Duminică,
25.09.2022
Cer Senin
Acum
5°C

Școli din Sibiu cu grupuri sanitare în curte. IȘJ: „Sunt în stare foarte bună”

Școli din Sibiu cu grupuri sanitare în curte. IȘJ: „Sunt în stare foarte bună”

În județul Sibiu sunt 25 de școli în care grupurile sanitare sunt construite în curte. Subiectul a devenit temă de interpelare în Parlamentul de la București. La rândul său, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu transmite că în 24 dintre ele condițiile igiene și sanitare sunt conforme și că doar în una sunt toalete turcești, dar curate.

În luna septembrie, deputatul Marius Pașcan a adresat o interpelare Minsiterului Educației în care menționa despre mai multe probleme din sistemul de învățământ românesc: cota alocărilor din PIB, închiderea sau comasarea școlilor, analfabetismul în rândul tinerilor, abandonul școlar etc. O problemă aparte la care s-a  referit parlamentarul a fost cel legat de situația sanitară a școlilor din județul Sibiu. Pașcan a scris în interpelare că în județ ar fi 17 școli care nu au grupurile sanitare în incinta instituției. „Este inadmisibil ca în anul 2018 sute sau chiar mii de școli din România să nu ofere condiții minime și decente de învățare”, a adăugat acesta.

În răspunsul său, actualul ministru interimar al Educației, Rovana Plumb, menționa că în județul Sibiu sunt „25 de unități de învățământ preuniversitar în mediul rural cu grup sanitar aflat în exteriorul clădirii”. Mai mult, conform informațiilor transmise de ministru, în întreaga țară ar fi 2.355 de școli cu gupuri sanitare în curte și care nu sunt dotate cu apă curentă și canalizare.

La nivel local, de situația descrisă au profitat reprezentanții Partidului Mișcarea Populară. Președintele organizației PMP Sibiu, Ingrid Sofia Höhr, i-a scris inspectorului școlar general, cerându-i un comentariu despre această problemă: „Ne lăudăm cu rezultate remarcabile ale unor elevi, în timp ce nu avem condiții de minima igienă în școli (...) Speranța mea este ca, într-un timp scurt, să dispară această problemă de acum 100 de ani”.

Turnul Sfatului i-a solicitat conducerii IȘJ Sibiu o reacție la subiectul discutat în Parlamentul României, cu situația ce vizează școlile din județ, dar și o precizare privind numărul instituțiilor fără grup sanitar în interiorul clădirilor.

Astfel, potrivit IȘJ Sibiu, în prezent, la nivelul județului există o singură unitate de învățământ care nu are grupul sanitar în condiții acceptabile - este vorba despre Școala Gimnazială Boița. În instituția respectivă ar funcționa „toalete turcești, acestea fiind amplasate în curtea școlii, însă sunt igienizate și au apă curentă”.

„În alte 24 de unități de învățământ toaletele sunt în stare foarte bună, chiar dacă la unele din ele acestea sunt amplasate în curte și nu în clădirea unității de învățământ. Apar și cazuri în care aceste toalete sunt în clădirea unității de învățământ, dar în spații care necesită ieșirea din clădire pentru a putea fi folosite sau în care aceste toalete nu mai sunt folosite, dar nu au fost dezafectate sau demolate (Școala Gimnazială Laslea, Școala Gimnazială Bazna, Școala Gimnazială ”O. Goga” Rășinari și Școala Gimnazială ”S.P. Barcianu” Rășinari)” - se mai arată în răspunsul IȘJ Sibiu.
Cele 25 de instituții pot fi categorisite după cum urmează: cu toalete modernizate, cu apă curentă, căldură, vas de toaletă (școlile gimnaziale din Alțâna, Râu Sadului, Șeica Mare, Ighișu Nou, Nocrich (și Hosman), „Ilie Micu” din Ludoș, „Ioan Ban-Dascălu” din Poiana Sibiului, Păuca (și „Bogatu Român”), Liceul Tehnologic Iacobeni cu Școala Profesională Iacobeni și școlile primare Stejărișu, Netuș și Movile, Nr. 4 din Sibiu, „Viorel Cucu Paltin” din Arpașu de Jos (și „Aurel Popa” din aceeași localitate); cu toalete modernizate, situate în incinta școlii, dar elevii trebuie să ocolească clădirea sau în alt corp de clădire (școlile gimnaziale din Blăjel, Bruiu, Axente Sever, „Ion Morar” din Dîrlos  și Liceul Tehnologic „Johanes Lebel” Tălmaciu); cu toalete modernizate, folosite numai la ore de educație fizică (Centrul Școlar de Educație Inclusivă Dumbrăveni și Centrul Școlar de Educație Inclusivă Turnu Roșu); cu toalete dezafectate, dar nedemolate (Școala Gimnazială Mihăileni, Școala Gimnazială Bazna, Școala Gimnazială Jina, Școala Gimnazială ”Octavian Goga” Sibiu, Școala Gimnazială ”Sava Popovici Barcianu” Rășinari, Școala Gimnazială Laslea) și cu toalete turcești (Școala Gimnazială ”Ion Albescu” Boița).

IȘJ Sibiu a ținut să sublinieze faptul că „toate unitățile de învățământ din județul Sibiu posedă autorizație sanitară de funcționare, fapt ce demonstraeză că în toate școlile condițiile igienico-sanitare sunt conforme cu standardele impuse de către Direcția de Sănătate Publică Sibiu”.

În același timp, inspectorul școlar general, Marius Emilian Novac, a mai adăugat că, în conformitate cu Legea Educației Naționale, finanțarea pentru investiții, reparații capitale și consolidări se realizează prin finanțarea complementară asigurată din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar și din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat. Novac va face apel în ședința pe care o va avea astăzi cu directorii școlilor din județul Sibiu ca aceștia să solicite, prin proiectul de buget pentru anul 2019, sumele necesare rezolvării acestei situații a toaletelor neconforme.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

3 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Codrina Hampu

Acum 3 ani

Primariile din judetul Sibiu, fiind populate cu ardeleni gospodari si cu randuiala, sunt un exemplu de harnicie si profesionalism! Plus ca din punct de vedere al igienei e super asa pentru ca nu se merge la WC in aceiasi incapere in care se mananca!
Raspunde

Didulescu

Acum 3 ani

@Codrina Hampu: mai usor cu ironia... pe teritoriul tarii sunt 2355 scoli cu buda in curte => cele 25 unitati din Sibiu reprezinta 1,06% din totalul tarii, chiar asa rau nu-i.
Raspunde

Nicu

Acum 3 ani

Ce aveți cu wc urile turcești? Și în grupurile sanitare de pe autostrada sunt tot din astea.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus