Vineri,
07.10.2022
Cer Senin
Acum
20°C

În câte școli din Sibiu se predă șahul ca materie opțională

În câte școli din Sibiu se predă șahul ca materie opțională

În mai 2014, Federaţia Română de Şah a semnat un acord cu Ministerul Educaţiei pentru ca, din toamna acelui an, şahul să fie introdus în şcoli ca materie opţională. În prezent, în Sibiu, „sportul minții” se predă ca materie opțională în doar două școli.

La evenimentul din 2014 premierul de atunci Victor Ponta anunța că Federaţia Internaţională de Şah, prin intermediul federaţiei române, va dota 500 de şcoli din mediul rural cu table, piese, manuale şi tot echipamentul necesar pentru studierea şahului.

În ciuda optimismului și a declarațiilor pompoase, șahul nu a ajuns în toate școlile din țară. O statistică oficială la nivel național urma să ofere ministrul Educației în Parlament încă săptămâna trecută, dar aceasta întârzie să apară.

Turnul Sfatului a solicitat Inspectoratului Școlar Județean care e situația privind acest subiect în județ. Constantin Dincă, purtătorul de cuvânt al instituției, ne-a spus că în tot județul Sibiu șahul serpedă ca disciplină opțională în doar două școli: la Școala Gimnazială ”Marțian Negrea” din Valea Viilor și la Liceul Teoretic ”Gheorghe Lazăr” din Avrig. În primul caz „sportul minții” este studiat într-o clasă de a VI-a și este predat de profesorul Rău Simona, iar la Avrig - în clasa a V-a (profesor Andrei Feordean) și clasa a VI-a (profesor Vasile Rusu). Din informațiile pe care le deținem însă, șahul se mai predă cel puțin și la Școala Gimnazială nr. 18 din Sibiu.

În altă ordine de idei, Dincă a precizat că numărul profesorilor de șah este insuficient. „Unitățile de învățământ nu trebuie să solicite către ISJ Sibiu introducerea de opționale. În conformitate cu planurile cadru, pentru fiecare an gimnazial elevii au dreptul de la 1 până la 3 opționale.  Propunerea o realizează cadrul didactic din școală către comitetele de părinți ale claselor, iar dacă aceștia doresc studierea șahului de către copiii lor vor alege acest opțional prin vot închis”, ne-a explicat reprezentantul IȘJ Sibiu.

FOTO: http://sahinscoala79.blogspot.com/

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

3 comentarii

CO CA

Acum 3 ani

...sti sah -- muta nebunul !!
Raspunde

Speed

Acum 3 ani

La Sibiu sah, la Teleorman curs de cum sa votezi de 10 ori pentru 1 kil de fasole.
Raspunde

PuieMSD

Acum 3 ani

nu mai fiti naivi optionalele sunt alese de catre director in functie de cum are el nevoie de faca planul cadru al profesorilor care nu au destule ore in norma de baza..deci votul parintilor e o utopie in sistemul de invatamant romanesc..
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus