Luni,
16.09.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Anul Centenarului: au fost aleși artiștii care să creeze 12 noi busturi pentru Sibiu

Anul Centenarului: au fost aleși artiștii care să creeze 12 noi busturi pentru Sibiu

Opt artiști din Cluj-Napoca, Alba Iulia și București au fost desemnați să realizeze cele 12 busturi ale unor personalități sibiene, busturi pe care Muzeul Brukenthal dorește să le amplaseze pentru a celebra Centenarul Marii Uniri.

În jurul a 21.000 de lei, fără TVA, este valoarea pe care artiștii înscriși la concursul organizat de Muzeul național Brukenthal au licitat-o pentru realizarea fiecăruia dintre cele 12 semi-busturi propuse de muzeografi. Fondurile pentru acest proiect sunt atrase de Muzeu din cele alocate de Guvern pentru susținerea evenimentelor dedicate Centenarului.

Cele mai multe lucrări vor fi realizate de Ștefan Bințințan, din Alba Iulia. Comisia de concurs a Muzeului Brukenthal l-a însărcinat pe artist să realizeze busturile lui Avram Iancu, Samuel Hahnemann și Carl Jikeli. Alți doi artiști din Cluj-Napoca, Ilarion Voinea și Dumitru Cozma, au primit comanda de a realiza câte două busturi, ale lui Cornel Irimie și Albert Bieltz, și, respectiv, ale lui Michael Fuss și Iuliu Maniu. Restul artiștilor desemnați câștigători au de realizat câte un singur bust: Horațiu Lăpușan, din Alba Iulia, pe cel al lui Ludwig Johann Neugeboren, artistul Radu Dumitru (din București) pe cel al lui Nicolae Lupu, în timp ce Iosif Mladin (Alba Iulia) va realiza bustul lui Michael Csaki, iar Dumitru Cozma (Cluj-Napoca) pe cel al lui Thomas Nagler. Valoarea totală cerută de artiști pentru realizarea acestor lucrări este de 259.800 de lei, fără TVA. situatie contracte busturi

Niciun artist sibian. ”Au câștigat lucrările, nu artiștii”

Președintele juriului care a desemnat artiștii este Ioan Tămâian, totodată președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din Sibiu. ”Selecția a fost făcută după valoarea lucrărilor, nu după domiciliul artiștilor. Asta e situația, au câștigat lucrările, nu artiștii. Că artiștii sibieni au fost implicați în alte activități, că au avut alte lucrări în execuție, că nu au avut timp, cam asta e situația. Eu am încercat să promovez cât mai mult organizarea acestui concurs”, a răspuns Ioan Tămâian, pentru Turnul Sfatului, întrebat cum explică faptul că niciun artist sibian nu a reușit să ”câștige” măcar un bust.

Ioan Tămâian Ioan Tămâian

În acest context, Ioan Tămâian a apreciat că, în ultimii ani, lucrările de artă comandate de diferite instituții publice au o calitate artistică cel puțin îndoielnică, în majoritatea situațiilor. În cam 70% din situații, apreciază mai strict Tămâian. ”România are nevoie de monumente de calitate. La Sibiu eu nu am forțat cu nimic mâna membrilor comisiei de jurizare au decis. Din punctul meu de vedere, ca artist, mi-aș dori ca în toată România, când vine vorba de monumente, să ajungem la un nivel european. Căci din această familie facem parte. După 1989, însă, România s-au făcut multe greșeli, inclusiv în ceea ce privește monumentele. În toate părțile țării avem monumente de proastă calitate și care, din păcate, ar fi în proporție de mai mult de 70%. Începând cu Bucureștiul, unde au făcut o grămadă de monumente, iar câțiva artiști susținuți de foști miniștri ai Culturii și-au făcut un fel de afacere din a realiza monumente de proastă calitate”, spune Tămâian.

Alături de el, din juriul concursului au făcut parte prof. univ.dr. Zeno Karl Pinter – Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu, prof.univ dr. Rudolf Gräf – Universitatea “Babeș-Bolyai “Cluj –Napoca, prof.univ dr. Ioan Marian Țiplic - Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu, dr. Alexandru Sonoc – Sef Secție Galeriile de Artă Muzeul Național Brukenthal, Mihai Iancovescu – expert restaurator piatră Muzeul Național Brukenthal și Ioan Munteanu – expert restaurator pictură Muzeul Național Brukenthal.

Acestui juriu, candidații pentru realizarea busturilor le-au prezentat planșe ale lucrărilor propuse, dar și câte o machetă din ipsos, realizată la scara 1:1. Jurizarea a fost făcută în funcție de patru factori de evaluare: respectarea simbolisticii, armonia și estetica lucrării, încadrarea în cerințele financiare și tehnice și termenul de realizare, în contextul în care termenul maxim este de patru luni de la semnarea contractului.

Cele 12 personalități

„100 de ani de la constituirea Statului Național România – sute de ani de conviețuire” este numele pe care reprezentanții Muzeului național Brukenthal l-au ales pentru proiectul de realizare a celor 12 semi-busturi. Acestea vor fi amplasate în curtea Palatului Brukenthal, în curtea mare a Casei Altemberger și în partea de acces pentru vizitatori al curții Muzeului de Istorie Naturală (vezi foto principală).

Majoritatea dintre cele 12 personalități alese de istoricii de la Brukenthal au legătură, în special, cu istoria muzeului din centrul Sibiului. Astfel, alături de personaje precum Avram Iancu (avocat și revoluționar român) sau Iuliu Maniu (prim-ministru, fost președinte al Partidului Național Român din Transilvania), reprezentanții muzeului au cerut realizarea semi-bustului Cavalerului Hermann (personajul legendar care ar fi înființat Sibiul).

bieltz csaka Eduard Albert Bieltz și Michael Csaki

În lista Muzeului mai sunt enumerați Thomas Nägler (arheolog și istoric sas născut la Slimic), Eduard Albert Bieltz (considerat deschizător de drumuri în administrație locală, școală și științele naturii) , Michael Fuss (teolog şi botanist, unul dintre membrii fondatorii ai Societăţii Ardelene de Ştiinţele Naturii din Sibiu), Ludwig Johann Neugeboren (pionier în domeniul micropaleontologiei şi al studiului rechinilor fosili din Transilvania), Carl Friedrich Jickeli (biolog sibian evoluționist), Michael Csaki (custode adjunct și apoi custode al Muzeului Brukenthal până în 1927) și Christian Friedrich Samuel Hahnemann (considerat părintele homeopatiei).

În fine, în aceeași listă mai sunt incluși Nicolae Lupu (istoric, arheolog și numismat, fost director al Muzeului Brukenthal) și Cornel Irimie (fondatorul Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale din Dumbrava Sibiului).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Andrei

Acum 5 ani

Cam multi sasi,pentru mine numai romanii au faurit marea Unire!
Raspunde

robby73

Acum 5 ani

Din 830 de ani (de cand exista Sibiul)in 750de ani majoritatea populatiei au fost sasi. Deci de unde personalitati romane, ca dupa razboi, in epoca de aur nu am avut eroi si dupa revolutie aproape numai hoti. Apropos.....sasii au fost PENTRU marea unire si au fost alaturi de romani.
Raspunde

@Andrei

Acum 5 ani

Dupa o asemenea replica iti vine sa intri sub masa sau sa-ti torni o galeata de apa in cap!Andrei,mai ai frati?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mihai

Acum 5 ani

Sa se deschida ferestrele larg sa se arunce banii prin eleeee...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Marcela Tanasie

Acum 5 ani

Cine nu e ortodox si roman sa nu se faca statuie ca Sibiul e oras romanesc eliberat din robie de romani la 918!
Raspunde

...

Acum 5 ani

...si cine e troll sa nu primeasca nimic de la Mos Craciun
Raspunde

robby73

Acum 5 ani

Marceluto, 1. in 918 Sibiul inca nu exista ! 2. Orasul asta a fost infintat si construit de sasi. Deci nu stiu ce vrei tu sa fii fost eliberat. 3. Pana acum 100 de ani populatia sasilor a fost dubla comparativ cu cea a romanilor (in Sibiu). Un sibian stie lucrurile astea......un oltean nu ! Deci mars acasa ! Invazia oltenilor , nu prinde bine sibiului !!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Valcea frumoasa

Acum 5 ani

In loc sa apreciati si voi ca restul tarii personalitatile noastre romanesti, va inchinati la strainii sasi! Pacat de voi!
Raspunde

robby73

Acum 5 ani

Sasii au facut treaba buna pentru Sibiu, pentru Transilvania si pentru Romania. Au fost si sunt in continuare o parte din Romania. Noi ne-am inclina si in fata oltenilor, daca ar face ceva bun. Problema la voi e, ca doar cu ciocul mare nu faci treaba. Asta e diferenta intre olteni si sasi ! Aia cu ciocul mic si treaba buna, iar la voi invers. Ia mai vezi-ti tu de Valcea ta si lasa-ne in pace.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus