Marţi,
06.12.2022
Innorat
Acum
6°C

Deszăpezirea ultimilor trei ani: cât au crescut prețurile și cât pretențiile

Deszăpezirea ultimilor trei ani: cât au crescut prețurile și cât pretențiile

În ultimele trei ierni, administrația locală a triplat bugetul alocat activităților de deszăpezire. Din perspectiva pregătirilor pentru deszăpezire cerute de administrație, schimbările relevante sunt la numărul sărărițelor de gabarit redus și la stocurile de materiale.

În ultimii trei ani, autoritățile locale ale Sibiului au decis amplificarea activităților de deszăpezire și combatere a poleiului, prin alocarea unor bugete crescute, concomitent cu creșterea suprafețelor vizate de aceste activități. Astfel, de la un buget de aproximativ 1,2 milioane de lei pe sezon, s-a ajuns iarna trecută la un total facturat de 3,07 milioane de lei.

Schimbarea a fost, în cele din urmă, schimbată

3,8 milioane de lei, fără TVA, era bugetul pe care Primăria Sibiu l-a alocat deszăpezirii și combaterii poleiului pentru o perioadă de trei ierni (aproximativ 1,26 milioane de lei pe sezon de iarnă). Asta până în iarna 2017 – 2018, când autoritățile locale au decis să separe această activitate de cea de salubrizare a orașului și să aloce un buget mai generos, respectiv de 5,6 milioane de lei, fără TVA, pentru deszăpezirea de realizat în următoarele trei ierni. Prin urmare, a fost întocmit un caiet de sarcini pentru firmele care ar fi dorit să participe la licitația de încredințare a acestor servicii, caiet de sarcini în care erau prevăzute nu numai suprafețe mult mai mari de întreținut pe perioada iernii, dar și dotări suplimentare (inclusiv mașină de topit zăpada).

Licitația nu a avut succes, în sensul că nicio firmă nu a depus vreo ofertă (printre altele și din cauza mașinii de topit zăpadă, considerată o investiție prea mare de realizat pentru un astfel de contract). Prin urmare, în cursul lunii octombrie 2017, Primăria Sibiu a reluat licitația, a crescut sumele alocate acestui contract de la 5,6 la 9,6 milioane de lei, fără TVA, și ”a umblat” și la cerințe. Spre exemplu, a eliminat cerința referitoare la topirea zăpezii, a redus numărul de utilaje solicitate, dar a crescut și perioada de derulare a contractului.

Cum procedura de atribuire a noului contract se prelungea peste termenul la care trebuia pregătită deszăpezirea, administrația locală atribuie contractul de deszăpezire a Sibiului și Păltinișului firmei Terra Building, în urma unor negocieri directe cu mai multe societăți. Iar pentru iarna dintre 2017 și 2018, bugetul alocat deszăpezirii a crescut la 2,67 de milioane de lei, fără TVA. Din acești bani, potrivit datelor Primăriei Sibiu, până în primăvara lui 2018 au fost cheltuiți aproximativ 2,5 milioane de lei, tot fără TVA.

Cum nici cea de-a doua licitație de atribuire a contractului de deszăpezire pe mai mulți ani nu a avut succes și cum împotmolită a rămas și licitația de atribuire a contractului de salubrizare, Primăria a decis anul trecut să revină la politica mai veche. Adică să pună curățenia și deszăpezirea orașului în același contract, care ar urma să aibă o perioadă de patru ani și o valoare estimată de 61,8 milioane de lei, fără TVA. Însă nici această procedură nu a apucat să fie finalizată înainte de venirea noii ierni. Prin urmare, pentru sezonul rece 2018 – 2019, deszăpezirea în Sibiu este realizată în cadrul unui nou contract semnat în urma unor negocieri directe. 14.605.190 de lei, fără TVA, este valoarea contractului semnat în data de 7 noiembrie 2018 pentru “servicii de salubrizare: măturat, spălat, stropit, curățarea și transportul zăpezii, menținerea în funcțiune pe timp de îngheț și polei a căilor publice în municipiul Sibiu și stațiunea Păltiniș“. Contractul aflat acum în derulare fost semnat de Primăria municipiului Sibiu cu asocierea formată din firmele SC Salubritate SA din Deva și, respectiv, SC Terra Building SRL, din Sibiu. Din acest contract, aproximativ patru milioane de lei sunt alocate activităților de deszăpezire. La fel ca în fiecare iarnă, însă, banii efectiv cheltuiți sunt cei rezultați în urma necesarului de lucrări care se impun.

Istoricul cerințelor

Un rezumat al pregătirilor necesare pentru activitatea de deszăpezire poate fi regăsit în hotărârea prin care, înainte de fiecare iarnă, Consiliul local numește “Colectivul de coordonare a activităților de deszăpezire, asigurarea circulației pe drumurile publice, furnizarea agentului termic, apă caldă și rece, din municipiul Sibiu”. În descrierea responsabilităților acestui colectiv intră și enumerarea dotărilor minimale pe care echipele de deszăpezire trebuie să le aibă. Acum trei ierni, aceste dotări impuse prin hotărârea de numire a amintitului Colectiv de coordonare includeau șapte sărărițe cu plug, două sărărițe de gabarit mic pentru alei, trotuare și piețe, două autogredere, patru basculante, două încărcătoare și două autoturisme pentru personalul implicat în deszăpezire. În plus, stocurile minime solicitate erau de 500 de tone de sare industrială și 50 de tone de clorură de magneziu.

După creșterea bugetului în iarna 2017 – 2018, dotările solicitate au rămas în mare aceleași, dar a crescut suprafața solicitată a fi deszăpezită. Însă creșterea pretențiilor a venit odată cu această iarnă, când la nominalizarea colectivului responsabil de funcționarea orașului pe perioada iernii, numărul utilajelor solicitate pentru deszăpezire crește la 14 sărărițe, dintre care șapte de gabarit redus. La fel, stocurile minime de materiale sunt mai mari: 700 de tone sare industrială și 25 de tone de substanțe chimice. Este solicitată și pregătirea unor stocuri de urgență, respectiv minim 1.000 de tone de sare cu inhibitor de coroziune și minim 200 de tone de material antiderapant lichid pentru temperaturi mai mici de -7 grade Celsius.

deszapezire dotari

Acum trei ani au fost cele mai multe utilaje concomitent

Arhiva anunțurilor făcute de Primăria Sibiu indică faptul că cel mai mare număr utilaje scoase concomitent pe stradă, la deszăpezit, a fost înregistrat acum trei ierni. Mai precis în ziua de 8 ianuarie 2017 (cu o zi înainte de începerea școlii), când pe fondul unui cod galben de ninsori, primarul Astrid Fodor cere sprijinul unor societăți comerciale în vederea unei “deszăpeziri mai eficiente“. Potrivit comunicatelor Primăriei, 23 de utilaje au lucrat la deszăpezirea orașului în acele zile, două dintre acestea fiind alocate stațiunii Păltiniș.

Înaintea acestei mobilizări masive, deszăpezirea era realizată cu un număr mai redus de utilaje. Ca urmare a ninsorilor din 6 ianuarie 2017, de exemplu, pe străzile orașului au fost scoase nouă sărărițe, care au împrăștiat în primele ore ale zilei 140 de tone de sare și zece tone de clorură de magneziu.

În iarna următoare, numărul utilajelor scoase pe străzi în contextul unor ninsori mai puternice s-a păstrat în același interval. “În prezent acționează în oraș șapte utilaje dotate cu plug și sistem de împrăștiere a materialelor antiderapante și alte trei autovehicule din care se împrăștie materiale pentru prevenirea poleiului și înzăpezirii în zonele pietonale”, anunța, spre exemplu, Primăria Sibiu în după-amiaza zilei de 17 ianuarie 2018.

Cel mai mare număr de utilaje scoase concomintent pe străzile orașului a fost înregistrat acum trei ierni: 23 Cel mai mare număr de utilaje scoase concomintent pe străzile orașului a fost înregistrat acum trei ierni: 23

În fine, pe parcursul acestei ierni, numărul utilajelor pregătite pentru deszăpezire a crescut la 15, potrivit anunțului Primăriei din 17 decembrie 2018. “Utilajele de deszăpezire au acționat pe parcursul întregii nopți, astfel că în Sibiu se circulă în prezent în condiții de iarnă, dar fără blocaje. În contextul căderilor abundente de zăpadă, de ieri dimineață și până în prezent s-au împrăștiat peste 120 de tone de sare. În prezent acționează nouă utilaje în oraș si unul în Păltiniș, continuând activitatea de deszăpezire. De asemenea, cinci echipe ale operatorului asigură deszăpezirea manuală a scărilor și trotuarelor. În cazul în care ninsoarea va crește în intensitate, operatorul este pregătit să intervină cu 15 utilaje și 50 de oameni“, mai anunțau, în cursul respectivei zile de duminică, reprezentanții Primăriei.

După oprirea zăpezilor, firma contractată a trecut la scoaterea zăpezii din oraș, iar la următoarele ninsori numărul utilajelor scoase pe străzi a fost menținut cam în același interval. “Utilajele de deszăpezire au ieșit în teren din seara zilei trecute, de la ora 21.30, acționând continuu 11 utilaje. Până în această dimineață la ora 8 s-au împrăștiat aproximativ 200 tone de sare și peste 11.000 de litri de substanță antiderapantă lichidă. De la ora 4 au ieșit în teren și echipe care deszăpezesc manual trotuare și scări“, anunța Primăria Sibiu acum aproape două săptămâni, mai precis pe 6 ianuarie 2019.

Cum ninsorile au continuat, numărul utilajelor a fost crescut cu unul. “Noaptea trecută au acționat în oraș 10 utilaje de deszăpezire și încă 2 în stațiunea Păltiniș. Acestea au împrăștiat în doar 12 ore peste 300 de tone de sare și 30 de tone de antiderapant lichid. S-a intervenit cu precădere pe străzile din prioritatea 1 și s-a acționat și pe străzile din prioritatea 2. De asemenea, au intervenit manual pentru deszăpezirea scărilor, trotuarelor și pasajelor un număr de 8 echipe de muncitori. Pe parcursul zilei de 7 ianuarie s-a asigurat starea străzilor din prioritatea 1 și s-a continuat cu deszăpezirea străzilor din prioritatea 2, în prezent curățate în proporție de 80%. De asemenea, 70% dintre străzile din prioritatea 3 au fost curățate până la această oră. Inspectorii Serviciului Salubrizare verifică în teren acțiunile de deszăpezire și dispun acțiuni punctuale acolo unde este necesar“, a fost rezumatul întocmit de Primăria Sibiu.

Cel mai recent anunț al Primăriei Sibiu referitor la deszăpezirea din Sibiu anunță intensificarea echipelor care intervin manual. “Echipele firmei care asigură deszăpezirea în municipiul Sibiu și stațiunea Păltiniș au ieșit în teren din seara zilei de 10 ianuarie, de la ora 20.40. Opt utilaje au acționat în municipiul Sibiu și încă unul în Păltiniș, împrăștiind material antiderapant (s-au utilizat 140 tone sare) și curățând carosabilul de zăpadă cu plugurile. De asemenea, trei echipe de muncitori au intervenit manual pentru deszăpezirea scărilor, trotuarelor și a stațiilor de autobuz, iar de la ora 7 din această dimineață efectivele s-au suplimentat cu încă 5 echipe“, se arată în anunțul Primăriei Sibiu din dimineața zilei de vineri, 11 ianuarie 2019.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Lili

Acum 3 ani

Bai, da' unu' nu ati cere datele si lista aleilor/strazilor secundare unde actionat utilajele alea. Asa, ca sa poate vad oamenii ca strada lor e curatata de zapada doar pe hartie.
Raspunde

consultant

Acum 3 ani

cata lipsa de rusine pe turnulsfatului. Voi sunteti angajati de primarie sa faceti PR si branding? Ce dezapezire visati? Asta e dezapezire? Ce e cu preturile astea? Daca ar face dezapezirea cu tarife de taxi toate taximetrele si nu s-ar ajungela suma asta. A nins iarna asta de 3 ori si zapada a ramas pe strazi si trotoare cu saptamanile. Interventie se face doar pe strazile principale si acolo doar superficial. Cine e responsabil pentru furtul asta de bani publici? si lipsa de indeplinire a obligatiilor de catre primarie? Politia de ce nu amendeaza Primaria pt halul in care arata strazile? Ziaristii lui " Dancila" de ce nu sariti cu un articol despre dezapeziere in Suedia , Norvegia si costurile de acolo? O primarie de 100000 locuitori cum ar trebui sa actioneze?
Raspunde

xyz

Acum 3 ani

Bine ca strada primaritei a fost curatata la negru, si aici vorbim de o straduta carei nume nici macar nu incape pe harta si majoritatea sibienilor nici nu au auzit de ea. https://goo.gl/maps/YimDPWTPH452
Raspunde

Calin

Acum 3 ani

Azi dimineata a fost dezastru. Desi nu mai ningea de ore, bulevarde mari erau cu zapada si strazile de rang 2 pline de zapada. Puteti mari bugetul si de 10 ori daca nu inspectati lucrarile.
Raspunde

Emil

Acum 3 ani

Nu știu ce implicare are D-na Primar in acest contract, dar eu jur ca nu o mai votez.
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 3 ani

Ma scuzati,dar ce face terra building numai dezapezire nu se numeste!!! Mai degraba un atentat la locuitorii orasului si la buget cu acordul primariei.
Raspunde

DNA mai exista?

Acum 3 ani

Ar trebui ca oamenii cu verticalitate si neimplicati politic sa iasa public si sa demaste furtul grosolan care se face la nivelul Primariei Sibiu cu dazepezirea. Terra Building e firma de casa a Primariei Sibiu. In spatele ei stau indivizi dubiosi precum Ilie Gradinaru, protejatul lui Johannis. Dezapezirea e de toata jena.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus