Miercuri,
17.08.2022
Cer Senin
Acum
16°C

Criză imobiliară în Sibiu? Tranzacțiile imobiliare sunt la o treime față de anul 2015

Criză imobiliară în Sibiu? Tranzacțiile imobiliare sunt la o treime față de anul 2015

În 2018 s-au înregistrat în județul Sibiu 9.398 de tranzacții imobiliare, în condițiile în care în 2015, numărul acestora era de 23.770.

Anul trecut, tranzacțiile imobiliare înregistrate la Agenția Județeană de Cadastru și Publicitate Imobiliară Sibiu (AJCPI) au fost la 39,5%, față de câte tranzacții erau înregistrate în 2015, fiind într-un declin evident. În 2018, Mureșul a avut mai multe tranzacții imobiliare decât Sibiul, lucru petrecut o singură dată în ultimii 10 ani.

Poate părea surprinzător, atâta timp cât anul 2018 a fost declarat unul al consumismului de către guvern. Salariile și pensiile au crescut, salariul minim a urcat, iar Banca Mondială, FMI, BNR și băncile toate decretau creștere economică în 2018 de 4-5%. Cu toate acestea, datele ANCPI demonstrează că tranzacțiile imobiliare au fost în scădere. Specialiștii pun această scădere pe seama pierderii încrederii în viitor. ”Am avut un ROBOR în creștere, inflație în creștere și s-a schimbat și formula gradului de îndatorare. Toate acestea cumulate au erodat încrederea potențialilor cumpărători”, scria la sfârșitul anului trecut Georgian Marcu,  de la Green Angels, agenție imobiliară specializată în tranzacționarea proprietăților din zona de Nord a Bucureștiului, într-un articol în wall-street.ro.

Pentru situația din Sibiu, o explicație pentru tranzacțiile în scădere ține de prețurile mult prea mari la locuințele din blocurile vechi. ”Dacă vorbim strict de vânzările care s-au făcut anul trecut, în primul rând, la ora actuală, tot ce se construiește se rezervă înainte cu 5, 6, 12 luni. Și normal că dacă se rezervă acum un an, abia la anul se vede tranzacția. Alt motiv ar mai fi locuințele vechi sunt foarte, foarte scumpe în comparație cu cele noi. De exemplu un apartament în Broscărie se vinde la 55.000 – 60.000 de euro. În Broscărie... Dacă oamenii care stau pe Milea aud că cei care stau în Broscărie vând cu 60.000 pe două camere, atunci ei cât să ceară? Anul acesta prețurile se vor așeza puțin. Va fi o stagnare, nu va crește, în niciun caz. Din contră, la cele vechi ar trebui să mai scadă. Sunt oamenii care-și vând apartamente în blocurile vechi cu banii luați se îndreaptă spre un constructor și le mai și rămân bani”, a declarat reprezentantul unei societăți imobiliare.

Vârful din ultimii 10 ani: 2015

Tranzacțiile imobiliare în județul Sibiu sunt în scădere din 2015, când s-a consemnat vârful din ultimii 10 ani: 23.770 de tranzacții imobiliare înregistrate la AJCPI Sibiu. În 2009, s-au înregistrat 16.838 tranzacții, au scăzut puțin în 2010, la 16.793, trendul rămânând în scădere și în 2011 – 17.692. În 2012, tranzacțiile au început să crească: 18.140 în 2012, 21.141 în 2013, 22.059 în 2014, atingând apogeul creșterii în 2015 – 23.770. Din 2016 a început scăderea: 10.057 în 2017, iar anul trecut numărul tranzacțiilor a scăzut pentru prima dată sub 10.000 – 9.398.

general tranzacții ok-01

Trendul scăderilor tranzacțiilor imobiliare poate fi observat în aproape toate județele din jurul Sibiului. Diferența este că scăderea din 2018 este minimă, în niciun caz atât de drastică față de ce s-a întâmplat în Sibiu în 2017 și 2018. În Mureș, de exemplu, numărul tranzacțiilor în 2018 este chiar mai mare decât în 2017, însă și aici acest an a însemnat un declin adânc în tranzacțiile imobiliare.

Cel mai ”sănătos” grafic al tranzacțiilor imobiliare este cel care reflectă situația în județul Brașov. Aici, în ultimii 10 ani s-a format un tipar ce aproape poate fi anticipat. Într-un an numărul tranzacțiilor crește, iar în următorul urmează o consolidare, urmând ca ciclul să se reia din al treilea an. Conform acestui grafic, în Brașov este de așteptat ca în 2019 numărul tranzacțiilor să crească.

 

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

26 comentarii

Daniel

Acum 3 ani

Când ceri pe o garaoniera in Vasile Aaron,35000€,cum sa nu scadă vânzările !? Și se dau și așa !!
Raspunde

agent imobiliar

Acum 3 ani

Nu mai vin fratii valceni spre Sibiu?
Raspunde

Jon Bizon

Acum 3 ani

S-a cosntruit mult si prost, proiecte mediocre la suprapret si probabil e momentul sa se aseze piata... Sa crestem ca societate avem nevoie de lucruri frumoase. De case care sa arate bine, nu de ce s-a facut pana acum, adica niste constructii care arata ca si fiind concepute de oameni cu 3 clase... si proabil asa si e. Pan acum s-a construit cantitativ... probabil e timpul si pentru calitate. E ceva normal sa fie asa, nu e nici o criza, doar ca s-au saturat oamenii sa plateasca niste puscarii de incaperi la suprapret.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mfcker

Acum 3 ani

Mai Bizonule, dacă stii așa bine cum ar trebui sa se construiască, de ce nu o faci tu!?? Apuca-te , prietene de construcții, și fa-le bune , ieftine și frumoase, ca e o piața liberă unde fiecare poate sa o facă!! Sau ești doar un șomer frustrat și tare-n gura? TS a ajuns un forum de frustrați , unde fiecare își vărsa laturile și neîmplinirile ... Asta nu e forum constructiv, seamănă mai mult cu un grup de terapie pentru frustrați.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Carpathian bear

Acum 3 ani

Bizonule, tu ai rămas cu sechele după cumpărarea unei locuințe? Poți sa faci terapie, nu sa îți verși inepțiile aici... Have a nice day, donk!
Raspunde

Petrica

Acum 3 ani

Foarte bine ca ii mai opresc pe samsari de dezvoltatori in a mai da tepe celor care se straduiesc sa isi cumpere o locuinta care este prost construita cu materiale ieftine si ulterior preturile umflate petru castiguri cat mai mari, poate vor lua si ei ulterior o teapa mai mare decat castigul lor si la care sa nu o poata plati si sa ajunga instrada.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mfcker

Acum 3 ani

Petrică, alt pacient care are nevoie de terapie...
Raspunde

Adevarul doare

Acum 3 ani

Cumparati fratilor teren catnde.mic.si va constuiti voi o casuta aveti si unde iesi afara nu cutiile.de.chibrituri de pe calea cisnadiei
Raspunde

Ion Veres

Acum 3 ani

Daca inchide criza cateva fabrici o sa creasca oferta si sa scada preturile.
Raspunde

Republica Teleormăneană România

Acum 3 ani

Stați să vedeți ce urmează! Se scumpesc creditele (mulțumim PSD și ALDE) inflația va scăpa de sub control și se va deprecia leul (mulțumim PSD și ALDE) și vor scădea și mai mult numărul de tranzacții! Cum Primăria nu este capabilă să construiască infrastructură pentru noi cartiere de case unde cei ce doresc să poată să-și construiască ceva întreg sectorul de construcții local se va duce de-a berbeleacu!
Raspunde

the one

Acum 3 ani

Pentru incapabilitatea primariei nu multumesti tot PSD si ALDE??!
Raspunde

Andrei

Acum 3 ani

Zici bine tu acolo ! Cred ca planul maret al gunaoielor de la guvernare e sa arate cu degetul spre banca nationala, in speranta ca-i vor fura imprimanta lui Isarescu si vor printa bani ! La mintea pesedeului, asta rezolva tot ! Vom ajunge ca Venezuela daca reusesc, oricum suntem pe cale. Vom cara banii cu saci sa cumparam o paine, probabil euro va ajunge la 1 trilion. Atunci se pot lauda in Teleorman ca au adus bunastare... toti vor fi triliardari, vor vinde o ceapa pe o caruta de bani.
Raspunde

Eugenia Hambasan

Acum 3 ani

Eu si familia ne-am mutat acum 2 ani de la Salzburg la Sibiu. La Sibiu nu se compara cu ce e in Europa, e mult mai bine! Bunastare, civilizatie, oameni cu mult bun simt si cultura! Am devenit sibieni si pentru asta multumim zilnic providentei!
Raspunde

dancp2

Acum 3 ani

da de la sibiu/ro la salzburg cind v-ati mutat?
Raspunde

Ion_la Teatru

Acum 3 ani

O mare vina o are Primaria Sibiu, directia de Urbanism care are un ritm de melc turbat. Turbat, pentru ca asa se comporta cu contribuabilii normali. Eh, daca esti sas sau ungur altfel merge treaba ;).. Cate zone au dezvoltat ei ca sa poata si omul simplu sa-si cumpere un teren relativ cu preturi decente si sa-si faca el o casa, nu sa cumpere "cocioabele" alea de pe Calea Cisnadiei si Selimbar la preturi de case de lux. Da nu ai cu cine ca matusa o uitat de ce e aleasa pe acel post! Incet, incet ne ducem in cap si din cauza astora de la Bucuresti care mai viseaza noaptea cate o idee si dimineata o aplica! Dar poate gresesc eu..numa bine!
Raspunde

Ion Bidon

Acum 3 ani

"daca esti sas sau ungur altfel merge treaba"... bai teleorman, iar incepeti cu insinuari ? Tu la cat esti de habarnist, se vede ca ai citit din ziare despre toate alea... daca te ducea mintea cat de cat si erai din zona, ai fi stiut ca pe calea cisnadiei e Cisnadie, nu Sibiu. Si nu se pune problema asa.... cu cate zone au dezvoltat ei. Asa pui problema acolo la Caracal, unde stai sa iti dezvolte "statul" si stai cu mana intinsa. Ca s-a administrat slab, aia e alta discutie, dar povestea e veche si tine in mare parte de Selimbar si Cisnadie, unde cam stim cine erau primarii si cu ce se ocupau cand se incepeau dezvoltarile acolo. Erau niste spagari de la partide, unii dintre ei dovediti de DNA, dar care s-ar putea sa scape, multumita hotiei generalizate instaurata de PSD. Deci, bucura-te.
Raspunde

!?!

Acum 3 ani

Imobiliare in Romania??? O masinarie imensa de spalat bani!... cu profituri uriase. Totul esre x 3 si la final bancile mai fac x 2. Camatarie in toata regula.
Raspunde

Vasile H

Acum 3 ani

Vine o frana totala a vanzarilor in 2019, BNR va ridica ROBOR pentru a bloca atacurile la moneda. Urmeaza degringolada.
Raspunde

Pentru NEmultumiti;

Acum 3 ani

Buna ziua tuturor! Am cunostinte care au achizitionat locuinte in zona C-lea Cisnadiei si/sau in zona Brana - Selimbar. Marea lor majoritate sunt nemultumiti de calitatea constructiilor si inerent de problemele aparute ulterior, gen: igrasie, crapaturi, disconfort cauzat de lipsa izolarii fonice care este aproape inexistenta, in locuintele colective se aude tot dintr-o locuinta in alta. Recomand celor nemultumiti sa se constituie in asociatii de locatari si sa actioneze in judecata constructorul, care de cele mai multe ori si-a schimbat sediul social sau denumirea firmei de mai multe ori => evident sa-si piarda urma sa nu mai ofere garantii post vanzare. E pacat sunt banii vostri, mai ales daca in contractul de cumparare ati avut parte de alta oferta, de alta calitate promisa. Daca sunt NEmultumiti, ce am sugerat eu (actionarea in instanta) este singura solutie ce s-ar putea concretiza intr-un castig, desi sansele sunt mici, ptr ca mafia imobiliara are multe conexiuni. O zi buna!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus