Joi,
07.07.2022
Partial Noros
Acum
23°C

Satele din Valea Târnavelor au cei mai mulți copii aflați sub protecție specială

Satele din Valea Târnavelor au cei mai mulți copii aflați sub protecție specială

Numărul copiilor și tinerilor din județul Sibiu care se află în sistemul de protecție specială a scăzut în ultimii ani. Cu toate acestea, în 2018 sunt mai mulți copii care au nevoie de servicii sociale decât în anul 2017.

Autoritățile județene au elaborat o strategie de dezvoltare a serviciilor sociale pentru următorii 5 ani, document ce a fost supus în această săptămână dezbaterilor publice.

Ce înseamnă un sistem județean de servicii sociale

Oficial, acest lucru sună în felul următor: „Sistemul județean de servicii sociale cuprinde ansamblul tuturor serviciilor sociale funcționale la nivelul județului asigurate de furnizorii de servicii sociale acreditați, publici și privați prin care autoritățile publice locale împreună cu societatea civilă intervin pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea efectelor temporare ori permanente ale situațiilor care pot genera marginalizarea sau exluziunea socială a persoanei, familiei, grupurilor ori comunităților”.

Cu alte cuvinte, locuitorii județului Sibiu care au nevoi speciale - individuale (ex: dizabilități), familiale (ex: violență) sau de grup (ex: discriminare) - trebuie să se bucure de atenția autorităților care, prin acțiunile lor, să contribuie la depășirea de către aceștia a situațiilor de dificultate, să prevină și să combată riscurile de excluziune socială, la fel ca și să promoveze incluziunea socială. Nu în ultimul rând, acest lucru ar trebui să însemne creșterea calității vieții

Care e scopul strategiei?

În Sibiu, ultima strategie care să prevadă dezvoltarea unui sistem funcțional de servicii sociale a fost aprobată în anul 2013. De atunci, au avut loc o serie de modificări legislative, care au afectat viziunea politicilor sociale la nivel național, dar și schimbări de ordin administrativ.

Prin noua strategie pe care Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu (DGASPC) o propune, se urmărește „sprijinirea persoanelor vulnerabile pentru depășirea situațiilor de dificultate;  prevenirea și combaterea riscului de excluziune socială și creșterea calității vieții și promovarea incluziunii sociale”.

„Rezultatul preconizat urmare a implementarii strategiei este existența în anul 2023 a unui sistem de servicii sociale la nivelul județului Sibiu capabil să sprijine dezvoltarea capacităților individuale, familiale si comunitare pentru soluționarea propriilor nevoi sociale, creșterea calității vieții și promovarea principiilor de coeziune și incluziune socială”.
Care e situația copiilor din județul Sibiu

Conform datelor din documentul supus dezbaterilor publice, situația privind copiii care se află cu măsură de protecție specială precum și evoluția acestui fenomen arată o scădere a numărului lor până în anul 2017; în anul 2018 se remarcă o ușoară tendință de creștere. Astfel, dacă la finalul anului 2013 erau 1.146 copii/tineri, în prezent sunt 1.038 copii/tineri aflaţi în sistemul de protecţie specială din judeţ.

grafic copii

Cei mai mulți copii care se află cu măsură de protecție specială provin din localitățile microregiunilor Valea Târnavelor (31%), urmată de Mărginimea Sibiului (19%) și Valea Hârtibaciului (18%).

grafic copii servicii sociale

Datele DGASPC mai arată că în Valea Târnavelor sunt cei mai mulți copii care se află cu măsură de protecție specială în plasament familial (41%), în plasament la fundații (40%) sau la asistent maternal profesionist (27%). Acest lucru înseamnă că „este nevoie de a fi dezvoltate în această zonă servicii de prevenire și suport pentru copil și familie”, recunosc autoritățile.

Dacă în ultimii ani a scăzut numărul copiilor/tinerilor aflați în sistemul rezidenţial public (de la 343 la 312) şi privat (de la 237 la 133), atunci a crescut semnificativ numărul celor aflaţi cu măsură de protecţie la rude sau alte persoane/familii - de la 197 la 321. „Această tendință de creștere a numărului de copii aflați cu măsură de protecție în sistem familial și de scădere a numărului de copii aflați cu măsură de protecție în sistem rezidențial, este mereu în atenția specialiștilor direcției, fiind în acord cu politicile europene care promovează alternativele de tip familial față de cele de tip rezidențial și cu Strategia naţională privind dezinstituţionalizarea copiilor şi găsirea unor alternative de tip familial”.

DGASPC Sibiu estimează că până în 2023 un număr de 90 tineri vor părăsi centrele de plasament.

Cele cinci microregiuni în care a fost împărțit județul Sibiu pentru a colecta aceste date sunt: Mărginimea Sibiului (cu oraşele/comunele: Cisnădie, Sălişte, Tălmaciu, Boiţa, Cristian, Gura Râului, Jina, Orlat, Poiana Sibiului, Poplaca, Răşinari, Râu Sadului, Sadu, Şelimbăr, Tilişca), Ţara Oltului (cu oraşele/comunele: Avrig, Arpaşu de Jos, Cârţa, Cârţişoara, Porumbacu de Jos, Racoviţa, Turnu Roşu), Ţara Secaşelor (cu oraşele/comunele: Miercurea Sibiului, Ocna Sibiului, Apoldu de Jos, Loamneş, Ludoş, Păuca, Slimnic, Şura Mare, Şura Mică), Valea Hârtibaciului (cu oraşele/comunele: Agnita, Alţâna, Bârghiş, Brădeni, Bruiu, Chirpăr, Iacobeni, Marpod, Merghindeal, Mihăileni, Nocrich, Roşia, Vurpăr) şi Valea Târnavelor (cu oraşele/comunele: Copşa Mică, Dumbrăveni, Alma, Aţel, Axente Sever, Bazna, Biertan, Blăjel, Brateiu, Dârlos, Hoghilag, Laslea, Micăsasa, Moşna, Şeica Mare, Şeica Mică, Târnava, Valea Viilor).

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

zis

Acum 3 ani

e plin de tigani in zona asa ca ce vreti?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus