Sâmbătă,
06.06.2020
Parțial Noros
Acum
22°C

Premiul Astra Film Festival pentru cel mai bun film internațional a plecat în SUA

20 Octombrie 2018 22:56

Premiul Astra Film Festival pentru cel mai bun film internațional a plecat în SUA

Filmul american „I Am Another You” („Eu sunt un alt tu”), în regia lui Nanfu Wang, este marele câștigător al secțiunii internaționale a ediției din acest an a Astra Film Festival.

Câștigătorii premiilor oferite în cele cinci secțiuni competiționale ale ediției a 25-a AFF au fost anunțați în cadrul Galei de Decernare a Premiilor Astra Film Festival 2018, care a avut loc sâmbătă, 20 octombrie, la ora 19.00, în Sala Thalia din Sibiu. Juriile competițiilor au decis câștigătorii premiilor puse în joc dintr-un total de 55 de producții din 30 de țări, selecționate din peste 3.000 de filme înscrise din 93 de țări. Valoarea totală a premiilor acordate se ridică la peste 25.000 de euro.

Tot în Competiția Internațională a fost acordată o mențiune pentru „Sand and Blood” (Nisip și sânge) de Matthias Krepp și Angelika Spangel. La finalul serii, Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Festival, i-a acordat Premiul de Excelență lui Michael Stewart, Director al Festivalului de Film Documentar London Open City.

Despre filmul câștigător:

Prin ochii unui tânăr călător ce respinge regulile societății și alege să trăiască pe străzi, regizoarea de origine chineză Nanfu Wang explorează sensul și limitele libertății personale. Fascinată de alegerea lui, Nanfu îl urmează pe Dylan într-o călătorie ce durează ani, dar pe măsură ce se cufundă tot maimult în lumea lui Dylan, ea descoperă ceva ce îi pune sub semnul întrebării perspectiva asupra vieții.
Nanfu Wang este regizoare şi locuieşte la New York. În 2017, filmul ei de debut Hooligan Sparrow s-a aflat pe lista scurtă pentru o nominalizare la Oscarul pentru Cel mai bun documentar de lungmetraj. De la premiera sa la Sundance în 2016, filmul a fost selectat la peste 100 de festivaluri din peste 25 de ţări. Nanfu lucrează acum la al treilea proiect de documentar, Born in China.

Câștigătorii Astra Film Festival 2018:

Premiul pentru Cel mai bun film din Competiția Europa Centrală și de Est a fost decernat filmului „When The War Comes” („De va fi război”, coproducție Croația-Republica Cehă), de Jan Gebert.

Premiul pentru cea mai bună regie în această secțiune i-a fost decernat lui Nebojsa Slijepcevic, pentru filmul „Srbenka” („Sârboaica”, Croația).

Cel mai bun film din secțiunea dedicată producțiilor românești a fost desemnat filmul „Caisă”, de Alexandru Mavrodineanu.

Într-o sală de antrenament de la marginea Bucureștiului, un antrenor de box aflat la sfârşitul carierei lucrează pentru a transforma un grup de copii din medii defavorizate în următorii campioni de juniori. Deziluzionat dar perseverent, antrenorul Dobre îşi pune speranţele într-un puşti talentat de 13 ani, poreclit Caisă. Stilul răbdator, observaţional, şi filmarea din mână dezvăluie costurile personale şi emoționale ale boxului, atunci când performanța este atinsă în ciuda realităților aspre ale vieții din afara sălii de sport, prin disciplină dură, spartană. O poveste emblematică pentru regiune, Caisă vorbeşte despre perseverenţă şi despre supraviețuirea celui mai puternic într-un mediu incapabil să te sprijine cu adevărat.
Tot în această secțiune, premiul pentru cea mai bună regie i-a fost acordat lui Claudiu Mitcu, pentru filmul „Aniversare”.

„They Just Come and Go” („Toți sunt trecători”, Croația), de Boris Poljak, a câștigat premiul pentru cel mai bun film din Competiția Scurtmetraj.

În competiția DocSchool, „Ink of Yam” („Povești tatuate”, Germania), al regizorului Tom Fröhlich a primit premiul pentru cel mai bun film.

În cadrul aceleiași secțiuni, premiul pentru cea mai bună regie i-a fost decernat regizoarei Letiția Popa pentru filmul ei „Marie” (România).

La finalul ceremoniei, Michael Stewart, Director al Festivalului de Film Documentar London Open City (Marea Britanie), a primit Premiul de Excelență.

FOTO: Andrei Gîndac

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor
Telefon:
0757201737

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus