Joi,
06.10.2022
Cer Senin
Acum
16°C

Ce fel de turiști străini așteaptă Sibiul în anul 2019: se remarcă o sofisticare

Ce fel de turiști străini așteaptă Sibiul în anul 2019: se remarcă o sofisticare

Ministrul Turismului, sibianul Bogdan Trif, a răspuns pe scurt care va fi strategia instituției de promovare turistică a României pentru anul viitor. Potrivit acestuia, turismul de sănătate, cultural, rural și cel de aventură oferă printre cele mai competitive produse. Specialiștii din domeniu spun că ar fi bine ca România să nu-i înghesuie pe turiști în locurile arhicunoscute și să încerce să le povestească și să-i ducă în zone mai puțin explorate.

Trif a fost întrebat în Parlament dacă instituția pe care o conduce are în vedere o strategie de promovare a țării în anul 2019. Acesta a răspuns că „viziunea de marketing asupra turismului românesc este cea asumată prin Hotărârea Guvernului nr. 20/2012 privind aprobarea Programului multianual de marketing și promovare turistică și a Programului multianual de dezvoltare a destinațiilor, formelor și produselor turistice”. Ministrul crede că turiștii străini au așteptări mari de la țările pe care le vizitează și spune pe ce fel de turiști mizează România.

„Există acum o nouă abordare în ceea ce privește strategia de marketing în contextul în care și pe plan internațional se remarcă o sofisticare a gustului turiștilor aflați în căutare de experiențe deosebite. De aceea, prin acțiunile noastre de promovare, ne adresăm cu precădere celor care optează pentru vacanțe în care arta, cultura, istoria, educația și siritualitatea joacă un rol important”, a răspuns ministrul Turismului.
Acesta mai spune că își dorește îmbunătățirea poziționării României în cadrul piețelor internaționale, precum și faptul că este necesară atragerea de noi segmente și piețe pentru dezvoltarea exportului de servicii turistice românești „prin promovarea produselor turistice românești competitive: turismul de sănătate, turismul cultural, turismul rural, turismul activ și de aventură, turismul în natură și city break”.

În același context, ministrul Turismului recunoaște că domeniul pe care îl administrează nu are rezultatele scontate pentru ca România să se transforme într-o destinație regională puternică. „În prezent, deși turismul din țara naostră deține o pondere redusă din PIB, considerăm că are un potențial sănătos de dezvoltare”, crede Trif, precizând însă că în ultimele decenii „turismul a devenit unul dintre cele mai dinamice domenii ale civilizației actuale”.

Ce fel de turiști ar trebui să atragă România?

Nu există un singur răspuns la această întrebare, crede Simina Manea, directoarea Asociației Județene de Turism Sibiu, „pentru că turismul a devenit un fenomen mondial, iar România este o destinație de călătorie ce oferă un mix de produse turistice atractive pentru profiluri diferite de turiști, cu motivații diverse de călătorie: București este destinația predilectă pentru turismul de business, Transilvania este destinația culturală majoră, Litoralul pentru cel de relaxare&distracție, Delta Dunării este regiunea fanion pentru ecoturism. România are o ofertă atractivă pentru tineri și seniori deopotrivă, pentru pasionații de cultură urbană sau rurală, pentru iubitorii de natură sau pentru organizatori de evenimente. În primul rând trebuie să ne propunem ca țară să ne cunoaștem mai bine oaspeții actuali și să atragem mai mulți și mai relevanți prin strategii coerente de marketing, implementate prin eforturi conjugate publice și private, prin parteneriate locale, naționale și europene. Avem posibilitatea să profităm de contextul european favorabil, de conectivitatea aeriană cu numeroase piețe sursă, de produsele turistice performante ale destinației România, dar și de competențele digitale ale românilor.”

Directoarea AJTS precizează că în ultimii ani promotorii turismului sibian sunt preocupați de calitatea destinației și de sustenabilitatea acesteia și urmăresc structurarea și promovarea ofertelor pentru produsele prioritare cultură&gastronomie, natură&aventură, MICE, pentru a crește durata sejurului, veniturile și beneficiile din turism. „Grație parteneriatului cu operatorii locali, reușim să cunoaștem profilului vizitatorilor și tot împreună construim produse adaptate pentru oaspeții noștri din Europa (Germania, Austria, Spania, Marea Britanie, Italia, Franța, Polonia, țările nordice) sau din afara Europei (Israel, Statele Unite ale Americii, China, Singapore)”.

La rândul ei, Adela Dadu, cunoscut ghid de turism în Sibiu, crede că ministrul Bogdan Trif a vorbit în termeni generali despre promovarea turistică a țării. „Artă, cultură, istorie sunt termeni generali, ce reprezintă domenii largi. E nevoie de o strategie care să explice clar unde este nevoie să fie atrași turiști și ce li se poate oferi acestora”, spune Adela Dadu. Ghidul mai spune că cei care se ocupă de promovarea turistică a României se concentrează prea mult în aceleași locuri, fără a promova localități sau regiuni care sunt la fel de frumoase ca cele arhicunoscute. „Nu ar trebui să-i înghesuim pe turiști în zonele populare. Suntem obișnuiți că autocarele cu turiști pleacă la Bran, la Castelul Peleș, îi aducem pe Transfăgărășan și atât. Chiar și aici la noi, majoritatea vine sau este adusă în Sibiu și Biertan, dar mai este Mediașul; cred că trebuie să le arătăm turiștilor și satele din Valea Secașelor sau din Târnave. Sau înspre Mărginime totul se oprește la Păltiniș, poate și la Gura Râului, dar puțini știu de sate precum Vale”, explică Adela Dadu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

popescu

Acum 3 ani

A fost intrebat dl. ministru, daca stie ca Timisoara va fi Capitala Culturala Europeana in 2021, iar Sibiul, Regiune gastronomica regionala 2019? si care este implicarea ministerului si dânsului in aceste evenimente?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus