Marţi,
25.01.2022
Innorat
Acum
-7°C

„Eu nu pot să sigilez un local care nu se poate sigila”. Câte localuri funcționează în Sibiu fără autorizație de securitate la incendiu

„Eu nu pot să sigilez un local care nu se poate sigila”. Câte localuri funcționează în Sibiu fără autorizație de securitate la incendiu

După 3 ani de la incendiul din clubul Colectiv din București, când 65 de tineri și-au pierdut viața pentru că localul activa ilegal și nu avea autorizație de securitate la incendiu, situația din țară nu s-a schimbat cu nimic. Sute de cluburi, restaurante, pub-uri etc. continuă să se umple în fiecare seară cu oameni, pe care îi întâmpină cu următorul mesaj: „Acest spațiu funcționează fără autorizație de securitate la incendiu”. Practic, tragedia de la București ca și cum nu s-ar fi întâmplat - administratorii localurilor sunt dornici de clienți, iar autoritățile ridică din umeri, spunând că respectă legea.

Ne-am propus să vedem care e situația din Sibiu privind numărul localurilor care activează fără autorizație de securitate la incendiu, dar și ce capacitate are orașul din punct de vedere medical în cazul în care s-ar întâmpla o tragedie. Mai ales că la anul România va deține președinția UE, iar Sibiul va găzdui unul dintre cele mai importante evenimente politice europene ale anului - Summitul Consiliului Uniunii Europene -, iar un incendiu în ajunul sau în timpul acestor evenimente ar aduce daune duble - victime omenești și deteriorarea imaginii României pe plan extern.

„Acest spațiu funcționează fără autorizația de securitate la incendiu”

Conform informațiilor transmise de Inspectoratul Situațiilor de Urgențe (ISU) Sibiu, din 34 de localuri din oraș 14 funcționează fără autorizație de securitate la incendiu. Aceste obiective sunt situate atât în centrul istoric, cât și la periferia localității, a precizat instituția într-un răspuns pentru Turnul Sfatului.

„În urma controalelor efectuate de către ISU Sibiu nu au fost constatate deficiențe pentru care să se poată dispune oprirea funcționării acestora. Zece dintre aceste obiective au depus solicitare pentru obținerea autorizațiilor, iar celelalte patru se află în faza de întocmire a documentațiilor tehnice” - a mai transmis ISU Sibiu.
Cosmin Balcu, șeful ISU Sibiu Cosmin Balcu, șeful ISU Sibiu

De ce funcționează fără autorizație

Conform legilor, aceste localuri pot funcționa, iar permisiunea este acordată pentru că unele dintre cerințele pe care trebuie să le îndeplinească, dar nu le îndeplinesc nu ar reprezenta pericol major pentru populație.

„Ele pot funcționa în situația asta, dar au obligația de a-și pune la intrare un anunț, precum că Acest obiectiv funcționează fără autorizație. În sensul că, pe de o parte, își asumă acest lucru cei care sunt beneficiari, dar și cei care intră acolo sunt anunțați că intră într-un obiectiv fără autorizație. Nu ar putea funcționa dacă cerințele în baza căreia se dă autorizația nu ar fi îndeplinite total, așa cum a fost la Casa de Cultură a Sindicatelor – nu s-a putut deschide până s-au îndeplinit toate cerințele. Popular spus – era mare pericol”, ne-a spus șeful ISU, Cosmin Balcu.

În dosarul pe care un local trebuie să-l depună la ISU pentru a obține autorizație de securitate la incendiu trebuie să se conțină mai mult de 20 de documente: cererea, autorizația de construire, avizul de securitate la incendiu, copia după scenariul de securitate la incendiu, plan de situație, schema instalației, scheme electrice, referatul verificatorului de proiect, proces-verbal de recepție la temrinarea lucrărilor, plan al amenajării, plan de evacuare etc. Legal, autorizația trebuie să fie emisă în timp de 30 de zile, dacă dosarul este complet. Dar în unele cazuri durează. „Nu depinde de noi timpul de acordare. Noi avem obligația să dăm avizul în termen de 15 zile de la depunerea documentației complete și autorizația în 30 de zile. Acum de ce nu se aduce complet nu este problema noastră, ci a beneficiarului, a arhitecților, proiectanților și a verificatorilor de proiecte. Uneori nu avem certificatul de urbanism, alteori datele din documente nu sunt corelate – într-un act se e vorba despre o clădire de șase etaje, în altul - de aceeași clădire, dar are patru etaje”, ne spune Balcu.

Însă până la acumularea tuturor documentelor localul poate activa - fără un termen anume -, dacă îndeplinește măcar câteva dintre cerințe. „ Prezintă pericol, dar nu unul major: poate au două căi de evacuare, dar nu au detecție și stingere. Dacă n-ar avea nici una nici alta, atunci ar fi închise”, a mai explicat șeful ISU Sibiu.

Cine răspunde dacă se întâmplă o tragedie?

„Responsabilitatea este în exclusivitate a celor are organizează acea activitate și își asumă pe propria răspundere această funcționare. Deci, proprietarii, beneficiarii. Este o politică națională – să arătăm cu degetul către autorități. Din punctul meu de vedere, dacă instituția a controlat, a luat măsurile necesare, a sancționat, a impus legea, mai mult decât lege noi nu putem face. Adică eu nu pot să sigilez un local care nu se poate sigila” - Cosmin Balcu, șeful ISU Sibiu.
Ca să fie mai explicit, funcționarul ne-a oferit exemplul unei școli: „Chiar dacă nu are autorizație, eu nu pot s-o închid. Să mă înțelegeți exact. Că se întâmplă ceva la școală, Doamne ferește și cu victime, degeaba se arată către mine. Eu am respectat legea. Noi chiar am impus-o. Dacă legea atâta prevede, atâta se poate face. Cred că problema este să mai analizăm și să vedem ce avem de făcut în legislație, dar nu sunt eu în măsură să schimb legislația – eu trebuie s-o respect și să o aplic”.

Se pare că unica schimbare în acest domeniu care a fost făcută în ultimii ani a fost majorarea amenzilor. „Să știți că acum mulți ani în urmă era 100 de lei amenda – toată lumea prefera să plătească 100 de lei decât să-și ia autorizația. Acum, amenda este minim 20.000 de lei, maxim 100.000 de lei. Sunt niște sume foarte mari prevăzute în lege. Se poate plăti jumătate din minimul amenzii”, ne-a mai spus șeful Inspectoratului Situațiilor de Urgență din Sibiu, precizând că pentru evitarea tragediilor sunt necesare și măsurile de prevenție.

Capacitatea Spitalului Județean Sibiu de a trata victime ale incendiilor

În cadrul Spitalului Clinic Județean Sibiu, există Compartimentul Arși, unde activează medici în Secția Chirurgie plastică. Compartimentul are alocate cinci paturi.

urgenta spital (1)

„Până în momentul de față nu au fost probleme în acest sens. În cazurile foarte grave de arsuri care nu pot fi tratate în cadrul compartimentului, pacienții sunt transferați la București direct din Unitatea de Primiri Urgențe, fără a mai fi internați în cadrul compartimentului” - Decebal Toăriță, purtătorul de cuvânt al SCJ Sibiu.
Conform statisticii instituției, în ultimii 8 ani aici au fost internați 313 pacienți. În ultimii 5 ani situația persoanelor care au suferit arsuri și au necesitat îngrijire medicală a fost aproape constantă:

* 2014 – 64 pacienți internați; * 2015 – 76 pacienți internați; * 2016 – 57 pacienți internați; * 2017 – 59 pacienți internați; * 2018 – 57 pacienți internați (primele 9 luni din an).

Valoarea medicamentelor pentru pacienții cu arsuri tratați în cadrul compartimentului arși a Spitalului de Urgențe Sibiu a depășit în ultimii ani 50.000 de lei. Astfel, în anul 2014 medicamentele au costat 37.860 lei, în 2015 - 46.036 lei, iar în 2016 și 2017 sumele destinate pacienților arși a fost de 54.474 lei, respectiv 50.119 lei. Datele pentru acest an vor fi cunoscute la final de an. Sumele nu includ cheltuielile de cazare, de personal, de materiale sanitare etc., a precizat pentru Turnul Sfatului managerul instituției, Cornel Benchea.

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Mircea Stoica

Acum 3 ani

Mare prostie referitor la plata a jumatate din minimul amenzii. Degeaba dai amenda maxima.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus