Județul Sibiu se află în topul clasamentului județelor cu cele mai multe persoane traficate, fiind depășit doar de Dolj și Iași. Surprinzător este faptul că numărul celor traficați a crescut de nouă ori în anul 2017 față de numărul victimelor identificate în 2016.
Cu o lună în urmă Guvernul a aprobat Strategia naţională împortiva traficului de persoane pentru perioada 2018-2022, la inițiativa Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane (ANITP). Instituția a transmis atunci că prin acest document statul și-ar dori o abordare diferită în ceea ce priveşte „cadrul organizatoric necesar implementării, monitorizării şi evaluării acesteia”.
La nivel național, în anul 2017 au fost identificate 662 de victime ale traficului de persoane. Numărul rămâne ridicat, chiar dacă e mai mic decât în anul precedent (756 victime în 2016).
În ultimii 2 ani, în cazul traficului transfrontalier primele cinci țări de destinație pentru exploatarea victimelor sunt aceleași: Italia, Franţa, Germania, Spania și Marea Britanie. Femeile sunt traficate cel mai mult - atât cele majore, cât și minore: în 2017 acestea au avut o pondere de 76,4%, traficul în scopul exploatării sexuale având o pondere de 68,8% din total.
Autoritățile subliniază că nivelul de educație scăzut și foarte scăzut în rândul victimelor identificate rămâne constant - adică 88% dintre acestea au cel mult studii gimnaziale finalizate, în timp ce ponderea victimelor fără educație ajunge la 8% din total (față de 9% în 2016). „În acest context, nu este întâmplător faptul că foarte multe victime au consimțit ofertelor sau promisunilor din sfera practicării prostituției sau cerșetoriei, însă odată ajunse la destinație, condițiile agreate s-au schimbat, îmbrăcând forma exploatării forțate. Nu putem să nu remarcăm, așadar, faptul că educația primită de victime condiționează negativ aderența acestora la ofertele primite din partea traficanților”, spun cei de la ANITP.
Situația în județul Sibiu
Conform statisticii oficiale, anul trecut a fost unul trist pentru județul Sibiu. Acesta se află printre primele în care traficanții de persoane s-au simțit stăpâni pe viețile altora: Dolj (68 de victime), Iași (59), Sibiu (57), Galați (46), Prahova și Neamț (câte 34) au înregistrat o valoare cumulată de 45,2% din totalul victimelor identificate.
Surprinzător este faptul că în județul Sibiu s-a înregistrat o activitate înaltă a traficului de persoane, comparativ cu anul precedent, când doar șase persoane au avut de suferit.
Statistica celor de la ANITP arată că cei mai mulți au fost traficați pentru a fi exploatați sexual (36 de cazuri) și pentru a cerși (19 cazuri). Două cazuri au fost identificate când victimele au fost recrutate pentru a fi exploatate prin muncă.
De asemenea, cele mai multe persoane au devenit victime din cauza unor cunoștințe sau prieteni, a vecinilor sau a unor rude sau parteneri.
Într-o analiză a ANITP se menționează că „grupările criminale își menţin mobilitatea şi flexibilitatea și tind să acţioneze concomitent în mai multe ţări, în special acolo unde există o cerere crescută pe piaţa serviciilor sexuale, dar şi pe piața forței de muncă, precum şi condiţii favorabile practicării cerşetoriei de către minori. Se observă, de asemenea, orientarea grupărilor infracționale spre exploatarea sexuală a victimelor, în plan intern, fiind preferate tot victimele minore, ușor de recrutat și exploatat. În acest context, patternurile de recrutare a viitoarelor victime ale traficului de persoane speculează întreg contextul de viață al românilor care devin victime, fie că se află deja în țara de destinație a exploatării, fie că sunt încă în țară”.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 7505
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
BB
Acum 4 ore
Sibian și eu
Acum 4 ore
AUR
Acum 5 ore
Kokos
Acum 5 ore
Kokos