Miercuri,
18.05.2022
Acum
0°C

Un nou hotel, în centrul istoric al Sibiului. Cu dosar penal, înainte de deschidere

Un nou hotel, în centrul istoric al Sibiului. Cu dosar penal, înainte de deschidere

La sesizarea reprezentanților Primăriei Sibiu, polițiștii și procurorii instrumentează un dosar penal pentru executarea unor lucrări care nu respectă autorizația de construire. Lucrările au fost executate la o clădire din centrul istoric al orașului, unde investitorul dorește să deschidă la finele acestui an un hotel.

A trecut mai bine de un an de la începerea lucrărilor de reconversie funcțională a imobilului situat pe strada Centumvirilor, la nr. 2 (vizavi de sala de sport din curtea Liceului de Artă). Potrivit autorizației de construire, lucrările sunt executate în regie proprie de către reprezentanții SC Nicolaus Com SRL, firma al cărei administrator și deține acest imobil. “Biroul Disciplina în Construcții din cadrul Poliției Locale Sibiu a efectuat un control la adresa menționată. S-a constatat că spațiul de la demisol este mai mare decât cel aprobat, rezultând din unirea a două spații, peretele comun fiind demolat. De asemenea, în volumul podului s-au efectuat lucrări de compartimentare, astfel că spațiul a fost transformat în unul locuibil, ceea ce nu era prevăzut în autorizație“, arată reprezentanții Primăriei Sibiu, într-un răspuns transmis Turnul Sfatului. Deoarece clădirea face parte dintr-un ansamblu de monumente istorice, Poliția locală și-a declinat competența, iar cazul a fost preluat de Inspectoratul Județean de Poliție Sibiu. “Sub îndrumarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de executare de lucrări fără respectarea prevederilor autorizației“, confirmă reprezentanții IPJ Sibiu.

Un pic de “ping-pong“

Primăria Sibiu spune despre clădirea de pe str. Centumvirilor că este monument istoric, dar nu se pronunță despre calitatea lucrărilor de intervenție. “În ceea ce privește modalitatea de execuție a lucrărilor în cazul unui monument istoric, Poliția Locală Sibiu nu are competență în a constata, aceste aspecte fiind de competența Inspectoratului de Stat în Construcții sau a Direcției de Cultură Sibiu“, se mai arată în răspunsul primit de Turnul Sfatului. Iar reprezentanții Direcției arată că, de fapt, clădirea nu este un monument istoric. “Imobilul nu este monument istoric individual, dar se află în zonele: Centru istoric (cod LMI 2015: SB-II-m-A-12011) şi Incinta III: Turnuri de apărare, Turnul Dulgherilor, Turnul Olarilor, Turnul Archebuzierilor, Turn de Poartă, curtine (cod LMI 2015: SB-II-m-A-12010.03). La sediul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sibiu nu s-au înregistrat reclamaţii, sesizări sau solicitări din partea unor persoane fizice sau a unor instituţii ale statului cu rol în verificarea legalităţii construcţiilor privind imobilul situat în Sibiu, strada Centumvirilor, nr. 2“, arată Direcția pentru Cultură, la solicitarea Turnul Sfatului. Reprezentanții Direcției susțin că ar urma să verifice conformitatea acestor lucrări în momentul în care sunt invitați la recepția finală a lucrării.

hotel (4)

“Este o fereastră în documentația aprobată“

Un milion de euro spune Nicușor Bogdan, administratorul SC Nicolaus Com SRL, că a investit până acum în reconversia imobilului din centrul istoric. Arată că nu își face griji referitor la sesizările celor din Primăria Sibiu, deoarece consideră că lucrările au respectat avizele primite. “Nu pot spune că nu am stricat acel zid interior, pentru că asta am făcut. Dar, dacă vă uitați pe schițele avizate de Direcția pentru cultură, pe fațada de la parter, alături de acces, sunt trei ferestre. Or, această a treia fereastră a putut fi creată doar după demolarea zidului și extragerea pământului depozitat aici. Există o dispoziție de șantier emisă în acest sens și înregistrată la Primăria Sibiu de la jumătatea lunii septembrie“, declară Nicușor Bogdan, pentru Turnul Sfatului.

Fereastra din dreapta de pe schițele avizate de Direcția pentru cultură este invocată de investitor în apărarea sa Fereastra din dreapta de pe schițele avizate de Direcția pentru cultură este invocată de investitor în apărarea sa

În ceea ce privește amenajările din pod, investitorul spune că acestea erau realizate înainte de a cumpăra el imobilul. “Din punctul meu de vedere, nu sunt motive să am emoții referitor la acest dosar. Chiar am încercat să respectăm toate regulile, chiar vrem să realizăm o investiție benefică și pentru oraș. Mai țineți minte cum arăta clădirea aceasta înainte de lucrări? Era dezastru aici, cădeau țiglele pe trecători“, mai spune Nicușor Bogdan.

În acest moment, amenajările interioare sunt în curs de finalizare. Planurile investitorilor sunt de a deschide acest hotel în cursul lunii decembrie, sub numele de Art Hotel. Unitatea de cazare ar urma să funcționeze cu 17 camere și patru apartamente. Nicușor Bogdan administrează și hotelul Stefani, de pe Calea Turnișorului, din Sibiu.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Andrei

Acum 3 ani

Pe Soru' sa nu-l crezi si daca se jura....Prietenii stiu de ce...
Raspunde

tara nimanui

Acum 3 ani

Directia de Cultura asteapta invitatie, auzi....DA DE AUTOSESIZARE ati auzit, stimati domni si doamne? Toata lumea asteapta sa se termine lucrarile si apoi baga de seama ca sunt nereguli. Care a fost istetul sa creada ca investitorul schimba "ochii Sibiului" de pe acoperis in lucarne cu deschidere doar asa...ca sa schimbe aspectul general al cladirii? Chiar ne credeti prosti? In buricul targului nu vede nimeni? Niste incompetenti..iar Nicu asta..halal om de afaceri, vorbesc din experienta, din pacate, un MARE FIGURANT
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nicolae

Acum 3 ani

De povestit e simplu!!! De făcut un lucru frumos și elegant e greu!!! Și de băgat strâmbe e meseria la mulți dintre noi!!
Raspunde

Marcel

Acum 3 ani

Felicitări ....a transformat o ruina intr-o clădire impresionata ,nu oricine ar fi reușit așa ceva!
Raspunde

Sibian

Acum 3 ani

Acum 10 ani acolo era scoala de cooperati Sibiu!!! Arata rau si pe vremea aceea insa nu se putea spune ca era o ruina... pur si simplu era o cladire veche!!!!
Raspunde

Gabi

Acum 3 ani

Am trecut de multe ori pe acolo, de cand tin minte cladirea aceea era in paragina. Acum arata fantastic, nu vad care e problema, cladirea pastreaza acel aer care aduce a centru vechi. Din pacate, asa se intampla in Romania cand incerci sa schimbi ceva in bine.
Raspunde

Nemilosu

Acum 3 ani

Primaria lui peste...Cata corectitudine... Daca investea un neamt sau un ungur acolo, putea sa faca ce vrea. Daca e vb de capital mic romanesc, hop si baietii cu zel legalist. Pai daca s-ar face dosare penale pe bune pe chestii din ultimii 10 ani, primaria s-ar muta la Aiud. La "Pacea" s-a respectat povestea cu proiectul? Padurea Dumbrava? *****
Raspunde

Hell-Town

Acum 3 ani

Foarte corect!!!
Raspunde

Anonymus

Acum 3 ani

asa construiesc oamenii smecheri din Sibiu si fac cam ce vor... atata timp cat exteriorul este ca in schita interiorul il pot face cum vor in opinia la mai multi...
Raspunde

dan

Acum 3 ani

Alo Primaria, hotelul are parcare?
Raspunde

szzzzz

Acum 3 ani

Hotelul o sa aiba parcare...noi (locuitorii orasului) nu o sa mai avem . Imediat o sa apara locurile cu rezervat hotel pe toata strada. La fel cum e la bulevard, imparatul romanilor s.m.d
Raspunde

Nicole

Acum 3 ani

Adica sa nu se mai construiasca nimic, sau? Nicicum nu.i bine, hai sa nu mai investim in nimic atunci. Invidia asta..
Raspunde

Noname

Acum 3 ani

**** Nicușor Bogdan a ajuns om de afaceri.... Cei care-l cunosc pe țăranul asta știu cine e și cum a pus mâna pe câțiva bani!
Raspunde

sibian

Acum 3 ani

In loc sa ne bucuram ca e un sibian care investeste in Sibiul nostru, aruncam cu noroi, bravo lui , macar a schimbat fata acolo in zona aceea a facut din ruina o cladire frumoasa
Raspunde

Sibian

Acum 3 ani

A-și vrea sa reușească sa realizeze ce și-a propus și sa dea clasa la mulți cârcotași și invidioși care îl vorbesc de rău dar nu îl cunosc de fel ....un Om pana la urma ,un sibian care vrea sa schimbe fata orașului și nu e ok !!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus