O foarte mare diferență între mâncarea de spital și cea de penitenciar nu există. În afară de câteva mici excepții care apar la alocațiile din comparația spital vs. penitenciar, totul e cam la același nivel. Ba mai mult, în unele cazuri, penitenciarul câștigă puncte, reușind să facă din bani mai puțini același lucru pe care un spital îl face cu o sumă ușor mai mare.
După publicarea articolului privind meniurile Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, mai mulți cititori și-au exprimat curiozitatea de a afla care este situația, comparativ, în penitenciare. Reporterul Turnul Sfatului a primit câteva informații privind meniurile și sumele alocate deținuților din penitenciarele Aiud și Jilava, dar și din alte trei spitale sibiene, pentru a face o punere în balanță. Rezultatul îl descoperiți mai jos.
Reamintim faptul că la Spitalul Județean Sibiu alocația pentru pacienți se încadrează între 7,8 și 11,7 lei/internat/zi. În acești bani, pacientul primește dimineața ceai, pâine, margarină, brânză de vaci/brânză topită, la prânz ciorbă de fasole verde și os, tocăniță de ciuperci și orez, iar la cină va primi ceai, polonez, margarină și muștar, potrivit reprezentanților SCJU Sibiu.
În principiu cam aceeași alocație o au și deținuții de la Penitenciarul Aiud. Potrivit răspunsului trimis de reprezentanții penitenciarului, la solicitarea reporterului Turnul Sfatului, sumele nu diferă foarte mult comparativ cu spitalul județului Sibiu. La valoarea de 7,46 - 7,8 lei/deținut/zi se încadrează meniurile, iar forma lor nu diferă foarte mult.
Dintr-o alocație de 7,8 lei/deținut pe zi deținuții tineri și minori primesc:
Dimineața: lapte, biscuiți, brânză, slănină, ou
Prânz: ciorbă de orez cu carne de pui, fasole bătută cu jumări, varză murată, măr
Cină: pilaf de orez cu carne
Cam același lucru, cu singura diferență că dimineața laptele și biscuiții se înlocuiesc cu ceai, se aplică pentru deținuții arestați preventiv și persoanele condamnate definitiv care nu muncesc. Prețul diferă: pentru aceste două categorii, penitenciarul alocă doar 5,16 lei.
Alocații diferite chiar și între spitale...
Nu e nevoie să ieșim din județ ca să găsim un spital unde se mănâncă puțin mai bine. Nici măcar din oraș nu trebuie să ieșim. La vreo 15 minute de mers pe jos de la SCJU, ajungem la Spitalul de Psihiatrie, acolo unde se schimbă datele problemei. De la o alocație de 7,8 lei, aici sărim la 12 lei, iar meniurile diferă și ele. Ciorbiță a la grec, gulaș de porc cu paste, mămăliguță cu brânză de vaci și brânză topită se află toate pe meniul unei singure zile la Spitalul de Psihiatrie, arată reprezentanții unității medicale.
Iată cum arată meniul unei zile petrecută în Spitalul „Gh Preda” din Sibiu:
Dimineața: pâine, ceai, unt, suncă de pui, gem
Prânz: supă de pui cu găluște, iahnie de fasole boabe și cârnați, salată
Cină: ceai, ciulama de ciupercuțe cu paste
Mâncare preparată în unitate
În câteva cazuri, mâncarea este preparată în unitatea medicală sau în penitenciar, după caz. Potrivit informațiilor furnizate de Spitalul de Pediatrie, spre exemplu, pacienții primesc porții preparate de angajați ai spitalului. Iată meniul unei zile:
Dimineața: ceai, cacao cu lapte, pâine cu unt, gem
Prânz: supă cu tăiței, pilaf de orez cu friptură de pui, salată de varză, compot
Cină: ceai, pâine cu unt, gem, parizer
Și aici, la fel ca în cazul pacienților de la psihiatrie, există și două gustări, respectiv mere și napolitane. Norma zilnică de hrană pentru copiii cu vârste între 3 și 16 ani cu regim normal este de 12 lei/zi.
Același principiu se aplică la Penitenciarul Jilava. În penitenciarul din București, pentru hrănirea deținuților se achiziționează alimente, pe care le prepară în cadrul Blocului Alimentar, respectiv:
Dimineața: ceai, biscuiți, margarină, brânză, ou
Prânz: ciorbă de legume, paste cu sos și carne de pui, măr
Cină: orez sârbesc, pâine, lapte, iaurt
Trei mese principale și două gustări, la TBC
Spitalul de Pneumoftiziologie este excepția de la regulă. Cu un meniu care se ridică la valoarea de 15 lei/internat/zi, în condițiile în care în medie valoarea alocației este de 7 lei și ceva, reprezentanții spitalului se pot lăuda cu niște mese, am putea spune, chiar copioase.
La o primă privire poate nu diferă prea mult. Dimineața avem același ceai, servit alături de o felie de pâine cu unt, cremvurști și muștar, la prânz avem ciorbă de varză, friptură din pulpe de pui cu garnitură și o salată orientală, iar cina constă în ceai cu cașcaval, șuncă și unt sau, în cazurile speciale, ceai cu brânză de vaci, friptură din pulpă de porc/pui și unt. Pe lângă acestea însă pacientul beneficiază și de gustări între mese.
Iar diferența se face cu siguranță la prezentarea din farfurie.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Spitalul Județean Sibiu , Urgență Sibiu , Penitenciarul Jilava , Spitalului Clinic Județean , Turnul Sfatului , Penitenciarul Aiud , Reporterul Turnul Sfatului , Blocului Alimentar , Gh Preda , Penitenciarul Poarta Albă
Vizualizari: 9201
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Gigil sibianu forta
Acum 5 ore
Sorin Stoica
Acum 5 ore
Rădulescu
Acum 6 ore
Popa
Acum 6 ore
Dincă