Vineri,
19.04.2024
Innorat
Acum
4°C

Unde se mănâncă mai bine? În spital sau în pușcărie?

Unde se mănâncă mai bine? În spital sau în pușcărie?

O foarte mare diferență între mâncarea de spital și cea de penitenciar nu există. În afară de câteva mici excepții care apar la alocațiile din comparația spital vs. penitenciar, totul e cam la același nivel. Ba mai mult, în unele cazuri, penitenciarul câștigă puncte, reușind să facă din bani mai puțini același lucru pe care un spital îl face cu o sumă ușor mai mare.

După publicarea articolului privind meniurile Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, mai mulți cititori și-au exprimat curiozitatea de a afla care este situația, comparativ, în penitenciare. Reporterul Turnul Sfatului a primit câteva informații privind meniurile și sumele alocate deținuților din penitenciarele Aiud și Jilava, dar și din alte trei spitale sibiene, pentru a face o punere în balanță. Rezultatul îl descoperiți mai jos.

Reamintim faptul că la Spitalul Județean Sibiu alocația pentru pacienți se încadrează între 7,8 și 11,7 lei/internat/zi. În acești bani, pacientul primește dimineața ceai, pâine, margarină, brânză de vaci/brânză topită, la prânz ciorbă de fasole verde și os, tocăniță de ciuperci și orez, iar la cină va primi ceai, polonez, margarină și muștar, potrivit reprezentanților SCJU Sibiu.

În principiu cam aceeași alocație o au și deținuții de la Penitenciarul Aiud. Potrivit răspunsului trimis de reprezentanții penitenciarului, la solicitarea reporterului Turnul Sfatului, sumele nu diferă foarte mult comparativ cu spitalul județului Sibiu. La valoarea de 7,46 - 7,8 lei/deținut/zi se încadrează meniurile, iar forma lor nu diferă foarte mult.

Dintr-o alocație de 7,8 lei/deținut pe zi deținuții tineri și minori primesc:

Dimineața: lapte, biscuiți, brânză, slănină, ou

Prânz: ciorbă de orez cu carne de pui, fasole bătută cu jumări, varză murată, măr

Cină: pilaf de orez cu carne

Cam același lucru, cu singura diferență că dimineața laptele și biscuiții se înlocuiesc cu ceai, se aplică pentru deținuții arestați preventiv și persoanele condamnate definitiv care nu muncesc. Prețul diferă: pentru aceste două categorii, penitenciarul alocă doar 5,16 lei.

Alocații diferite chiar și între spitale...

Nu e nevoie să ieșim din județ ca să găsim un spital unde se mănâncă puțin mai bine. Nici măcar din oraș nu trebuie să ieșim. La vreo 15 minute de mers pe jos de la SCJU, ajungem la Spitalul de Psihiatrie, acolo unde se schimbă datele problemei. De la o alocație de 7,8 lei, aici sărim la 12 lei, iar meniurile diferă și ele. Ciorbiță a la grec, gulaș de porc cu paste, mămăliguță cu brânză de vaci și brânză topită se află toate pe meniul unei singure zile la Spitalul de Psihiatrie, arată reprezentanții unității medicale.

Iată cum arată meniul unei zile petrecută în Spitalul „Gh Preda” din Sibiu:

Dimineața: pâine, ceai, unt, suncă de pui, gem

Prânz: supă de pui cu găluște, iahnie de fasole boabe și cârnați, salată

Cină: ceai, ciulama de ciupercuțe cu paste

Mâncare preparată în unitate

În câteva cazuri, mâncarea este preparată în unitatea medicală sau în penitenciar, după caz. Potrivit informațiilor furnizate de Spitalul de Pediatrie, spre exemplu, pacienții primesc porții preparate de angajați ai spitalului. Iată meniul unei zile:

Dimineața: ceai, cacao cu lapte, pâine cu unt, gem

Prânz: supă cu tăiței, pilaf de orez cu friptură de pui, salată de varză, compot

Cină: ceai, pâine cu unt, gem, parizer

Și aici, la fel ca în cazul pacienților de la psihiatrie, există și două gustări, respectiv mere și napolitane. Norma zilnică de hrană pentru copiii cu vârste între 3 și 16 ani cu regim normal este de 12 lei/zi.

Același principiu se aplică la Penitenciarul Jilava. În penitenciarul din București, pentru hrănirea deținuților se achiziționează alimente, pe care le prepară în cadrul Blocului Alimentar, respectiv:

Dimineața: ceai, biscuiți, margarină, brânză, ou

Prânz: ciorbă de legume, paste cu sos și carne de pui, măr

Cină: orez sârbesc, pâine, lapte, iaurt

tabel penitenciare spitale

Trei mese principale și două gustări, la TBC

Spitalul de Pneumoftiziologie este excepția de la regulă. Cu un meniu care se ridică la valoarea de 15 lei/internat/zi, în condițiile în care în medie valoarea alocației este de 7 lei și ceva, reprezentanții spitalului se pot lăuda cu niște mese, am putea spune, chiar copioase.

La o primă privire poate nu diferă prea mult. Dimineața avem același ceai, servit alături de o felie de pâine cu unt, cremvurști și muștar, la prânz avem ciorbă de varză, friptură din pulpe de pui cu garnitură și o salată orientală, iar cina constă în ceai cu cașcaval, șuncă și unt sau, în cazurile speciale, ceai cu brânză de vaci, friptură din pulpă de porc/pui și unt. Pe lângă acestea însă pacientul beneficiază și de gustări între mese.

Iar diferența se face cu siguranță la prezentarea din farfurie.

spital tbc meniu (2)

spital tbc meniu (1)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

bibi

Acum 5 ani

No zi ma unde vrei sa servesti masa? La puscarie sanatos sau la spital bolnav? Hmmm......!
Raspunde

Fyall

Acum 5 ani

Atunci când țara e condusă de infractori și pușcăriași, e normal ca ei sa fie mai importanți ! Noi plătim miliarde asigurări de sănătate , iar când ajungi in spital ești pe aceeași treapta sau mai jos decât un pușcăriaș!! Trăiască tovarășul Liviu Dragnea și Partidul mult iubit , PSD !!!
Raspunde

Mihai

Acum 5 ani

Nu te teme si inainte de PSD la fel era maincarea in spital. La fel se fura, bucataresele nu sunt interesate de cine guverneaza; la fel isi umplu sacosele
Raspunde

dancp2

Acum 5 ani

comparatia nu isi are rostul conf ziselor de un fos presedine CE ARE S..A cu PREFECTURA oricum nu e ok sa fii nici ion spital nici la pirnaie(parere personala)
Raspunde

lol

Acum 5 ani

Cel mai bine si mai ieftin se mananca la parlament- o combinatie intre spital si puscarie.....
Raspunde

Pifan

Acum 5 ani

...mai bine este mancarea in armata ...mai ales de ziua lu Klausi !
Raspunde

lol

Acum 5 ani

Gresesti! Cand se da colan cu fasole de 1 decembrie, nu e ziua lui klausi....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus