Miercuri,
25.05.2022
Acum
0°C

Fecale deversate din Cartierul Arhitecților direct în Valea Săpunului. Nicio amendă

Fecale deversate din Cartierul Arhitecților direct în Valea Săpunului. Nicio amendă

Sibienii din vecinătatea Văii Săpunului și locatarii unei părți din Cartierul Arhitecților se plâng de câteva zile de un miros insuportabil de materii fecale.

Văzând că nu mai pot nici să deschidă geamurile din cauza mirosului ”care te face să vomiți pe loc”, câțiva locatari au căutat sursa. Fără să surprindă pe nimeni, o conductă care face parte din sistemul de canalizare al Cartierului Arhitecților a deversat dejecțiile direct în Valea Săpunului, aproape de zona Interex. Situația este identică cu cea de acum un an, când în același loc și pe probabil pe aceeași conductă au fost deversate materiile fecale direct în aer liber.

”Este vorba despre o țeavă care a apărut la un moment dat în timpul finalizării șantierului și nimeni nu a reușit să ne dea o explicație clară cu privire la utilitatea ei. Inițial a fost pentru ''pluvială''. Pluvială s-a făcut. De două zile a început din nou și problema este și mai gravă: după ploile abundente valea este plina de iarbă, buruieni, vă puteți imagina ce miros este pentru că apa și substanțele din ea nu mai curg”, spune Daniel Mănăilă, unul dintre locatarii din zonă afectați de miros.
Alți locatari sunt convinși că deversarea a fost controlată și intenționată, totul petrecându-se după tiparul de anul trecut. ”Cineva știe foarte bine de problemă și a așteptat să se răcească vremea pentru a da drumul de mizerii. Totul este la indigo cu ce a fost anul trecut”, spune un alt locatar, Marius Horea.

43557468_1966612570304626_8017210031747366912_n

”E o problemă demnă de Evul Mediu, cu care se confruntă țările subdezvoltate din Africa sau periferiile orașelor din India, nu ceva despre care să discutăm în Mileniul 3 în Uniunea Europeană. E o rușine pentru Sibiu!”, mai spun locatarii din zonă, care sunt hotărâți să dea în judecată societatea care administrează sistemul de canalizare al cartierului.
”Sistemul de canalizare și stație de epurare Cartierul Arhitecților” funcționează oficial din 2016 și este avizat de Apele Române, prin Sistemul de Gospodărire al Apelor Sibiu. Stația de epurare este una modernă, de capacitate mare și se află pe teritoriul Cisnădiei. Sistemul de Gospodărire al Apelor Sibiu este aceeași instituție care anul trecut, pe vremea aceasta, amenda administratorul sistemul cu 30.000 de lei pentru o deversare identică în Valea Săpunului.

43658085_264061297576705_3013531243091329024_n

Reprezentanții Apelor Române nuanțează acum situația. Ei spun că au găsit într-adevăr poluarea, au luat probe și fac analize de laborator, dar nu pot pedepsi pe nimeni, cel puțin deocamdată, pentru că nu au prins pe nimeni asupra faptului. Deși conducta prin care s-au scurs materiile fecale e evidentă, cei de la Apele Române spun că nu știu cine a folosit-o. În plus, spun ei, nu există o dovadă clară că noile blocuri din cartierul Arhitecților, racordate recent, ar fi evacuat dejecții. Singurul lucru cert este că ancheta este în desfășurare.

”Noi am fost alertați miercuri, la ora 17:30, iar la ora 18:00 oamenii noștri deja erau în teren, la fața locului, unde nu se deversa nimic. Am luat legătura cu operatorul și el afirmă că are un om angajat care numai asta face, urmărește buna funcționare a sistemului de canalizare și funcționarea pompelor, și nu au niciun semn că deversarea ar fi fost de la ei. Cercetările continuă. Probabil a fost ceva accidental, putem specula pe seama asta, însă cu siguranță la ora 18:00 nu se deversa nimic, doar se vedeau urme că s-a deversat ceva, nu știu de unde poate proveni. Sigur, tot din canalizarea cartierului trebuie să vină, probabil un nou accident, însă ceva cert nu avem în această clipă”, a declarat pentru Turnul Sfatului directorul SGA, Mircea Bîrs.
Conducerea SGA nu exclude posibilitatea ca  amenda de 30.000 de lei de anul trecut să se repete, dacă se confirmă analizele de laborator și ancheta concluzionează că a fost identificată proveniența dejecțiilor. Pe de altă parte, dacă poluarea se oprește, nimeni nu va fi amendat.

Director Sandu Mircea Birs

”Dacă nu se mai deversează nimic în continuare, îmi e foarte greu să vă spun cum vom face. Dacă am mers acolo și nu deversa nimeni nimic, eu cum pot să-l amendez pe omul acela? Trebuie să fim acolo atunci când vine apa. Îi rugăm pe concetățenii noștri să ne anunțe dacă cumva se mai deversează să mergem de urgență să-i prindem. Cel care administrează acea rețea de apă și canalizare ne-a spus că angajatul plătit numai să facă asta, să urmărească posibilele deversări, nu a constatat nimic. Acolo nu lucrează numai un singur constructor, sunt constructori și constructori, poate cineva a făcut o greșeală și în loc să lege la pluvial a legat altceva, apoi și-a dat seama și a remediat urgent. Poate fi și asta o variantă...”, explică directorul SGA, Mircea Bîrs.

43703447_2181001102181493_9211287394748203008_n

Reporterul Turnul Sfatului l-a întrebat pe domnul Bîrs ce face instituția pe care o conduce dacă deversările au loc controlat, numai noaptea-spre exemplu, și astfel nu vor prinde niciodată pe nimeni asupra faptului.

”Mergem și noaptea dacă trebuie! V-am spus, la ora 18:00, când am fost noi, era zi încă, dar putem merge noaptea, oricând ne anunță cineva echipa noastră poate merge în zonă. Deci, dacă nu văd de unde vine apa aia, n-am pe cine să amendez! Eu văd ieșirea, dar de unde provine nu știu”, a concluzionat directorul SGA, Mircea Bîrs.
În ultimul an la rețeaua de canalizare și stația de epurare care deservește Cartierul Arhitecților s-au conectat peste 5000 de noi locatari.

Citește și:

http://www.turnulsfatului.ro/2017/11/12/materii-fecale-deversate-din-cartierul-arhitectilor-direct-valea-sapunului/

 

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

16 comentarii

costy

Acum 3 ani

Luati de-aci case de sute de mii de euro pe calea cisnadiei, luati de-aci si de la selimbar! Luati fratilor dezvoltare fara cap, preturi catastrofal de mari pt puterea de cumparare! Luati inghesuiala, luati constructii anapoda, totul pe credite facute de unii pt intreaga viata! Luati ca merita, luati ceea ce cautati!
Raspunde

dancp2

Acum 3 ani

sibieni,vilceni,olteni etc toti o apa si un pamint!!!!! da pt sibiu e frumos,zehr schon,civilizatia trotuarului
Raspunde

Dan

Acum 3 ani

Căcat pe băț (la propriu) oferit de niște mârlani imobiliari atât cumpărătorilor cât si vecinilor sibieni.
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 3 ani

Totul e nasilt politic, asa ca e in familie,la rahat ma refer .Cei de la mediu asculta de trif,el ia spaga de la bisnitarii imobiliari si asa mai departe. Mai sint cativa rahati la mijloc,dar ce mai conteaza.
Raspunde

Slugilor

Acum 3 ani

Asa e. Pana se enerveaza careva si aduce tv utile si le pune in cap netul
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mircea

Acum 3 ani

Toti care locuiti in cartierul respectiv si v-ati marlanit sa cumparati apartamente in niste cartoane sunteti niste "deversati".
Raspunde

Alzara 1918

Acum 3 ani

Neîndoios la Sibiu , Cluj , Bistrița etc . noi , valahii , am făcut “ Centenarul “ de râs .
Raspunde

Sibian

Acum 3 ani

Din pacate nu e un caz izolat. La Nocrich canalizarea si statia de epurare nu functioneaza bine de 2 ani, de la instalare. Nu intereseaza pe nimeni unde se scurge canalizarea, nici pe primarie, nici Apele, nici Mediu nu se sesizeaza. Cu singuranta totul merge in raul din sat, pentru ca toate canalele din strada sunt pline mereu.
Raspunde

Konig von Siebenburgen

Acum 3 ani

Acele substante deversate reprezinta realizarile tarii in ultimii 100 de ani!
Raspunde

Hell-Town

Acum 3 ani

ALOOOOO?!? Johnny de la Mediu?!? Se aude??? Ne autosesizam si noi la APM???!!!
Raspunde

Viki

Acum 3 ani

Nu duce niciunde teava aia... doar a dat cineva un ***.
Raspunde

miki maus

Acum 3 ani

Si totusi,,, investitorii ca investitorii..... dar in Comisia de Receptie este si "un reprezentant desemnat de către autoritatea administraţiei publice competente care a emis autorizaţia de construire" fie el de la Cisnadie, Selimbar sau Sibiu. Daca isi facea fiecare treaba cum trebuie , nu ne-am fi confruntat cu astfel de probleme.... Sau deversarile sunt de la lucrari nefinalizate sau fara autorizatie de construire.
Raspunde

Viorel

Acum 3 ani

Doar ca nu e vorba de Sibiu, ci de CIsnadie... Sibiul nu poate face nimic
Raspunde

Alzara 1918

Acum 3 ani

Există CJ !
Raspunde

Trecator...

Acum 3 ani

Rezolvare simpla: un dop la conducta si gata!
Raspunde

ioan

Acum 3 ani

canalizarea din poplaca se varsa in valea care travereseaza satul si care mai apoi se se varsa in Cibin in amonte de sibiu. credeti ca doare pe cineva capul?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus