
Programul evenimentului

18.30 Marș militar pe strada Ocnei - Piața Mică - Piața Mare

Militari ai Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescuʺ vor mărșălui și vor cânta marșuri militare pe traseul sus amintit.

19.00 Paradă în costume militare de epocă - Academia Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” Sibiu

300 de cadeți ai Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescuʺ vor defila în costume militare de epocă române și franceze.

19.20 Parada portului popular al comunităților din împrejurimile Sibiului

500 de reprezentanți ai comunităților din împrejurimile Sibiului alături de Sibiu și reprezentanți ai Complexului Național Muzeal Astra vor defila în port popular ca acum 100 de ani.

19.40 Spectacol folcloric – “Ansamblul Folcloric Cindrelul - Junii Sibiului”

Artiștii Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” ne vor încânta cu un spectacol folcloric special conceput pentru această ocazie.

19.50 Recital special - Corul Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin” și corul de copii “Peda Sonora”

Corul Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin” va începe recitalul cu "Cântece de lume" de Gh. Bazavan, urmat de intonarea Odă Bucuriei – imnul Uniunii Europene și-l va încheia alături de corul de copii “Peda Sonora” moment în care 100 de voci vor cânta la unison imnul României.

20.15: Video-mapping: Sibiu, oraș al culturii, oraș al valorilor – Les Ateliers Nomad

Les Ateliers Nomad va proiecta pe fațada Bisericii romano-catolice, un moment ce va surprinde istoria cu valorile, simbolurile și tradițiile culturale ale orașului Sibiu.

20.30: DJ party: Adrian Eftimie / Nopame

Un DJ party cu efecte de lumini, proiecții și multă muzică bună alături de DJ Adrian Eftimie și componenții Nopame.

repetitii centenar 8 repetitii centenar 3 repetitii centenar 1 repetiii centenar 4

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Treboniu Lemurian

Acum 5 ani

Centenarul trebuie sa fie un moment al unirii fratilor romani, intru procreere si dainuire sfanta a romanismului stramosesc! Votati DA la referendum, sa le aratam pacatosilor ca romanii sunt demni si puternici!!!
Raspunde

dancp2

Acum 5 ani

fiecare voteaza cum vrea ,nu va agitati !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus