Joi,
23.05.2024
Parțial Noros
Acum
17°C

VIDEO Autoritățile au dispus ”oprirea lucrărilor” la fabrica fără acte. Lucrările continuă

VIDEO Autoritățile au dispus ”oprirea lucrărilor” la fabrica fără acte. Lucrările continuă

În urma articolului publicat de Turnul Sfatului referitor la ridicarea unei fabrici în Zona industrială vest, deși documentația urbanistică nu a trecut nici măcar de faza consultării publice, Inspectoratul de Stat în Construcții a anunțat că a efectuat un control. În urma căruia a dispus oprirea lucrărilor. Pe șantierul fără acte, lucrările continuă, însă.

O fabrică de cu hale de câteva mii de metri pătrați a început a fi construită în Zona industrială vest a municipiului Sibiu, chiar dacă pentru respectiva nu a fost solicitată autorizație de construire. Act care nu putea fi cerut din moment ce lucrările au început înainte chiar de lansarea în consultare publică a planului urbanistic zonal cerut de autorități în prealabilul emiterii autorizației de construire. Dezvoltatorul investiției este WDP Development Ro, companie de origine belgiană care activează în domeniul spațiilor logistice și industriale (printre cele mai mari companii din țara noastră în acest domeniu). În viitoarea nouă unitate ar urma să se mute companie de origine olandeză Aeronamic Eastern Europe, prezentă în Zona industrială vest din 2010.

Ce au constatat inspectorii?

Înaintea publicării articolului despre fabrica ridicată fără acte, reprezentanții Poliției locale Sibiu au comunicat redacției Turnul Sfatului faptul că au constatat lipsa autorizației de construire, dar cuantumul amenzii (cuprins între 1.000 și 100.000 de lei) nu a fost încă stabilit. În cursul zilei de miercuri, au răspuns și reprezentanții Inspectoratului de stat în construcții (la care a ajuns solicitarea trimisă de Turnul Sfatului către Inspectoratul județean în construcții Sibiu). ”Inspectorii în construcții din cadrul IJC Sibiu au efectuat verificări la obiectivul «Construire hală industrială», situat în Sibiu, str. Monaco, FN. La data controlului au fost constatate încălcări ale prevederilor art. 22, lit. b și d și art. 25, lit. b și c din Legea 10/1995, privind calitatea în construcții, republicată. S-a dispus oprirea lucrărilor și intrarea în legalitate, conform prevederilor legale în vigoare”, este răspunsul transmis Turnul Sfatului.

”Tradus” din literele invocate de inspectorii în construcții, aceștia au constatat lipsa acordurilor și avizelor prevăzute de lege, precum și a autorizației de construire, dar și lipsa dirigintelui de șantier sau a operatorilor economici de consultanță specializați, care să verifice execuția corectă a construcțiilor. De asemenea, inspectorii în construcții au mai constatat lipsa proiectelor verificate de specialiști, dar și eludarea obligației de a ”asigura nivelul de calitate corespunzător cerinţelor printr-un sistem propriu de calitate conceput şi realizat prin personal propriu, cu responsabili tehnici cu execuţia autorizaţi”.

Ce au făcut dezvoltatorii

În cursul zilei de vineri, muncitorii de pe șantier vorbeau că urmează să oprească lucrările. ”Gata, căci a fost un control, închidem”. Miercuri după-amiaza, însă, șantierul nu avea deloc aspectul unuia în care lucrările ”au fost oprite”, după cum au dispus inspectorii în construcții. Câteva zeci de muncitori lucrau în special la infrastructura subterană, pe șantier fiind aduse și noi transporturi de materiale de construcție.

Înaintea de publicarea primului articol, Turnul Sfatului a solicitat declarații și aprecieri atât dezvoltatorilor, cât și beneficiarilor finali. Oficial nu a fost primit niciun răspuns.

Citește și “Informație clasificată“. În Zona industrială vest se construiește o fabrică fără acte

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Anonymus

Acum 5 ani

ca in sibiu vorba aia... fiecare face ce vrea pe domeniul imobiliar si ia maxim o amenda care oricum nu ii sperie si poate nici nu ajung sa o plateasca si isi vad mai departe de treaba ca legea care zice ca trebuie daramat si adus terenul la stadiul anterior nu se aplica...
Raspunde

voci

Acum 5 ani

.Deci...........castigatorii sunt cei cu planurile!!!!!!!!!!!si cati mari lucrari ori mai fi fara ............
Raspunde

Marius

Acum 5 ani

Și la Selimbar e la fel case fără autorizație de construcție sunt cuplate la rețelele de utilități cu acte false , emise culmea de Primărie, asta-i problema ...se fura statul în fiecare zi și bugetari plătiți de stat fura împreună cu hoți
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus