Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

USR Sibiu: Dragnea i-a ordonat lui Toader să blocheze accesul magistraților tineri în DNA

USR Sibiu: Dragnea i-a ordonat lui Toader să blocheze accesul magistraților tineri în DNA

Liderul PSD, Liviu Dragnea, urmărește blocarea accesului magistraților tineri în Direcția Națională Anticorupție (DNA), în special în funcțiile de conducere, crede conducerea USR Sibiu. Reația vine după ce azi dimineață Guvernul a adoptat OUG privind legile justiției.

„După ce ieri seară a fost la sediul PSD, Tudorel Toader a anunțat în această dimineață că OUG-ul pe legile justiției prevede și creșterea vechimii în profesie de la 8 ani la 10 ani pentru ca un procuror să intre în DNA, iar procurorul șef al direcției trebuie să aibă minim 15 ani experiență.

Nu este o surpriză această prevedere introdusă în OUG, în condițiile în care atunci când a avut de ales pentru conducerea DNA între doi procurori din Constanța, Tudorel Toader a selectat-o pe Adina Florea, în detrimentul unui procuror tânăr care a avut rezultate și s-a remarcat prin dosarele împotriva lui Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu” - se arată într-un comentariu al filialei USR din Sibiu.

Aceștia precizează că „Dragnea are nevoie de procurori cuminți în DNA. Până acum, era nevoie de 8 ani ca un procuror să fie șef al DNA, iar în prezent este nevoie de 10 ani doar ca să intre în direcție”.

„Mai mult, Tudorel se folosește de articolul modificat din lege cu privire la activitatea procurorilor care se desfășoară sub autoritatea ministrului justiției, pentru a-și aroga dreptul de a începe anchete disciplinare împotriva procurorilor. Inițial, în proiectul de ordonanță, ministrul putea sesiza Inspecția Judiciară și împotriva judecătorilor, dar s-a răzgândit între timp. Din nou, pune presiune pe procurori, iar ordonanța se va aplica și retroactiv: procurorii care nu îndeplinesc noile condiții, vor fi trimiși înapoi la parchetele locale, deși atunci când au fost detașați la parchetele superioare îndeplineau toate cerințele legii”, mai scriu cei de la USR Sibiu.

Amintim c luni dimineața Guvernul Dăncilă a adoptat ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei. Modificările adoptate au fost criticate de procurorul general.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus