Vineri,
20.09.2024
Innorat
Acum
13°C

Marile orașe din Transilvania și Banat își fac alianță. Sibiul nu se înțelege cu Cisnădie pentru o zonă metropolitană

Marile orașe din Transilvania și Banat își fac alianță. Sibiul nu se înțelege cu Cisnădie pentru o zonă metropolitană

„Alianța Vestului” - asta intenționează să creeze primarii a patru mari orașe din Transilvania și Banat: Cluj-Napoca, Oradea, Arad și Timișoara. Aceștia vor să coopereze astfel pe proiectele mari. Între timp, Sibiul - care poate profita de această înțelegere - nu găsește limbă comună cu Cisnădie, Șelimbăr și alte localități din jurul orașului pentru a forma o zonă metropolitană.

Primarii orașelor Timișoara, Arad, Oradea și Cluj-Napoca vor semna chiar astăzi documentul de bază al „Alianței Vestului“, prin care administrațiile locale ale celor patru municipii vor coopera pe proiectele mari. G4media scrie că cei patru edili, inițiatori ai proiectului „Patrulaterala Vestului”, Nicolae Robu (Timișoara), Gheorghe Falcă (Arad), Ilie Bolojan (Oradea) și Emil Boc (Cluj-Napoca), vor semna, la Timișoara, la sediul Primăriei, de la ora 15.00, în prezența presei, „documentul temelie” al alianței.

„Având în vedere interesul mare pentru proiect, arătat de alte administrații publice locale din această parte de țară, o dată cu semnarea acestui document, numele asocierii se va schimba din Patrulaterala Vestului în Alianța Vestului -în abreviere: AVE-, pentru a se evidenția caracterul ei deschis”, se arată într-un comunicat de presă.
Prin această înțelegere se dorește ca cele patru orașe din Transilvania și Banat să facă schimb de idei, dar și să coopereze pe proiecte mari, în primul rând de conectivitate de mare viteză, precum și în domeniile cultură, educație, sănătate, turism, sport, securitate și dezvoltare, în sens larg. Un prim pas a fost făcut deja - „Clujul a decis să nu mai aștepte Guvernul și să preia construirea spitalului regional”, mai scrie sursa citată.

Sibiul, fără o zonă metropolitană

Între timp, Sibiul nu se poate înțelege cu primarii din localitățile din jur în privința unei zone metropolitane - chiar dacă toți și-o doresc. Despre aceasta se vorbește de mai mulți ani, în septembrie 2016 având loc prima întâlnire dedicată înființării unei zone metropolitane Sibiu, la care au participat 16 primari.

CITIȚI ȘI: Zona metropolitană Sibiu: 16 localități au spus ”da”

Toți cei prezenți atunci la întrevedere au fost de acord cu înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Sibiu. Aceștia au semnat și o declarație de intenție pe tema intereselor pe care le urmărește preconizata zonă metropolitană. Însă subiectul a fost de actualitate, deoarece a fost pus pe agenda publică în campanie electorală, pentru că după aceasta „crearea zonei metropolitane Sibiu” a intrat în umbră.

Despre beneficiile creării Zonei Metropolitane Sibiu vorbesc aproape toți. Recent, într-un interviu la TSTV,  primarul din Sadu, Valentin Ivan, care este și președintele filialei sibiene a Asociației Comunelor din România, a spus că acesta este „un proiect ce ar putea aduce mari beneficii zonelor mărginașe Sibiului și ar putea atrage uriașe fonduri europene”. Ivan a adăugat că există mari întârzieri, dar că ar mai fi speranțe pentru a-l vedea devenit realitate. „Sunt mulți primari care își doresc foarte mult implementarea proiectului de zonă Metropolitană. Vă spun că am insistat foarte, foarte mult și cred că după toate problemele acestea administrative care se năpustesc asupra noastră să reușim totuși să avem o întâlnire cu doamna primar al municipiului Sibiu vizavi de ultima formă a actului de asociere dintre comunitățile locale și să nu pierdem trenul de finanțare 2020-2027”, a mai spus Ivan.

Recent, și primarul de Șelimbăr, Marius Grecu, a amintit despre necesitatea acestei zone, vorbind despre problema transportului în comun din localitate. Grecu crede că aceasta se poate rezolva doar prin crearea zonei metropolitane: „Singura soluție pentru dezvoltarea armonioasă, în concordanță cu ce se întâmplă în municipiu, a tuturor localităților din jurul Sibiului, este crearea Zonei metropolitane”, a spus primarul de Șelimbăr.

Primarul din Cisnădie, Gheorghe Huja, a vorbit anul trecut într-un interviu pentru Turnul Sfatului despre Zona metropolitană, menționând că nu vrea să intre în polemică cu primarul de Sibiu, Astrid Fodor, „deoarece se va supăra”. „Dacă discutăm de un proiect larg, prin intermediul căruia să obținem o finanțare, de ce nu? (...)”, mai spunea Huja.

Ce înseamnă zona metropolitană

Parlamentul a definit noțiunea în anul 2001: „zonă constituită prin asociere, pe bază de parteneriat voluntar, între marile centre urbane (Capitala României și municipiile de rangul I) și localitățile urbane și rurale aflate în zonă imediată, la distanțe de până la 30 de km, între care s-au dezvoltat relații de cooperare pe multiple planuri”.

Prima astfel de zonă metropolitană înființată în România a fost cea construită în jurul Iașiului. Discuțiile au început în toamna anului 2002 și, cu sprijin american, Zona metropolitană Iași a fost înființată în aprilie 2004 de către municipiul Iași și 13 comune înconjurătoare. De atunci, în România au mai apărut alte zece astfel de asocieri (Constanța, Craiova, Brașov, Cluj, Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Tîrgu Mureș, Roman și Suceava).

Teoretic, pornind de la definiția din lege, Zona metropolitană Sibiu (ZMS) ar putea reuni într-o asociere alături de Sibiu nu mai puțin de cinci orașe (Avrig, Cisnădie, Miercurea Sibiului, Săliște, Ocna Sibiului, Tălmaciu) și 24 de comune (Alțâna, Apoldu de Jos, Boița, Cristian, Gura Râului, Loamneș, Ludoș, Marpod, Mihăileni, Nocrich, Orlat, Poplaca, Racovița, Rășinari, Sadu, Șeica Mică, Șeica Mare, Șelimbăr, Slimnic, Șura Mare, Șura Mică, Tilișca, Turnu Roșu și Vurpăr).

FOTO principală: Wikimedia Commons / Gratziela Ciortuz

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

18 comentarii

roata

Acum 5 ani

tare. salut bucuresti! ramai cu orientul .VAMA VAMA
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Paul Sibian

Acum 5 ani

Noi nu ne aliem cu nimeni pentru ca deja suntem la ani lumina de ei, toti ceilalti viseaza doar sa ajunga ca Sibiul, acest Los Angeles al Europei!
Raspunde

Cetateanu' Turmentat

Acum 5 ani

Asta pentru ca Sibiul este condusa de catre sefi de creatie (# Fodor) incompetenti in functii administrative.
Raspunde

Ironim

Acum 5 ani

Se pare ca Cisnadia nu vrea sa se 'alieze' cu Sibiul pentru zona metropolitana.Lui Huja ii este frica sa nu ramana fara fotoliu.
Raspunde

lol

Acum 5 ani

Intreb si eu pentru un prieten care nu vede legatura intre mere si pere, alianta celor din vest se face pentru o zona metropolitana?
Raspunde

Sasoaica

Acum 5 ani

...exact sf Paul - Sibiul este greu de intrecut - asa de exemplu " Tzigania din Piata Mare " adevarati artisti doamna Fodor si aliatii ei :)
Raspunde

Chirca

Acum 5 ani

Huja mai bine face niste danburi in oras decat sa se asocieze intr'o zona metropolitana.Furaciuni pe fata cu viziune si interese marunte.
Raspunde

Luca

Acum 5 ani

Guten Morgen , Guten Tag / Nu ma amestec , nu ma bag ! Avem si noi Viorica noastră ... :-(
Raspunde

Andrei

Acum 5 ani

FDGR nu este de acord cu aceasta propunere de zona metropolitana ,deoarece membrii acestei formatiuni politice sunt batrani,Fodor Astrid are peste 65 ani si nu o mai intereseaza decat Sibiul!O asemenea implicare ar periclita pentru FDGR scorul alegerilor din 2020 la Primaria Sibiu,la Consiliul Local scaderea e vizibila la fiecare scrutin !
Raspunde

Eu

Acum 5 ani

Scăpăm de baba asta și poate ne aliem unde trebuie. Acum e momentul să susținem acest efort și să mergem cu toții în acea direcție. Și la revoluție tot de acolo a pornit totul, din Timișoara. Acum trebuie sa intrăm și noi lângă ei că de nu rămânem deoparte
Raspunde

Alzara 1918

Acum 5 ani

1. Exemplul Brașovului e la doi pași 2. Ce da caute in ZMS Altina ,Mihaileanu etc. ?Ea trebuie sa fie funcțională organic și proporțională cu mărimea “ metropolei “ .
Raspunde

Zigma

Acum 5 ani

Pai, ma gandesc ca si ptr asta e de vina PSD-ul, nu?! Unde sunt acum cei cu m****psd?! Sau ii doare mai mult de ce se intampla in ograda vecina decat in ograda lor?! E isor sa vedem paiul din ochiul guvernului decat barna din ochiul primariei (CJ-ului)....De ani de zile Sibiul traieste din amintiri in timp ce alte orase din zona se dezvolta. Noi am descoperit acum plata prin sms la parcare, in timp ce altii au asa ceva de ani de zile. Si mai si venim sa spunem ca Sibiul e primul oras unde se va implementa asta. Mai grav e ca "jurnalisti" din sibiu sustin asa ceva .. Si din aceasta cauza Sibiul e unde e
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 5 ani

Sibiul are cea mai competenta administratie din tara,asta sa nu zic din regiune. De ce ar avea nevoie veorica de Sibiu de zona metropolitana,avem deja Metro in oras! Presimt ca viitorul premier poate fi tante !
Raspunde

Silviu

Acum 5 ani

Greu cu aritmetica de gradinita! Deci cele 5 orase dintr-o posibila zona metropolitana sunt "Avrig, Cisnădie, Miercurea Sibiului, Săliște, Ocna Sibiului, Tălmaciu".
Raspunde

binema

Acum 5 ani

Mai Andrei, de cand o intereseaza pe Fodor Sibiul ?
Raspunde

silviu

Acum 5 ani

Eu inteleg zona metropolitana cu Cristian, Sura Mare, Sura Mica, Rasinari, Poplaca si alte localitati mai mult sau mai putin indepartate de Sibiu. Dar, Selimbar si Cisnadie? Selimbarul este practic un cartier al Sibiului. Tot ce s-a construit acolo s-a construit pentru ca este atat de aproape (acum chiar lipit) de Sibiu. Toate firmele care isi au sediul sau reprezentanta in Selimbar sunt acolo pentru ca, practic, sunt in Sibiu. Cartierul Arhitectilor (foarte nepotrivit nume) din Cisnadie, practic nu este in Cisnadie ci in Sibiu. Este la 10 (zece) km de orasul Cisnadie dar lipit de Sibiu. Cati locuitori din Selimbar si din cartierul Arhitectilor lucreaza in Selimbar sau Cisnadie si cati in Sibiu? Unde merg copiii la scoala si gradinita? Unde merg oamenii la spital? Oare de ce locuitorii Selimbarului si ai cartierului Arhitectilor nu cer intrarea acestor cartiere in componenta Sibiului pentru a se putea realiza o infrastructura mai buna, un transport in comun care sa faca legatura cu punctele de interes din Sibiu, etc? Primarii acestor localitati nu vor cere niciodata asa ceva pentru ca nu renunta la ciolan iar zona metropolitana este blocata tot din cauza lor si nu din cauza Sibiului.
Raspunde

nu conteaza numele

Acum 5 ani

Fără legatura cu continutul articolului, intreb daca nu cumva s-ar fi cuvenit sa existe o similitudine intre numele celor doua localităti enuntate in titlu ? Adica, dacă pentru Sibiu s-a folosit articolul hatărat enclitic L, scriindu-se Sibiul, nu cumva trebuia articulat si substantivul propriu Cisnădie, in forma Cisnădia ? Imi cer iertare daca supar pe cineva, erau doar niste amintiri de gramatică din liceu.
Raspunde

Gratziela Ciortuz

Acum 5 ani

Din intamplare am dat peste pagina dumneavoastra. Totusi, nu e corect sa folositi fotografia mea la articol fara a mentiona autorul. Chiar daca aceasta se poate folosi gratuit, conditia este sa se mentioneze creditele autorului. Va rog, asadar, sa remediati eroarea, sau va trebui sa raportez folosirea nepotrivita a fotografiei. Va multumesc, Gratziela Ciortuz
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus