Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Românii pot fi amendați dacă pleacă din țară, pentru o perioadă lungă, fără să anunțe Fiscul

Românii pot fi amendați dacă pleacă din țară, pentru o perioadă lungă, fără să anunțe Fiscul

Dacă nu notifică Fiscul în prealabil prin completarea și depunerea unui chestionar de rezidență fiscală, românii care au de gând să plece în străinătate pentru mai mult de șase luni riscă amendarea.  Amenzile pentru nerespectarea acestei obligații se aplică începând cu anul trecut, scrie avocatnet.ro

Potrivit legislației fiscale în vigoare, cei ce pleacă din România pentru o perioadă mai lungă de șase luni sau pentru mai multe perioade ce însumează șase luni, într-un interval de 12 luni consecutive, sunt obligați să depună la Fisc un chestionar pentru stabilirea rezidenței fiscale.

Această obligație este stabilită în Codul fiscal și detaliată în Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 1.099/2016. După cum stabilește Ordonanța Guvernului nr. 30/2017, neîndeplinirea obligației poate aduce, începând din 2018, amenzi cuprinse între 50 și 100 de lei.

Obligația vizează toate persoanele fizice ce stau în România și pleacă pentru o perioadă mai lungă din țară, indiferent de motivul deplasării (muncă, studii etc). Excepție de la această regulă fac, potrivit legislației, românii care lucrează în străinătate ca funcționari sau angajați ai statului român.

„Chestionarul pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la plecarea din România” (atașat articolului) trebuie completat în două exemplare. Unul dintre acestea trebuie transmis prin poștă, cu confirmare de primire, sau depus la registratura unității fiscale competente, în timp ce altul se păstrează. În același timp, chestionarul poate fi transmis și electronic.

Întregistrarea documentului la unitatea Fiscului din raza domiciliului trebuie făcută cu 30 de zile înainte plecării din țară. Mai exact, chestionarul trebuie depus pentru ca autoritățile fiscale să decidă dacă persoana care depune acest document va fi menținută sau scoasă din evidențele fiscale.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

7 comentarii

the one

Acum 5 ani

Astia nu sunt in stare sa acceseze/centralizeze date de la diverse institutii si vor sa monitorizeze anual plecarile/venirile romanilor??! Zic sa le uram mult succes...;P
Raspunde

calicul

Acum 5 ani

Ca pe vremea cealalta! finantistii astia sunt toti la fel. Niste ....mani!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

sibian100%

Acum 5 ani

Este o regulă europeană.Să mergem la cerșit in Europa ne place,dar să respectăm normele europene nu.
Raspunde

Dragos

Acum 5 ani

Numeste norma aia europeana de care zici tu, postac pesedist. Nu va mai ascundeti dupa lozinci cu directive, mai bine ati explica romanilor de ce nu vreti sa renuntati la imunitate, de ce vreti sa uzurbati justitia si de ce seful vostru da UE in judecata. Explicati lucrurile astea.
Raspunde

Pașalâc Dambovitean

Acum 5 ani

N-ar fi mai bine sa ne explice acest fisc, cum de s-a imbogatit Dragnea si de unde au bani toti cocalarii din PSD si clanurile lor ? Sau nu mai au de unde fura si vor sa fure putin si de la cei ce-au plecat de scarba ? Fenomenal.
Raspunde

McD

Acum 5 ani

Legea se bazeaza pe faptul ca cei plecati din tara (vreo 4 milioane) nu vor depune declaratia si astfel vor fi amendati cu 50-100 lei/persoana adulta. Daca facem un calcul simplu, ajungem la sume intre 40 si 80 milioane de Euro...asta daca vor fi cu totii amendati daca au nevoie de documente emise de statul roman...ramane de vazut...dar cum sistemul este in aer si ei habar nu au ce au in evidenta....
Raspunde

S

Acum 5 ani

@sibian 100% Cine pleacă la cerșit, scârbă de om ce ești?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus