Luni,
01.03.2021
Cer Senin
Acum
-1°C

Se schimbă colectarea selectivă: pubele pentru plastic și la țară, pentru hârtie și în Sibiu plus amenzi de până la 40.000 de lei

Se schimbă colectarea selectivă: pubele pentru plastic și la țară, pentru hârtie și în Sibiu plus amenzi de până la 40.000 de lei

Autoritățile locale din județul Sibiu pregătesc o serie de schimbări ample în modul de funcționare al sistemului de colectare selectivă a deșeurilor. De exemplu, și locuitorii din zona rurală vor primi pubele pentru colectarea separată a plasticului și metalului, în timp ce locuitorii din municipiul Sibiu, din zonele de case, vor primi recipiente pentru colectarea hârtiei și cartonului.

La inițiativa Asociației de dezvoltare intercomunitară (ADI) Eco Sibiu, Consiliul Județean și consiliile locale din Zona 1 a județului Sibiu și-au desemnat câte un reprezentat care să voteze, la jumătatea lunii decembrie, noul Regulament de salubrizare pentru județul Sibiu. Acesta a fost modificat ca urmare a apariției Ordonanței 74/2018, act normativ care impune autorităților locale ca până la finele anului 2020 să fie reutilizate și reciclate cel puțin jumătate din deșeurile de hârtie, plastic, metal și sticlă.

Principalele modificări

Noul Regulament prevede o dezvoltare a sistemului, arată Claudia Iordănescu, directorul executiv al ADI Eco Sibiu. “Spre exemplu, înseamnă inclusiv extinderea colectării separate pentru fracția plastic-metal, din poartă în poartă, pe toată zona rurală 1 Sibiu. Astfel încât locuitorii din toate satele să aibă acasă și câte o pubelă de 240 de litri, pentru această fracție de deșeuri. Se mai propune pentru municipiul Sibiu, colectarea din poartă în poartă, de la case, a deșeurilor de hârtie și carton (în pubele albastre, care urmează a fi distribuite – n.r.) și o colectare de biodegradabile deșeuri verzi, în perioada aprilie – octombrie, inclusiv, pentru zona periurbană dezvoltată. Adică vor primi pubele maro, pentru deșeuri biodegradabile, și locuitorii de la casele din Șelimbăr, Cisnădie și Șura Mică. De la aceștia, se va realiza colectarea din poartă în poartă a deșeurilor biodegradabile în perioada aprilie – octombrie, deoarece în restul lunilor deșeuri verzi nu se prea produc“, rezumă Claudia Iordănescu, principalele modificări propuse de noul Regulament.

Aceste modificări propuse ca urmare a modificării legislației naționale vor duce și la modificarea contractelor cu operatorii din sistem (Soma, pentru colectare și transport, și, respectiv, asocierea Brantner – Schuster & Co Ecologic, pentru sortare și compost). Și aceste acte adiționale urmează să facă obiectul unor dezbateri.

În Zona 1 a județului Sibiu au fost incluse municipiul Sibiu și orașele Cisnădie, Ocna Sibiului și Tălmaciu, plus comunele Vurpăr, Șura Mică, Rășinari, Șelimbăr, Sadu, Șura Mare, Orlat, Cristian, Boița, Râu Sadului, Gura Râului, Poplaca, Loamneș, Roșia, Slimnic, Păuca, Marpod și Nocrich.
Reprezentanții autorităților locale spun că toate aceste modificări vor avea un impact pozitiv. “Sunt modificări care ar trebui să fie percepute drept vești bune, pentru că acum, în sfârșit, putem tinde spre o dezvoltare și o eficientizare a sistemului, care la Sibiu a fost proiectat cu mulți ani în urmă“, mai apreciază Claudia Iordănescu, pentru Turnul Sfatului.

Amenzi de până la 40.000 de lei

Noul Regulament propune și amenzi contravenționale. Printre cele care vizează populația sunt cele referitoare la nerespectarea colectării separate, în recipientele asigurate de operatorul serviciului de salubrizare, a deșeurilor pe care le-au generat în propria gospodărie sau ca urmare a activităților lucrative pe care le desfășoară, după cum se arată în propunerea de regulament. Cu alte cuvinte, cei care nu vor precolecta în mod corect deșeurile vor putea fi amendați cu sume cuprinse între 100 și 300 de lei. Amenzi mai mari, cuprinse între 500 și 1.000 de lei, sunt prevăzute pentru sibienii care nu își depun declarația de impunere pentru calculul taxei de salubrizare sau pentru societățile care nu încheie un contract de prestare pentru colectarea deșeurilor. Între 1.500 și 3.000 de lei sunt amenzile propuse pentru cei care vor incendia deșeurile rezultate din operațiunile de curățare a spațiilor verzi, a arbuștilor, arborilor și așa mai departe.

În fine, cele mai mari amenzi propuse și care pornesc de la 20.000 de lei și pot ajunge până la 40.000 de lei sunt pentru persoanele juridice producătoare sau deținătoare de deșeuri și care nu colectează separat hârtia, metalul, plasticul și sticla sau care nu respectă legislația în ceea ce privește depozitarea deșeurilor rezultate în urma lucrărilor de construcții.

 

Descarcă de aici Noul regulament de salubrizare propus pentru judetul Sibiu

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

taran

Acum 2 ani

in sfarsit am tomberon pentru plastice, poate se face o amenda pentru firma soma ca nu informeaza corect populatia, inca mai astept pliantul in posta, in rest ma documentez de pe net cum sal selectez si cat de murdar sa fie plasticul !!!
Raspunde

Anonymus

Acum 2 ani

ar trebui amendati in primul rand cei de la blocuri unde nu se face aproape deloc colectarea selectiva a deseurilor... sa le verse acolo inapoi si sa nu le mai adune pana asociatile de proprietari de la blocuri nu si le sorteaza corect. Soma trebuie amendata pentru lipsa publicitatii si informarii corecte a oamenilor asupra tipurilor de deseuri si cum trebuiesc colectate. Va dau numai un exemplu: cutiile de lapte care au in componenta: hartie, aluminiu(unele) si plastic. Acestea unde se arunca: plastic si metal sau negre?
Raspunde

miki maus

Acum 2 ani

Ar fi fost frumos sa ia in considerare si alte cerinte legislative. EX: Ordin 994 / 2018
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus