Vineri,
27.01.2023
Ninsoare
Acum
0°C

Sibiul colectează selectiv! Sistemul de colectare se digitalizează: recipientele pentru rezidual vor fi dotate cu cip-uri (P)

Sibiul colectează selectiv! Sistemul de colectare se digitalizează: recipientele pentru rezidual vor fi dotate cu cip-uri (P)

Modificările legislative impuse la nivel național pentru a crește gradul de colectare selectivă a deșeurilor de către populație au determinat autoritățile județene să introducă o serie de ample modificări la Sibiu. Una din aceste modificări prevede dotarea tuturor recipientelor pentru colectarea deșeurilor reziduale (recipientele de culoare neagră) cu cip-uri de identificare.

“Plătește pentru cât arunci“ este unul din principiile introduse în legislația națională, după adoptarea OUG 74/2018, act legislativ emis cu scopul de a determina cetățenii de a selecta deșeurile astfel încât cantitățile depozitate la groapa de gunoi să fie cât mai mici. În acest context, reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu informează cetățenii și agenții economici din Zona 1 a județului că în perioada imediat următoare sistemul de colectare selectivă va fi supus unor modificări menite a îmbunătăți gradul de colectare separată la sursa de producere.

Iar primul pas în această direcție este cel de creare a unei infrastructuri digitale de monitorizare a deșeurilor. Practic, fiecare pubelă de deșeuri reziduale va fi dotată cu un cip (pubelele au spații dedicate pentru amplasarea unor astfel de cipuri). Odată montate pe pubele, fiecare cip va fi ”marcat” cu adresa la care se află pubela respectivă, astfel încât la ridicarea deșeurilor, când pubelele vor fi golite în autospeciale, sistemul digital al acestor mașini va ”citi” faptul că de la adresa respectivă a fost descărcată pubela de deșeuri reziduale la o anumită dată și oră. Totodată, această informație va fi transmisă într-un sistem centralizat, aflat la dispoziția autorităților. ”În felul acesta noi vom putea face un sistem de calcul bazat atât pe volum, cât și pe frecvența de colectare. Acest sistem va fi implementat în întreaga zonă 1 a județului Sibiu”, arată reprezentanții ADI Eco Sibiu. Noile cip-uri de identificare vor fi montate și pe recipientele destinate deșeurilor reziduale amplasate pe platformele de colectare publică. În acest fel, va putea fi calculată și cantitatea de deșeuri reziduale generate de cetățenii “arondați“ fiecărei platforme publice de colectare a deșeurilor. Prin crearea acestei platforme digitale de monitorizare a colectării deșeurilor, reprezentanții ADI Eco Sibiu urmăresc ca, împreună cu autoritățile locale, să aplice principiul “Plătește pentru cât arunci“ la nivelul Zonei 1 a județului Sibiu.

Mai multe recipiente pentru colectarea selectivă

Totodată, pentru a îmbunătăți colectarea deșeurilor reciclabile, reprezentanții ADI Eco Sibiu au căutat soluții în contextul ”lipsei de apetit a cetățenilor de a se deplasa la platformele de colectare a deșeurilor amplasate pe domeniul public”. Astfel, vor fi achiziționate și câteva zeci de mii de noi recipiente dedicate fracțiilor reciclabile și biodegradabile (hârtie și carton – recipiente albastre, plastic și metal – recipiente galbene, biodegradabile/deșeuri verzi – recipiente maro).
În Zona 1 a județului Sibiu sunt incluse municipiul Sibiu și orașele Cisnădie, Ocna Sibiului și Tălmaciu, plus comunele Vurpăr, Șura Mică, Rășinari, Șelimbăr, Sadu, Șura Mare, Orlat, Cristian, Boița, Râu Sadului, Gura Râului, Poplaca, Loamneș, Roșia, Slimnic, Păuca, Marpod și Nocrich.
După distribuirea acestor noi recipiente, în întreaga Zonă 1 a județului Sibiu va fi introdusă colectarea din poartă în poartă a deșeurilor de plastic și metal, care dețin cea mai mare pondere din cantitatea totală de deșeuri reciclabile. În acest moment, colectarea deșeurilor de plastic și metal din poartă în poartă se face doar în zonele de case din zona urbană.

În municipiul Sibiu, se va trece la un alt nivel, prin distribuirea către populația de la case a pubelelor albastre, pentru colectarea separată a deșeurilor de hârtie și carton. ”În ultima perioadă, ca urmare a creșterii accelerate a achizițiilor on-line, a crescut practic și cantitatea de hârtie reciclabilă generată de gospodării”, au constatat autoritățile.

Totodată, în zona periurbană a Sibiului (Cisnădie, Cisnădioara, satele Șelimbăr și Șura Mică) vor fi distribuite și pubele pentru deșeurile biodegradabile. Deșeurile din aceste pubele vor fi ridicate pentru început în perioada martie – octombrie.

Și în celelalte localități din Zona 1, deșeurile biodegradabile vor fi ridicate doar în perioada martie-octombrie a fiecărui an, aceste deșeuri urmând a fi colectate de către populație în saci. Anul acesta, sacii vor fi distribuiți gratuit de către autorități în limita a doi saci pe lună.

Noile pubele vor fi achiziționate de operatorul de salubrizare, SC Soma SRL, investiția totală fiind estimată la aproximativ 2,5 milioane de euro.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

6 comentarii

Jean Luc

Acum 3 ani

“platformele de colectare a deșeurilor amplasate pe domeniul public” cum pompos le numiti sunt niste zone mizerabile, inestetice si cam infecte. Daca tot vreti sa treceti la nivelul superior, de ce nu luati exemplul Mediasului si al oraselor mai civilizate din vest si sa amenajati puncte subterane de colectare a deșeurilor in locul acelor glume proaste de igluuri (a caror fante minuscule nu pot prelua fara inumana rabdare cartoanele ramase de ex. la achizitia unui frigider sau ceva de genul) ?
Raspunde

prostia lumii

Acum 3 ani

Pai daca e pe platesti pentru cat arunci... Am asa o impresie ca isi vor lua cate unii gunoaiele si le cor arunca la blocurile sau la vecini sau direct in curte la vecini sau pe strada ! Mai mare prostie nu s-a pomenit... Vor arunca multi gunoaie pe langa oras, apoi stai si prinde-i.
Raspunde

Eu

Acum 3 ani

Cipul nu citeste si daca am selectat corect gunoiul?
Raspunde

si gunoiul sortat

Acum 3 ani

se colecteaza la comun ? Dupa ce ca romanii o iau greu din loc cu selectarea vine masina de gunoi si pune hartie sticla plastic la comun. In cartierul Alma asa se procedeaza. E normal ? Mi-a scapat mie ceva ?
Raspunde

Bodgan Marea

Acum 3 ani

Doamne fa bine si apără-ne!!! Adi Eco!!!! Alooooo! Și de curiozitate, v-ați gândit și la un mod de a transforma volumul în greutate? Sau plătim pentru cât aruncăm "la volum"? Pentru ca la deponie se cântărește nu se cubeaza! Intreb pentru un prieten.
Raspunde

Anonymus

Acum 3 ani

in primul rand ar trebui sa faca acele platforme subterane cum sunt in alte orase de ani de zile (exemplu Sebes-Alba, statiunea Neptun, Olimp, Saturn, orasul Medias, mai nou Cisnadie). In plus fantele prin care sunt introduse rezidurile de plastic, sticla, carton sa fie mult mai mari. Montate camere de vederi in zona pentru a vedea pe cei care arunca aiurea tot felul de materiale ce nu isi au locul in acele pubele si in plus daca in zona de blocuri in special nu se face selectia corecta a gunoaielor, sa nu mai fie ridicate (ca la case) sa fie amendata respectiva asociatie de locatari si scosi locatarii la gunoaie sa le sorteze corect. Doar asa vor invata sa le sorteze si in plus daca vad pe cineva ca arunca aiurea sau nesortat il vor trage de mana din spirit civic. Un alt important element este ca pungile de colectare sa fie toate transparente (sa se renunte la cele negre) si in acest fel camerele din zona pubelelor vor putea sa vada si cine arunca neselectat gunoiul si va fi mai usor de aplicat amenzi si de civilizat oamenii...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus