Miercuri,
19.01.2022
Partial Noros
Acum
-5°C

„Legi nescrise” - gândurile de iubire ale unei profesoare de literatură, lansate la Sibiu

„Legi nescrise” - gândurile de iubire ale unei profesoare de literatură, lansate la Sibiu

Sibianca Andra Tischer, profesoară de literatură la Colegiul Național „Octavian Goga”, și-a lansat primul volum de poezii, arătând astfel Sibiului că orașul nostru mai are un artist de seamă - o femeie sensibilă, pregătită să își pună în cele mai frumoase cuvinte iubirea pentru versuri și pentru toți scriitorii care de-a lungul timpului i-au fost inspirație.

„Nu sunt poetă...”, își începe Andra Tischer pledoaria la lansarea volumului de poeme care îi poartă numele și care, de asemenea, poartă amprenta acestor trei cuvinte. Cu toate acestea, cei prezenți săptămâna trecută la Librăria Humanitas, elevi, foști elevi, prieteni, precum și Radu Vancu și Dragoș Varga, artiști cunoscuți ai Sibiului, au ținut să o contrazică.

46774754_184884189120309_8742039544527847424_n

Cei prezenți la evenimentul deosebit din centrul orașului au avut bucuria de a pleca acasă cu un volum semnat de Andra Tischer.

„Lansarea cărții mele sau Ce poate ieși în urma unei întâlniri întâmplătoare, în fața unui chioșc cu covrigi... Povestea e simplă: ne-am întâlnit într-o dimineață însorită (încă) de octombrie, într-o formulă deja consacrată prin colaborarea din cadrul Concursului de creație ”Radu Stanca – Pașii poetului prin burgul medieval”. Eu, Radu Vancu, Dragoș Varga. „Când facem lansarea”, a întrebat Dragoș, apoi Radu a lansat data. Nu poți refuza o asemenea onoare, nu-i așa? Chiar dacă vine la pachet cu emoții imposibil de stăpânit... care durează la nesfârșit, parcă. M-a bucurat atât de mult prezența oamenilor dragi, fosti și actuali elevi, prieteni, confrați literari, atmosfera a fost atât de plăcută până la urmă, încât m-am simțit extraordinar, cu toate că am avut trac până când am semnat ultima carte din cele peste 50 de exemplare pe care le-am dăruit cu toată dragostea”
46628680_205844546977700_8776633272714133504_n

Ohara Donovetsky, prozatoarespune despre volumul Andrei Tischer că este scris cu propriul sânge al artistei, reușind să creeze o serie de poezii seducătoare.

„Prezentul volum al Andrei Podia Tischer arată cum tema mare a iubirii trece astfel prin diverse registre, tonuri, ritmuri și stări, pentru că modul în care autoarea le surprinde este unul minuțios, dar și riguros, de parcă ar fi înzestrată cu o lupă enormă cu care lucrează o bijuterie în filigran, pentru a-și înscrie (și) poeziile de față. Prin vene pare să aibă cerneală în loc de sânge, pentru că propriul sânge i-a folosit pentru a le scrie. Ce rezultă este o poezie a unei (hiper)lucidități copleșitoare, izvorâte din sinceritate, dar și din necesitatea de a se înțelege, de a se situa corect în raport cu lumea din jur, pe care o construiește în și prin celălalt, dar fără romanțiozitate și fără romantism. Prin aceasta, poeziile sunt cu atât mai seducătoare cu cât ele sunt imagini ale sufletului dezgolit, necosmetizat”
46525685_448646615540021_8410570792009465856_n

Licențiată în Filologie, Andra Tischer trăiește în Sibiu, fiind profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național ”Octavian Goga” din Sibiu. A colaborat în cadrul Cercului Literar de la Cluj cu analize critice asupra creațiilor membrilor grupării, publicate în volume antologice, publică poezie în revistele Cenaclul de la Păltiniș, Confluențe.org, Logos și Agape (Timișoara), revista ”Singur” (Târgoviște), Melidonium (Roman, Neamț). Din 2015 până în 2017 a fost Secretar general de redacție la revista online Literatura de Azi, unde a publicat proză, poezie și articole critice.

În prezent este directorul publicației online Bel-Esprit, revistă de cultură, literatură și artă.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus