Joi,
07.12.2023
Innorat
Acum
1°C

1 decembrie la Alba Iulia.  200.000 de persoane sunt așteptate să participe la evenimente

1 decembrie la Alba Iulia.  200.000 de persoane sunt așteptate să participe la evenimente

Viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că de 1 Decembrie vor fi în Oraşul Unirii între 150.000 şi 200.000 de persoane, pe lângă localnici.

”Şi-au anunţat prezenţa foarte multe grupuri organizate. Sunt câteva mii de basarabeni care vor să vină la Alba Iulia şi sunt peste 10.000 de români din diaspora care vor să vină organizat, din Anglia, Germania, în coloane, iar la ora 10.00 se întâlnesc în Piaţa Cetăţii”, a spus Gabriel Pleşa.

În aceste condiţii, autorităţile locale vizează amenajarea mai multor parcări, pe terenuri agricole, la intrările din oraş, dinspre Cluj-Napoca, Sibiu şi Munţii Apuseni,

”Probabil parcările vor fi marcate în roşu, galben şi albastru. Vizitatorii vor fi aşteptaţi, acolo, de voluntari, dar şi de forţele noastre, poliţia locală. Sunt undeva la 4.500 de locuri de parcare în afara oraşului. Pentru microbuze şi autocare sunt vreo 300 de locuri de parcare”, a mai spus Pleşa.

Vizitatorii vor primi hărţi şi vor fi preluaţi de autobuze, iar cea mai mare parte din oraş nu va fi circulată de maşini, deoarece oamenii nu ar încăpea pe trotuare. La Alba Iulia, de 1 Decembrie, veneau de regulă între 10.000 şi 15.000 de persoane.

Locurile de cazare la hotelurile din Alba Iulia s-au epuizat înainte cu un an de manifestările dedicate Centenarului şi au rămas neocupate câteva apartamente care ajung şi la 2.500 de euro pe patru nopţi. Localnicii au văzut o oportunitate de a face bani, iar unii şi-au închiriat propriile locuinţe.

Manifestările se vor organiza în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie. Depunerile de coroane cu jerbe de flori la Statuile lui Ion I. C. Brătianu, Iuliu Maniu, Mihai Viteazul, Regii Ferdinand şi Maria, vor avea loc în 30 noiembrie, după-masa. Aceste manifestări se organizau, anii trecuţi, în dimineaţa zilei de 1 Decembrie.

Ziua Naţională va cuprinde o slujbă de Te Deum, primirea soliilor din Cetăţile de Scaun, inaugurarea Monumentului Unităţii Naţionale, cu citirea Proclamaţiei de Unire, dar şi o paradă militară.

Defilarea va avea loc în funcţie de ora la care va ajunge preşedintele Klaus Iohannis, a mai afirmat viceprimarul Gabriel Pleşa, dar nu mai târziu de ora 15.00.

Ca în fiecare an, va fi organizată şi o masă populară, de această dată cu un număr record de porţii de mâncare– 45.000. De asemenea, vor fi amenajate patru scene, iar de-a lungul acestora tarabele comercianţilor. În ziua de 1 Decembrie vor fi doar concerte de muzică populară şi patriotică.

Tot de 1 Decembrie, zeci de mii de români din mai multe judeţe, Republica Moldova şi diaspora sunt aşteptaţi la un marş al Centenarului, organizat pentru unirea Republicii Moldova cu România.

Pe site-urile de socializare au fost create mai multe evenimente, prin care românii din diaspora sunt chemaţi să sărbătorească la Alba Iulia Ziua Naţională.

”Venim Acasă pentru a sărbători Centenarul Marii Uniri. Mişcarea Diasporei Unite şi grupurile adiacente organizează o întâlnire, la Alba Iulia, pe #1Decembrie2018, cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Facem apel, pe această cale, către toate organizaţiile care vor să participe la întâlnire, să ni se alăture. Vor porni către România coloane organizate din: Marea Britanie, Spania, Italia, Belgia, Suedia, Luxemburg, Danemarca, Austria, Germania (...) La ora 20:00 se intră în România prin vama Borş, urmând ca, în dimineaţa zilei de 1 Decembrie, să fim cu toţii prezenţi la Sărbătoarea Centenarului Marii Uniri, unde ne vom întâlni cu fraţii noştri din România şi Basarabia. Menţionăm faptul că ne întâlnim strict pentru a sărbători Centenarul Marii Uniri – această întâlnire nu este un protest”, se arată într-unul dinte evenimente.

foto alba24.ro

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

4 comentarii

No way

Acum 5 ani

Da dai 2500 de euro pe patru nopți de cazare in satul Albă Iulia, e dovada prostiei supreme !! Nu vreau sa fiu tendențios , dar ce sa văd la parada, militarii plătiți degeaba care ies la pensie la 45 ani și politiceni corupți și analfabeți??? Ei vor acapara scena și vor ieși in fata ca păduchii pe frunte, nu cred ca asta și-au dorit romanii când au făcut marea unire, de aceea nu vreau sa particip și nici măcar sa sărbătoresc nimic, sunt 100 de ani se speranțe ÎNȘELATE și de neîmpliniri , așa ceva nu se sărbătorește ...
Raspunde

Vlad

Acum 5 ani

Pt no way...esti un mare...alege tu...ce sa intelegi...e greu..cei ca tine sunt tot mai multi si lovesc zi de zi in tot ce e bun in tara asta...din pacate...noroc ca cei ce au infaptuit marea Unire nu s-au gandit doar la ei..pentru cei interesati...ne vedem la Alba Iulia sa simtim romaneste PS: un conflict armat e tot mai aproape...dupa cum se poate vedea din permanenta inarmare din zona...sa te vad cat te vei bucura cand, cei blamati de tine, o sa iti apere funduletul mandru
Raspunde

No way

Acum 5 ani

Prietene, se vede din postare ca ești cadru militar, lasă frustrările și treci și fa ceva util pentru societatea in care trăiești, 90% dintre voi sunteți niște burtoși care nu va puteți lega la sireturi și după 20 de ani de stat degeaba , ieșiți la pensie și mâncați banii celor care muncesc!!! In cazul unui război, noi oricum nu contam, așa ca nu te mai agita și pune osul la munca, prea mulți oameni care nu produc nimic susține țara asta....
Raspunde

Vlad

Acum 5 ani

Nu sunt cadru militar...si nu suntem prieteni...cuvintele tale sunt pline de ura...fapt ce caracterizeaza societatea noastra in aceste vremuri...ai uitat sa iti iei tratamentul.... Eu muncesc de 16 ani la privat...dar tot nu gandesc ca tine...peste tot exista uscaturi...daca ai stii cati freaca menta pe aici.....nu trebuie generalizat..mai mult respect pentru armata romana nu ti-ar strica...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus