Joi,
01.12.2022
Innorat
Acum
2°C

Trei rețete pentru a găti peștele ca în Deltă

Trei rețete pentru a găti peștele ca în Deltă

Lipovenii și ucrainenii Deltei vor prepara weekend-ul acesta, între 10:00 și 17:00, mâncăruri care dezvăluie gustul unic al bucătăriei de odinioară din satele de pescari din Nordul Dobrogei – Delta Dunării. Evenimentul va avea loc în cadrul programului anual Sărbătoarea Deltei în Muzeul ASTRA.

Povestea satelor Deltei va fi îmbogățită cu demonstrații care pun în valoare instrumentarul piscicol și instrumentarul casnic specific oricărei gospodării arhaice din sate precum Letea, Mila 23, Caraorman sau Crișan.

20171128_095857

Povestea preparatelor

1.Pește afumat la afumătoarea construită din stuf

Valentin Agache, pescar din Mila 23

Crestăm peștele pe lângă oasele mari, îl spălăm bine de sânge şi umplem crestăturile  cu sare grunjoasă, acea sare ca de murături. Îl dăm vreo 2 zile la vânt.  Când îl punem la afumat  îl scoatem din saramură, îl tăiem în 2-3 bucăţi şi îl punem la desărat. La fum molcom se ține mai bine de o zi. Pentru fum folosim ceea ce avem noi pe baltă – salcia uscată.

2.Malasolcă ca la ucraineeni din Letea, județul Tulcea

Vanea Pocora, pescar din satul Letea

Curăţăm peştele de maţe, dar nu şi de solzi, îl tăiem pe şira spinării, de la cap, până la coadă, să îl putem deschide ca pe file. Îl crestăm pe lângă oasele mari, îl spălăm bine de sânge şi umplem crestăturile  cu sare grunjoasă, acea sare ca de murături. Când vrem să îl pregătim îl scoatem din saramură, îl tăiem în 2-3 bucăţi şi îl punem la desărat.

După ce am schimbat 3-4 ape în care a stat, îl punem la fiert. Dacă apa după primul fiert este sărată, punem alta proaspătă şi fierbem din nou. Într-o altă oală, punem cartofi la fiert în coajă. Când peştele este fiert, îi scoatem solzii care ies foarte uşor. Aşezăm peştele pe platou alături de cartofii fierţi în coajă şi servim totul cu mujdei.

3.Crap prăjit la plitka (plită)

 Gheorghe Ivanov, ucrainean pescar din satul Letea, județul Tulcea

Se curăţă  peştele prins (crap, caras, lin,, roşioară),  se taie felii subțiri,  se dă sare potrivit apoi, la o tigaie, la foc de lemne sau de stuf se prăjeşte în ulei. Noi la colibă pe baltă dar  și acasă îl mâncăm  cu mujdei.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

lol

Acum 4 ani

In primul rand, trebuie gatit cu apa din Cibin....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus