Tribunalul Vâlcea a hotărât printr-o decizie definitivă ca Muntele Dobrun să revină în proprietatea comunei Șelimbăr, astfel încât aproximativ 1.200 de hectare de fond forestier intră în administrarea comunei sibiene.
Comuna Șelimbăr a câștigat pe fond încă de la începutul anului, însă acum Tribunalul Vâlcea a dat o decizie definitivă, retrocedând cele 1.289,5 hectare de teren. În fapt, este vorba de o donație pe care Împărăteasa Maria Tereza le-a acordat-o locuitorilor din Veștem pentru serviciile aduse în activitatea de grăniceri ai Imperiului. ”Maria Tereza i-a împroprietărit pe veștemeni cu cele două dealuri de dincolo de Boița, pentru a le mulțumi pentru activitatea pe care au desfășurat-o aceștia. La Veștem era atunci și o importantă școală de grăniceri, dar și bază pentru punctul de frontieră de la Boița. Procesul a fost demarat de administrația Șelimbăr undeva în anii 2000, iar acum avem acest succes, câștigând la Tribunalul Vâlcea”, susține primarul comunei Șelimbăr, Marius Grecu pe site-ul oficial al Primăriei Șelimbăr.
În soluția definitivă dată de Tribunalul Vâlcea se stipulează faptul că au fost respinse apelurile formulate de Regi Națională a Pădurilor Romsilva, prin Direcția Silvică Vâlcea și respectiv de Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice. Inițial, Judecătoria Brezoi a statuat dreptul de proprietate al Primăriei Șelimbăr pe muntele Dobrun, iar Tribunalul Vâlcea a confirmat această decizie.
”Pădurea nu mai este îngrijită de câțiva ani”
Consilierii locali vor avea pe masă la ședința din 28 noiembrie un proiect de hotărâre privind stabilirea unor măsuri pentru activitățile de predare-primire a suprafețelor de teren cu vegetație forestieră, de pe raza comunei Voineasa, județul Vâlcea. ”Într-o primă fază noi trebuie să ne ocupăm să facem amenajamentele forestiere, pentru a ști cu exactitate ce se află acolo. Eu am fost pe teren, am văzut că pădurea nu mai este îngrijită de câțiva ani și trebuie începute cât mai repede lucrări de igienizare. Pădurea va intra în Ocolul Silvic Valea Sadului, iar specialiștii de aici se vor ocupa mai departe de administrarea ei”, a declarat primarul Marius Grecu.
Alte localități așteaptă terenuri din Vâlcea
Primăria Șelimbăr mai are un proces pe rol pentru încă 900 de hectare, însă nu este singurul caz din județ. Râu Sadului, Racovița și Rășinari sunt în aceeași situație. Chiar dacă suprafețele sunt mai mici decât în cazul Șelimbărului, primarii consideră că retrocedările sunt extrem de valoroase.
Râu Sadului vrea pajiști alpine. Pentru brânză
Pentru primarul comunei Râu Sadului, Florian Vasile Tara, procesul început cu obștea din județul vecin este esențial pentru comunitate. ”Un teren avem de luat înapoi, pe harta veche e suprafața mare, dar la APIA avem 200 de hectare. Noi suntem în faza că se tot amână, că nu găsesc câte un fost proprietar, ba că altul a vândut, ba că a murit. Am vorbit cu avocatul și cred că trebuie să mutăm procesul în alt județ. Cu obștea din Voineasa ne judecăm noi”, susținea primarul în urmă cu câteva luni pentru Turnul Sfatului.
Pentru ca acțiunea în justiție să meargă mai repede, administrația de aici a decis să renunțe la pădure și să ceară doar pajiștile alpine. ”Noi am făcut departajare ne-am lipsit de pădure, ca să putem merge mai departe cu procesul. În 2013, când am ajuns eu primar ei, ăștia din Vâlcea luau subvenție. Acum, de când am ajuns primar luăm noi. Am făcut o treabă destul de bună deocamdată”, se mândrește primarul.
Lupta se dă, consideră primarul Tara pentru brânza care iese din laptele muls de la oile care pasc pe zona Dobrunu. ”E doar zonă de pășunat pe terenul ăsta de-l cerem noi înapoi. E cel mai bun munte al nostru din care iasă cea mai bună brânză. Cea mai bună brânză din muntele ăla iasă. E cel mai înalt și unde-i mai înalt e iarba cea mai bună. Brânza iasă după cum îi iarba. Toți munții pe care-i avem nu valorează cât ăsta. Mai avem de 10 hectare, de 20 de hectare, prin alte părți, dar tot ce avem la un loc nu valorează cât muntele ăsta”, declara Nicolae Tara.
Racovița așteaptă 200 de hectare
Primarul comunei Racovița, Simion Olariu, susține că se află în proces cu vecinii din județul Vâlcea de peste doi ani. Speră să câștige aproape 200 de hectare de teren. ”Suntem în proces de vreo doi ani. Noi, acum, ce am obținut cu extrase CF cunt undeva la 200 de hectare, far erau 320 de hectare în timpul CAP-ului. Efectiv, în extrasele CF, nu apar decât în jur de 198 – 200 de hectare”, spune primarul.
Rășinariul, împroprietărit din 2012
Comuna Rășinari a reușit să intre în posesie în 2011 cu 496 de hectare de gol alpin, care aparțineau de comuna Voineasa. Cu toate acestea, suprafața pe care o revendică rășinărenii din muntele deținut acum de vâlceni este de peste 1200 e hectare. Presa din Vâlcea susține că după ce a primit cele aproape 500 de hectare, Rășinariul a obținut doar din subvenții agricole aproximativ 150 de mii de euro pe an. ”Este într-adevăr un caz unic ca o primărie din alt judeţ să deţină în proprietate teren în limitele teritoriale ale altei unităţi administrativ teritoriale. La noi mai sunt fermieri înregistraţi care au proprietăţi şi în alte judeţe. Într-adevăr, nu sunt primării, sunt persoane fizice sau juridice”, spunea în presa vâlceană directorul Apia Vâlcea, Adrian Pintea.
Proprietarul de schimbă, granița rămâne
Prefectul Sibiului, Adela Muntean, a explicat că situația juridică a terenurilor nu va schimba actuala graniță dintre județe, chiar și în situația în care sibienii vor câștiga toți dreptul de proprietate în munții din județul Vâlcea. ”În principiu și în practică granița dintre județe rămâne aceeași, numai că unitatea administrativ-teritorială care e mai aproape și care va deveni proprietar cu acte în regulă, cu toate drepturile de proprietate ce decurg de aici. Dar granița dintre Sibiu și Vâlcea rămâne aceeași”, a explicat prefectul de Sibiu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Statul Român , Turnul Sfatului , Judecătoria Brezoi , Pădurilor Romsilva , Primăria Șelimbăr , Ministerul Finanțelor Publice , Râmnicu Vâlcea , La Veştem , Marius Grecu , retrocedare , Primăriei Șelimbăr , Comuna Rășinari , Râu Sadului , Comuna Şelimbăr , Împărăteasa Maria Tereza , Ocolul Silvic Valea Sadului , În Șelimbăr , Florian Vasile Tara , Direcţia Silvică Vâlcea , Simion Olariu , Adrian Pintea , Prefectul Sibiului , Apia Vâlcea , Tribunalul Vâlcea , Adela Muntean , Nicolae Tara , Regi Națională , Muntele Dobrun , Daniel Pădureanu
Vizualizari: 7236
Ultimele comentarii
Acum 15 minute
Lidia blajan
Acum 1 oră
Marius
Acum 1 oră
Asen
Acum 1 oră
Aurel Metrescu
Acum 3 ore
Trotineta