Joi,
04.03.2021
Cer Senin
Acum
10°C

Legătura dintre 2026 și viitorul nou spital

Că noul spital județean va fi o investiție asumată în mod clar de autoritățile nu este o certitudine, cel puțin până la elaborarea unui studiu de fezabilitate. Doar studiul de fezabilitate obligă la finalizarea investiției, iar până la acel studiu mai trebuie un studiu de prefezabilitate și alte documente.

Prin urmare orice declarație referitoare la termene de finalizare ale unei viitoare instituții spitalicești trebuie interpretată în cheie politică. Căci, deși au fost făcuți ceva pași în cadrul acestui proiect a cărui necesitate este evidentă, până nu este contractat și finalizat studiul de fezabilitate vorbim doar de povești, frumoase și pline de bune intenții.

Deocamdată, singurul lucru cert referitor la viitorul spital este termenul în care nu are cum să fie pus în funcțiune. Iar acest termen este anul 2026 și este legat de proiectul pe care autoritățile județene l-au lansat pentru modernizarea Unității de primire a urgențelor, din cadrul actualului spital (detalii aici).

Pentru această modernizare, cei de la Consiliul Județean au redactat o cerere de finanțare nerambursabilă, iar acum proiectul este în faza de precontractare. Cu alte cuvinte, până când va fi semnat contractul de finanțare europeană vor mai trece câteva luni. Mai apoi, pentru ca proiectul să și fie implementat, trebuie lansate licitații de proiectare, execuție, angajare a unui diriginte de șantier și așa mai departe. Aceste proceduri, din experiența ultimilor ani, vor consuma luni bune, deci este greu de crezut că anul acesta vor începe lucrările de modernizare din fonduri europene a UPU.

Prin urmare, este cât se poate de realistă estimarea potrivit căreia lucrările vor începe în 2020. Termenul de finalizare al acestora este estimat de pe acum la 11 luni. La ritmul constructorilor din ziua de azi, dacă avem în vedere și eventualele “vicii ascunse“, apoi inevitabilele dispoziții de șantier ce vor mai modifica pe ici și pe colo proiectul, toate acestea vor amâna recepția lucrărilor până în 2021. Inevitabil.

În fine, fiind un proiect pe fonduri europene, viitoarea UPU modernizată va trebui să funcționeze în parametrii respectivi timp de minim cinci ani. Adică până în 2026 (termen optimist, totuși), Unitatea de primiri urgențe nu se poate muta. Punct.

Iar un viitor spital județean de urgență – cum se dorește cel povestit pentru Calea Șurii Mici - fără unitate de primiri urgențe în propria curte nu se poate.

Prin urmare, dacă nu avem cum să aproximăm când va fi gata viitorul nou spital, cel puțin știm sigur până când nu poate fi dat în folosință. Iar până în 2026 mai sunt încă două runde de alegeri.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus